Liceul Tehnologic „Matei Corvin” din Hunedoara, beneficiar al Programului ROSE – după cum ne-a informat în exclusivitate prof. Isabela Carmen SUSANYI (foto) – a recompensat elevii participanți cu excursii atractive, în locații precum Sinaia, Băile Felix, Arsenal Park, Timișoara, Dubova și Cluj-Napoca.
Într-un peisaj de poveste, recent, elevii din clasele IX-XII au poposit și au fost cazați timp de trei zile în unul din cele mai frumoase sate, aflat în zona de defileu a Dunării – Dubova din județul Mehedinți. Străjuită de Munții Almăjului și de Munții Balcani (din Serbia), Dubova a oferit o priveliște de vis care iscălește în sufletele vizitatorilor amintiri unice.
Plini de entuziasm, elevii au făcut o croazieră cu șalupa rapidă pe cel mai frumos defileu al Europei – Defileul Dunării, un loc magic unde Munții Carpați întâlnesc Dunărea.
Am ajuns și lângă „Chipul” regelui dac Decebal (pe care elevii l-au admirat cu o zi înainte de pe viaductul Mraconia), cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa și a șasea din lume ca înălțime, realizată din inițiativa istoricului tracolog Iosif Constantin Drăgan. Decebal „mărturisește” parcă istoria neamului său peste veacuri.
O altă atracție turistică, o bijuterie a tehnologiei româno-sârbe, a fost Hidrocentrala de la Porțile de Fier I.
Aflată în parteneriat cu Serbia – și amplasată la 15 km de orașul Drobeta-Turnu Severin – este cea mai mare hidrocentrală de pe fluviul Dunărea.
Elevii au ascultat cu atenție sporită explicațiile ghidului și au adresat întrebări referitoare la funcționarea și întreținerea turbinelor, a debitului de apă preluat de acestea, mecanismul ecluzelor etc.
La întoarcerea spre casă am admirat cu toții farmecul Cascadei Bigăr – jud. Caraș-Severin (apa izvorăște din Peștera Bigăr și se varsă în râul Miniș de pe un mal stâncos de 8 m înălțime).
Acoperită cu mușchi, aceasta formează una din cele mai frumoase cascade naturale din lume. Este și locul de trecere prin țara noastră a Paralelei 45.
Ne-am întors acasă bucuroși. Magia naturii și-a spus povestea.
Au consemnat Ioan Vlad, Georgeta-Ileana Cizmaș