Specialiștii MedLife au transmis, vineri, că au descoperit primele cazuri de infectare cu tulpina SARS-CoV-2 sud-africană, mai puțin sensibilă la vaccinurile aprobate în România.
93 de probe au fost analizate în mod aleatoriu, iar din acestea două conțin tulpina din Africa de Sud și 72 conțin tulpina britanică. Dintre probele ce conțin tulpina sud-africană, una provine de la un pacient din București, iar cealaltă este a unei persoane din Pitești.
„În probele secvențiate de MedLife, în procent de 77% pe teritoriul României, prevalența pe loturile studiate cu privire la tulpina britanică a evoluat de la 12% la 77% în mai puțin de 2 luni”, au mai transmis reprezentanții MedLife.
Specialiștii din cadrul OMS spun că tulpina din Africa de Sud este la fel de contagioasă ca și tulpina din Marea Britanie.
“Avem confirmarea primelor cazuri de infectare cu tulpina B.1.351 a coronavirusului, originară în Africa de Sud, depistate în România. Din păcate, acum avem un motiv în plus de îngrijorare, știind că și tulpina sud-africană a ajuns pe teritoriul țării noastre. În plus, nici evoluția în ceea ce privește tulpina britanică nu este una favorabilă dacă luăm în considerare faptul că am ajuns la o prevalență de 77% pe lotul analizat versus 12%, atât cât am înregistrat în luna ianuarie. Practic, în mai puțin de 2 luni, numărul cazurilor cu noua tulpină a crescut de 6 ori, cel puțin pe loturile noastre de studiu.”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere derulat de MedLife.
În plus, specialiștii spun că rata de infectare cu SARS-CoV-2 a crescut în ultima perioadă ca urmare a faptului că tulpina din Marea Britanie a devenit dominantă pe teritoriul țării.
„Divizia de cercetare a Grupului MedLife a identificat până în prezent 151 de cazuri de infectare cu tulpina din Marea Britanie și 2 cazuri de infectare cu tulpina sud-africană dintr-un total de aproape 600 probe analizate, respectiv 77% la nivelul României”, au mai transmis cei de la MedLife. /www.europafm.ro