Proiectul minier de la Rovina, din zona Bradului, a intrat de curând în dezbatere publică.
Conducerea Samax, compania care gestionează acest proiect, iniţiază mai multe runde de dialog cu cetățenii din zonă – pe parcursul a trei sâmbete şi duminici consecutiv-, pentru a identifica toate problemele pe care aceștia le ridică spre rezolvare. Proiectul de la Rovina este estimat la o valoare investițională de aproximativ 450 pană la 500 de milioane de dolari și se întinde pe o perioadă de până la 35 de ani.
Transparenţa în derularea proiectului
Potrivit datelor furnizate de către Sorin Halga, directorul tehnic al Samax, întâlnirile care se organizează pe parcursul mai multor sâmbete şi duminici sunt de informare a locuitorilor din zona de impact a proiectului minier: fazele în care se afla acesta, fazele de autorizare, procedurile de autorizare pentru a obţine în final autorizaţia de construire necesară demarării proiectului minier.
În cadrul discuţiilor de sâmbătă de la Brad, principalele întrebări au vizat termenul de începere a lucrărilor, numărul locurilor de muncă pe toată durata de desfăşurare a proiectului de exploatare minieră, impactul negativ al mediului, chestiuni de proprietate a terenurilor – acţiune care a demarat încă din anul 2012, ocazie în care oamenii zonei au fost sprijiniţi în dobândirea actelor de proprietate, întrucât fiind zona necooperativizată au existat multe probleme din acest punct de vedere.
Un proiect pentru circa 35 de ani şi câteva mii de locuri de muncă
Proiectul minier de la Rovina are în atenţie trei zăcăminte care vor fi exploatate–zăcământ de cupru cu conţinut de aur, de tipul celor de la Roşia Poieni sau Valea Arsului – două vor fi exploatate în cariere şi unul subteran, etapizate pe o perioadă de circa 35 de ani. Proiectul are în vedere şi contrucţia unei uzine noi care va genera în perioada de construcţie circa 2000 de noi locuri de muncă pentru o perioada de 2-3 ani, iar dupa aceasta vor fi permanentizate circa 400-450 de locuri de muncă. Important este, ca ulterior, pe orizontal se vor mai dezvolta încă alte 1800 de noi locuri de muncă.
Conducerea Samax este de părere că dacă toate lucrurile vor merge bine demararea proiectului minier de la Rovina se va face cel mai târziu la finele anului 2023, iar firma finanţatoare este cotată la bursa din Toronto cum sunt cotate de altfel toate companiile miniere sau de cercetare geologică din lume.
Rovina – cel mai curat proiect minier din România!
Cel mai important lucru care merită a fi consemnat legat de acest proiect minier de la Rovina este acela că se doreşte a fi cel mai curat proiect minier, din punct de vedere al mediului, care se dezvoltă în prezent în România, având în vedere noile tehnologii care exclud în totalitate orice fel de cianurare, nu vor exista iazuri de decantare, minereurile rezultate din flotare sunt filtrate şi uscate şi se pot depune pe sterilul rezultat din exploatare. De asemenea, prin această procedura de haldare pe măsură ce se elaborează o treaptă de haldă, aceasta se va ecologiza imediat, lucru care permite o refacere a mediului într-un termen extrem de scurt.
Cornel Poenar