Producătorii de alimente atrag atenția că, într-un scenariu optimist, pandemia, seceta și gripa porcină africană își vor arăta efectele cel mai târziu la toamnă.
Avertismentul apare, în contextul în care ministrul Agriculturii, Adrian Oros, declara zilele trecute că seceta extremă din acest an va reduce producția agricolă cu o treime sau chiar la jumătate.
Până acum, trei milioane de hectare de teren agricol sunt pur și simplu uscate.
Dragoș Frumosu, președintele Sindicatelor din Industria Alimentară, spune – la Europa FM – că discutăm despre o cerință mai mare pe fondul unei scăderi a capacității de producție.
“Producția de grâu și de rapiță sunt foarte puternic afectate. Este cert că după recoltă, în august – septembrie, prețul tonei de grâu la bursă va crește. Vor fi influențate prețurilor tuturor produselor de panificație și a nutrețurilor”.
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, spune că sunt afectate de secetă 2,9 milioane de hectare din toate judeţele din Moldova şi din sudul ţării, în discuție fiind culturile semănate în toamnă. Cei afectați de secetă vor fi despăgubiți.
Ministrul Agriculturii spune că seceta afectează judeţele din Moldova şi din sudul ţării.
“Toate culturile semănate în toamnă, 2,9 milioane de hectare (grâu, seceră, orz, orzoaică şi rapiţă). Sigur că gradul de afectare este diferit, şi pe zone şi pe culturi. De aceea, nici nu vrem acum să venim cu nişte cifre privind despăgubirile pentru că vrem să avem o imagine completă, în aşa fel încât să putem identifica clar toate sumele care sunt necesare şi oamenii să fie despăgubiţi corec. Nu vrem să avansăm sume, să creăm expectanţe. Vrem să facem lucrurile temeinic, dar cu siguranţă vom despăgubi pe toţi cei care au fost afectaţi de secetă”, a spus Adrian Oros.
Potrivit lui, în ultimii ani capacitatea irigabilă a ajuns la 800.000 de hectare.
“Avem o suprafaţă irigabilă cam 10 la sută din suprafaţa arabilă. Acolo suntem în acest moment. A fost un program ambiţios început în 2016 privind reabilitarea infrastructurii principale când trebuiau să se reabiliteze infrastructura principală care deservea cam două milioane de hectare şi trebuiau să fie cheltuite sume apropiate de un miliard de euro. Situaţia pe care am preluat-o şi care este la acest moment este că s-au cheltuit doar o cincime, aproximativ 200 de milioane de euro şi s-au reabilitat cam 800 de mii de hectare. Asta este capacitatea irigabilă pe hârtie. Când vom porni activitatea de irigare, vom vedea şi calitatea lucrărilor care s-au făcut în această perioadă, dacă s-a urmărit un grafic de lucrări, dacă lucrările s-au executat şi sunt de calitate şi dacă efectiv cele 840.000 de hectare sunt într-adevăr irigate”, a spus ministrul Agriculturii. /www.europafm.ro