Raed Arafat: Termoscanarea nu-ți ia datele, nu-ți ia CNP-ul de pe frunte. Firmele care nu măsoară temperatura riscă amendă

Măsurarea temperaturii la intrarea în supermarket sau la sediile firmelor cu peste 50 de angajați este obligatorie, iar cei care nu fac acest lucru riscă o amendă. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, spune că nu există nicio problemă de legalitate și că măsurarea temperaturii nu înseamnă că oamenilor li se iau datele sau „CNP-ul de pe frunte”, așa cum se arată în informații false distribuite pe rețelele sociale.

„Termoscanarea e făcută de la distanță, nu-ți ia datele, nu-ți ia CNP-ul de pe frunte, îți ia temperatura, nu-ți face absolut nimic. Dacă e la un nivel înalt temperatura, îți recomandă să mergi la medic. Nu văd nicio problemă de legalitate, este mai mult vorba despre protecția celor care sunt într-un spațiu. Și acum, când am venit aici, pompierul m-a oprit și mi-a luat temperatura și sunt convins că a luat temperatura și celorlalți. Nu este nimic rău în acest lucru”, a spus Raed Arafat.

El a precizat că măsurarea temperaturii nu este eficientă în cazul persoanelor infectate, dar care nu au simptome

„Știm că circulă printre noi foarte mulți asimptomatici, ăsta e motivul pentru care cerem să fie purtată masca”, a spus el.

Arafat a avertizat că societățile comerciale care nu măsoară temperatura la intrare riscă amendă.

„Regula e regula, dacă nu ia temperatura la intrare, e posibil să fie amendat. Dacă e o decizie luată la nivelul autorităților ca la supermarket, în locuri unde lucrează mai mult de 50 de persoane, atunci clar ca va trebui să se respecte regula și să termoscaneze, cine nu o face și vine DSP sau organele de control e posibil să fie amendat”, a mai spus Arafat.

El a adăugat că atât instituţiile statului, cât şi grupuri de voluntari încearcă să combată ideile false care sunt răspândite pe reţelele sociale în ceea ce priveşte COVID-19.

Toate instituţiile statului sunt preocupate de acest lucru, la toate nivelurile. Toate serviciile noastre de comunicare, la nivelul IGSU, la nivelul DSU, la nivelul Grupului de Comunicare Strategică, încercăm să combatem, avem şi grupuri de voluntari care încearcă să combată ideile false care sunt răspândite, chiar extrem de agresiv, în reţelele de socializare. Pe lângă asta, vine, bineînţeles, partea de securitate cibernetică.

Binenţeles, mai poţi să vezi dacă sunt atacuri concertate, te duci şi explici la operatorul, la responsabilul reţelei de socializare, sunt discuţii cu toate reţelele de socializare, pentru că, dacă vezi că de undeva vine o dezinformare consistentă tot timpul, ei au metode prin care să verifice acest lucru şi să vadă de unde vine, a mai spus Arafat.

El a adăugat că dintre subiectele de dezinformare vizează tentativa de a convinge oamenii să nu respecte regulile în perioada de relaxare.

Să nu poarte mască, am început să avem oameni care spun că tot ce s-a întâmplat până acum e o conspiraţie şi să dăm drumul la totul, deodată. Dacă nu se respectă regulile, este posibil să ajungem într-o situaţie mult mai gravă decât cea prin care am trecut, a spus Raed Arafat./www.digi24.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns