Multitudinea monumentelor istorice din județul Hunedoara dă naștere la evenimente specifice, de natură să atragă turiștii. Dintr-un alt punct de vedere, organizatorii acestor evenimente le văd și ca pe un bun prilej pentru ei înșiși de a învăța ritualuri pe care să le pună ulterior în practică–bineînțeles, tot pentru uz turistic.
Multe monumente din județ sunt medievale – foste reședințe cneziale, castele și conace din diferite epoci istorice.
Cavalerii ordinului “Castelul din Carpați” se numără între cei care și-au îmbogățit experiența prin adoptarea unor ritualuri care pot face deliciul turiștilor. Aceste ritualuri pot fi practicate strict la modul amuzant, dar la rigoare ele pot să devină serioase, dacă împrejurările și cei care le doresc sunt dispuși să le accepte complexitatea.
Spre exemplu, așa-numita “ungere” a unui cavaler, formulă ce își are originea în faptul că, cu sute de ani în urmă, noul cavaler era uns cu mir sfânt este o practică spectaculoasă, care implică un numpăr relativ mare de persoane, costumație specifică, arme de recuzită, formule specifice, diferite alte obiecte cu scop ritualic. Chiar dacă totul poate să pară amuzant, la un moment dat cel care decide că este potrivit pentru a deveni cavaler este cuprins de importanța momentului și se simte ca făcând parte dintr-un fel de asociație secretă, inițiatică, iar momentul va fi pentru mult timp păstrat în memorie.
Pocale, cuptor pentru coacerea “pâinii ritualice”, vin aromat, un ceremonial destul de complicat, în urma căruia noul cavaler depune jurământ de credință și se promite că așa cum ceilalți se pot baza pe el, așa și el se poate baza pe eternal sprijin al celorlalți cavaleri. În final, trece pe sub spadele încrucișate ale cavalerilor, este așezat pe tron, considerat fiind un confrate cu drepturi depline.
Asociațiile de re-enactment istoric consider că astfel de ritualuri, deși practicate liber, fără implicații sociale, pot constitui un bun prilej pentru a atrage turiștii în județul Hunedoara.