Conducerea Primăriei Hunedoara va aduce, vineri, în atenția Consiliului Local un regulament care să prevadă soluții pentru vehiculele abandonate pe raza municipiului. Proprietarii care nu se vor conforma riscă să fie amendați și taxați, dar şi să rămână fără vehicul.
Regulamentul privind activitățile de identificare, ridicare, transport, depozitare și eliberare sau valorificare a vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe domeniul public ori privat al municipiului va fi dezbătut și supus la vot în ședința de Consiliu Local ce va avea loc vineri, 29 ianuarie, anul curent.
Proiectul de hotărâre prevede fiecare pas al unei proceduri ce va trebui urmată de autoritățile abilitate în domeniu pentru gestionarea problemei mașinilor abandonate.
Conform estimărilor Poliției Locale, în municipiul Hunedoara există cel puțin 200 de vehicule abandonate, multe dintre ele ocupând locuri de parcare ce ar putea fi folosite de alți cetățeni, altele fiind lăsate de luni bune pe marginea străzilor sau chiar pe chiar pe zone verzi.
Pe scurt, conform proiectului de hotărâre, în baza sesizărilor făcute de cetățeni, polițiștii (locali în colaborare cu cei ai Serviciului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Hunedoara) vor inspecta fiecare mașină în parte și vor lăsa pe vehicul o somație privind ridicarea mașinii. Apoi, tot polițiștii vor fi cei care vor încerca identificarea proprietarului. Dacă proprietarul va fi identificat, acestuia i se va trimite acasă încă o somație privind ridicarea mașinii abandonate. Dacă nu va fi identificat, cu respectarea prevederilor legale și ale regulamentului, mașina în cauză va fi ridicată și dusă pe o platformă amenajată și păzită din aria fostei unități militare de la Hășdat. Același lucru se va întâmpla și cu mașinile proprietarilor care au fost identificați și somați, dar care nu s-au conformat avertismentelor scrise transmise autoritățile abilitate.
Mașinile depozitate pe platforma amintită, dacă nu vor fi revendicate, vor intra în proprietatea municipalității, aceasta putând apoi să le valorifice, după cum se arată în regulamentul propus analizei și votului Consiliului Local.
Proprietarii care nu se vor conforma somațiilor și vor ajunge în situația de a-și revendica mașinile ajunse deja în centrul de depozitare vor trebui să achite o amendă de 2.000 de lei plus costurile de ridicare, trasport, depozitare și pază (costuri ce vor fi stabilite printr-o viitoare hotărâre de Consiliu Local).
Condițiile detaliate în care se va putea face ridicarea, restituirea sau valorificarea mașinilor abandonate vor fi stabilite în cadrul ședinței Consiliului Local de vineri, 29 ianuarie 2021.