«Produsele din tutun încălzit și țigările electronice, mai puțin dăunătoare?»

În fiecare an,  în a treia joi a lunii noiembrie este celebrată „Ziua naţională fără tutun” care are scopul de a conştientiza publicul şi decidenţii politici în legătură cu enorma povară socială (boli/ dizabilități/decese premature) generată de consumul de tutun, ca punct de plecare pentru inițierea de  modificări comportamentale și măsuri legislative adecvate.

Campania se desfășoară pe toată durata lunii noiembrie și își propune creșterea conștientizării în rândul populației generale, dar în special în rândul adolescenților și adulților tineri, a riscurilor asociate utilizării noilor produse emergente cu nicotină, respectiv țigara electronică (ENDS – Electronic Nicotine Delivery Systems) și produsele din tutun încălzit (HTP – Heated Tobacco Products). Creșterea dramatică a utilizării acestora, în special de către adolescenți și adulți tineri, reprezintă un semnal de alarmă pentru sănătatea publică,  existând o îngrijorare din ce în ce mai mare că utilizarea noilor produse ar putea cataliza tranziția la utilizarea altor produse din tutun sau a drogurilor recreative.

Țigările electronice și dispozitivele de încălzire a tutunului sunt comercializate ca produse sofisticate, de înaltă tehnologie, care oferă utilizatorilor o modalitate de a se bucura de produse „cu risc redus” și „fără fum”. Dar, în lumina celor mai recente date privind impactul pe sănătate, consumul noilor produse se conturează ca o ameninţare la adresa sănătăţii populaţiei.  Conform datelor din cel mai recent raport al OMS referitor la produsele nou emergente, există și riscul ca folosirea ENDS și HTP în locuri publice unde fumatul este interzis să ”renormalizeze” fumatul în spații publice.

Campania din acest an este un apel pentru conștientizare a pericolului ascuns, prin sloganul: „ȚIGĂRILE FĂRĂ FUM NU SUNT ȘI FĂRĂ RISCURI!

    Scopul campaniei  este prevenirea iniţierii consumului produselor din tutun încălzit şi al ţigărilor electronice, precum şi descurajarea utilizării acestor produse promovate ca fiind mai puţin nocive, prin creşterea nivelului de informare şi conştientizare în rândul populaţiei privind nocivitatea acestor produse.

     Printre numeroasele avantaje ale renunţării la fumat se numără:

  • creşte speranţa de viaţă
  • scade riscul producerii unui infarct miocardic
  • scade riscul formării unei tumori cancerigene
  • un mod de viaţă mult mai sănătos
  • mai mulţi bani în buzunar

Date statistice din judeţul Hunedoara :

Anul20162017201820192020
BPOC -Cazuri Noi1.2471.2871.23410411262
BPOC -Rămaşi în evidenţă12.15212.13812.5241157212355
Cancer bronhopulmonar- Cazuri Noi244298378269287

     Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara va desfăşura acţiuni constientizarea populatiei, in mediul on-line, cu privre la numarul mare de cazuri de BPOC si de  cancere bronhopulmonare in judetul nostru .

     Pentru succesul acestei campanii, contăm pe sprijinul dumneavoastră!

Partajează această știre

Lasă un răspuns