Reţete delicioase pentru mesele de week-end

Ciorbă de oase și conopidă

 Ingrediente: un kilogram de oase garf, 500g. conopidă, 2 morcovi mari, 100 g. ceapă, un ardei gras, o țelină, o rădăcină de pătrunjel, 250 g. roșii în bulion, pătrunjel verde, leuștean, mărar, sare și piper, borș sau zeamă de lămâie.

 Mod de preparare

Oasele de porc se pun la fiert în 4-5 litri de apă cu sare. Când apa dă în clocot, se adună spuma, iar oasele se fierb în continuare. După ce carnea a fiert,  se scoate se un platou, se dezosează și se taie în bucăți  mici. Între timp, zarzavatul se curăță, se taie bucăți și se adaugă la ciorbă. Când zarzavatul e aproape fiert, se adaugă buchețelele de conopidă, iar ciorba se mai completează cu apă, dacă este nevoie. După 5-10 minute, în ciorbă se pun bucățelele de carne și bulionul, iar dacă este cazul, se mai adaugă borș sau zeamă de lămâie. Se potrivește de sare, se adaugă verdețurile, apoi se stinge focul. Ciorba se servește fierbinte, cu smântână.

 

Lasagna cu spanac

Ingrediente: o cutie de foi cu lasagna, 400 g spanac, două linguri de ulei, 50 ml supă de legume, două ouă,  50 ml lapte, o ceapă, doi căţei de usturoi, un vârf de cuţit nucşoară, 100 g caşcaval ras, sare.

Pentru sos: două linguri de ulei, o lingură de făină, 100 ml smântână, trei linguri sos de roşii, 3-4 linguri de apă.

Mod de preparare

Ceapa şi usturoiul se toacă mărunt şi se rumenesc în ulei încins şi două linguri de apă. Se adaugă apoi spanacul tăiat fideluţe, condimentele şi supa de legume. Se lasă totul la fiert până scade apa, apoi vasul se ia de pe foc. După ce compoziţia s-a răcit, se adaugă ouăle bătute şi laptele, amestecându-se până se omogenizează.

Prepararea sosului

Făina se rumeneşte uşor în ulei încins, se stinge cu smântâna amestecată cu sosul de roşii, diluat cu puţină apă. Totul se lasă la fiert, până ce sosul se îngroaşă.

 Foile de lasagna se opăresc două-trei secunde în apă clocotită şi se aşează un strat, într-un vas termorezistent, dreptunghiular. Peste foi se pune un strat de spanac,  peste care se presară caşcaval ras, apoi operaţiunea se repetă până la terminarea ingredientelor, ultimul strat fiind de lasagna. La final, se adaugă sosul și caşcaval ras. Tava se dă la cuptor, la foc potrivit, pentru aproximativ 40 de minute,  până când preparatul se rumeneşte deasupra.

 

Prăjitură cu cireşe

Ingrediente

Pentru blat: 300 g unt, 250 g zahăr pudră, 4 ouă, un pliculeţ zahăr vanilat, zeama de la o lămâie, 350 g făină, un praf de copt, 2 linguri cacao, o linguriţă scorţişoară.

Pentru cremă: 600 ml frişcă lichidă, 2 linguri ciocolată cu alune tartinabilă, 200 g cireşe fără sâmburi.

Pentru decor: 200 g cireşe fără sâmburi, 2 pliculeţe gelatină roşie, 200 g sâmburi de nucă.

Mod de preparare

Untul se mixează cu  zahărul vanilat, zahărul pudră, ouăle și zeama de lămâie. Se obține astfel o cremă consistentă, peste care se cerne, în ploaie, făina amestecată cu praful de copt, pudra de cacao și scorțișoara. Compoziția obținută se toarnă într-o tavă dreptunghiulară, unsă și tapetată cu hârtie de copt. Se dă la cuptor pentru 30-35 de minute. După ce se răcește, blatul se taie în două.

Pentru obținerea cremei, frișca se bate până se întărește, apoi se încorporează ciocolata tartinabilă. Crema se împarte în două. O parte din cremă se amestecă bine cu 200 g de cireșe și se întinde peste primul blat de pandișpan. Peste blat se pune cea de-a doua foaie, întinzându-se uniform frișca rămasă. Prăjitura se decorează cu miez de nucă și cireșe, după care, se acoperă cu un strat de gelatina roșie, preparată după instrucțiunile de pe ambalaj. Prăjitura se dă la rece pentru două ore și se taie doar în timpul servirii.

Partajează această știre

Lasă un răspuns