Minerii şi energeticienii din cadrul CEH au declanşat primele acţiuni de protest.
Complexul Energetic Hunedoara (CEH) a dat în clocot, de câteva zile, după ce angajaţii – mineri şi energeticieni, deopotrivă, au aflat că salariile vor fi întârziate cu zece zile. Oamenii nu au mai acceptat explicaţii, iar primii care au refuzat să înceapă lucrul au fost minerii de la Livezeni. Au urmat cei de la Mina Lupeni, unde ieri se aflau încă blocaţi în subteran 96 de oameni.
„Sunt oameni din toate schimburile de lucru. Ei se află la puţul 15, în subteran. Oamenii cer drepturile salariale restante şi sunt îndreptăţiţi să facă această solicitare. E greu să trăieşti de la plată la avans. Oamenii îşi pun problema cum vor trăi până pe 26 februarie? Sunt oameni care nu au bani să vină la muncă sau pentru un supliment de hrană consistentă, cu care să vină la lucru. Unii chiar aici au ajuns, nu mai au bani”, a declarat pereşedintele executiv al Sindicatului Muntele, Alin Sîn.
Pentru deblocarea situaţiei de criză, administratorul special al CEH, Cristian Roşu, şi mai mulţi lideri sindicali s-au deplasat ieri la Bucureşti pentru a avea o discuţie cu ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Tot ieri, aproximativ o sută de angajaţi ai Termocentralei Mintia au protestat spontan în curtea întreprinderii, nemulţumiţi că salariile vor întârzia. În plus, salariaţii termocentralei mai au de primit drepturi băneşti restante care nu au fost onorate din luna martie 2020.
Starea de nemulţumire a culminat cu faptul că stocul de cărbune a ajuns la zero, deoarece minele din Valea Jiului nu mai lucrează, iar riscul ca termocentrala Mintia să fie oprită este aproape iminent. Acest fapt va atrage, după sine, şi lipsa agentului termic în reţele, astfel că în municipiul Deva nu va mai fi asigurată apă caldă şi căldură.
„Situaţia este foarte gravă. Există riscul ca termocentrala să fie oprită, iar Deva să rămână fără apă caldă şi căldură”, a spus liderul Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, de la termocentrala Mintia.
Acesta a menţionat că salariaţii cer inclusiv măsuri de protecţie socială în cazul în care activitatea CEH va fi grevată de alte incidente.
Autorităţile încearcă să găsească soluţii la situaţia de criză care se arată pentru următoarele zile. Săptămâna viitoare, prefectul Călin Marian şi o delegaţie formată din liderii sindicatelor de la termocentrală şi de la minele din Valea Jiului se va întâlni cu ministrul Energiei. Ce se va întâmpla ulterior, urmează să aflăm, însă perspectiva este una deloc încurajatoare. Cel puţin acum se ştie că în următoarele trei luni salariile la CEH vor fi achitate din fonduri ale Ministerului Muncii.