România a pierdut, în ultimii 10 ani, peste 1 milion de locuitori. Datele ultimului recensământ arată că în țara noastră trăiesc puțin peste 19 milioane de persoane. Peste 51 la sută sunt femei. Datele Institutului Național de Statistică mai aratră și că procesul de îmbătrânire demografică s-a adâncit.
Din cele peste 19 milioane de persoane din România, mai mult de jumătate locuiesc în mediul urban, iar când vine vorba de împărțirea pe sexe, sunt mai multe femei decât bărbați, adică 9,8 milioane de femei. Din 42 de județe, inclusiv Capitala, 39 au pierdut locuitori.
Fruntașe sunt județele Caraș-Severin și Teleorman, care au, în medie, cu 15 la sută mai puțini locuitori față de acum 10 ani. La polul opus, sunt județele Ilfov, Bistrița-Năsăud și Suceava, unde a crescut numărul locuitorilor.
Comparativ cu anul 2011, a crescut ponderea populației vârstnice de 65 de ani și peste această vârstă. Potrivit Instititului Național de Statistică, avem peste 120 de persoane vârstnice la 100 de persoane tinere, iar în în urmă cu 10 ani, raportul bătrâni-tineri era mult mai echilibrat: 101 la 100.
Peste 85 la sută din populație este de religie ortodoxă, iar atei s-au declarat sub 1 la sută din totalul locuitorilor.
În privința nivelului de educație, datele recensământului arată că doar 16 la sută dintre români au studii superioare, 43 la sută, au nivel mediul de educație, adică au terminat liceu, o școală postliceală sau o școală profesională, iar alți peste 40 la sută au terminat abia școala gimnazială, școala primară sau nu au nici măcar o școală absolvită.
În privința numărului de analfabeți, sunt peste 140 de mii de români în această categorie, mai puțini cu peste 100 de mii față acum 10 ani. /www.europafm.ro