De la 1 ianuarie 2021, Legea nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate a fost modificată.
Conform noii Legi nr. 49/2020, s-au schimbat criteriile de acordare a stimulentului educațional sub formă de tichete sociale pentru grădiniță și valoarea acestora.
Stimulentul educațional se acordă:
- copiilor din familiile care au stabilit dreptul la alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare, indiferent dacă familia se află în plata acestui drept sau acesta este suspendat
În acest caz, stimulentul se acordă din oficiu, odată cu stabilirea dreptului de alocație pentru susținerea familiei, sau după acordarea acestuia, persoanei care este și titularul alocației pentru susținerea familiei.
- copiilor aflați în îngrijirea persoanei care a fost desemnată de părinte pentru întreținerea copilului, pe perioada absenței părinților,confirmarea fiind efectuată de către instanța de tutelă , conform art. 104 din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare și dacă veniturile pe persoană, inclusiv copilul aflat în îngrijire, nu depășesc nivelul maxim de venituri pentru acordarea alocației pentru susținerea familiei (530 lei/membru de familie)
În acest caz, stimulentul educațional se acordă la cerere.
Sprijinul de tip stimulent educațional se acordă numai pentru copii înscriși într-o unitate de învățământ preșcolar, conform Legii Educației Naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare.
Pentru copiii carre se încadrează, Primăria comunei Bistra solicită la depunerea actelor, dovada înscrierii la grădiniță.
Frecventarea regulată a grădiniței este obligatorie fiind admise numai absențe motivate în baza unor scutiri medicale (care să nu depășească 50% din numărul total de zile de grădiniță dintr-o lună) sau învoiri de către părinți (cel mult 3 zile pe lună).
Tichetele sociale vor putea fi folosite exclusiv pentru achiziționarea de produse alimentare, de igienă, articole de îmbrăcăminte și/sau rechizite.
,, Este o măsură de protecție socială binevenită. Valoarea tichetului social pentru grădiniță s-a dublat din acest an și este de 100 lei/lună, conform noii legi care a intrat în vigoare din această lună. Este important pentru copii să frecventeze grădinița. Aici copilul este format pentru școală, învață să socializeze, să comunice, să se comporte politicos, să fie independent, să își dezvolte abilitățile motorii, îi dezvoltă limbajul și vorbirea precum și alte aptitudini. Grădinița pune de fapt baza educației copilului. Trebuie să găsim și alte modalități prin care să îi convingem și să îi sprijinim totodată pe părinți să își dea copilul la grădiniță”, este de părere primarul comunei Bistra, Traian Gligor.
Pentru informații privind întocmirea și depunerea dosarului, solicitanții se pot adresa Compartimentului de Asistență Socială al comunei Bistra, cu sediul: strada Calea Turzii, nr. 100.
Mai multe detalii puteți solicita la num la tel. 0730.583.404 ( Ancău Daniela).
Programul pentru depunerea dosarului este:
- Luni – Joi, între orele 9:00–16:00
- Vineri, între orele 9:00–12:00
În anul școlar 2019-2020, Primăria comunei Bistra a distribuit un număr de 59 tichete sociale, iar pentru anul școlar 2020-2021, până în prezent au fost distribuite 48 de tichete sociale pentru copiii de grădiniță.