Prevenirea şi combaterea acţiunilor ilegale privind nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor

Polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase  – S.A.E.S.P. – au desfășurat o serie de acțiuni complexe în primele 10 luni ale anului 2024, menite să asigure siguranța publică, să combată traficul ilegal de arme și muniții și să prevină incidentele cu substanțe periculoase.

Principalele obiective au inclus combaterea infracțiunilor privind deținerea și utilizarea ilegală de arme și explozivi, verificarea legalității activităților desfășurate de operatorii economici care utilizează substanțe periculoase și prevenirea riscurilor asociate.

În prezent, în evidența S.A.E.S.P. există 2.916 posesori de arme (persoane fizice), care dețin 3.149de arme de foc letale și 1.288 de arme neletale.

Simultan, sunt înregistrați 79 posesori de arme (persoane juridice), care dețin 1.157 de arme de diferite categorii.

Pe parcursul perioadei analizate, polițiștii S.A.E.S.P. Hunedoara au desfășurat 84 de acțiuni, din care 53de acțiuni pe linie de arme, 31 deacțiuni pe linie de vânătoare și prevenirea actelor de braconaj cinegetic și 20de acțiuni pe linia materiilor explozive, deșeuri, substanțe periculoase și precursorilor de explozivi, în cadrul cărora au fost înregistrate un număr de 98 de dosare penale;

 De asemenea, au fost efectuate 561de controale privind respectarea regimului de arme și muniții, precum și 68de controale privind substanțele explozive, deșeurile, substanțele periculoase și precursorii de explozivi.

În urma acestor acțiuni și controale, au fost indisponibilizate 122 de arme (67 de arme letale și55 arme neletale), 22.213 elemente de muniție,56 trofee de vânat și peste 270 kg carne de vânat, 2 dispozitive de diminuare a zgomotului rezultat în urma unei trageri cu arma și 3 dispozitive de iluminat pe timp de noapte.

Pe linie de explozivi, deșeuri și substanțe periculoase, au fost indisponibilizate 88kg. de articole pirotehnice, 197.802 kg de îngrășăminte chimice, 3.200 litri de deșeuri periculoase, 257.852 kg. de deșeuri periculoase, 80 litrișipeste 125 kg. desubstanțepericuloase.

De menționat este faptul că, în perioada analizată, în urma activităților desfășurate de polițiștii S.A.E.S.P. au fost constatateîncălcări ale prevederilor Legii 295/2004 privind regimul armelor și munițiilor, fiind emise 90 de dispoziții de anulare permise de armă și 11 dispoziții de suspendare permise de armă.

În ceea ce priveșteactivitatea de constatare și cercetare penală, au fost efectuate 37de percheziții domiciliare, fiind luată măsura preventivă a reținerii pentru 24 ore față de 6 persoane. Ulterior,pentru o persoană s-a dispus măsura controlului judiciar.

O activitate deosebit de importantă a polițiștilor S.A.E.S.P.privește relația cu publicul. În acest sens, în perioada analizată au fosteliberate147 permise de armă și înregistrate 408 permise de armă pentru care s-a prelungit valabilitatea.

Simultan, au fost eliberate persoanelor fizice 392 de autorizații pentru procurare de arme letale/neletale și 34 de autorizații pentru persoanele juridice

ARTICOLE PIROTEHNICE

 În sezonul rece, polițiștii S.A.E.S.P. din cadrul I.P.J. Hunedoara vor intensifica acțiunile preventive pentru combaterea comerțului ilegal cu obiecte pirotehnice.În contextul apropierii sărbătorilor de iarnă, acțiunile vor viza legalitatea activităților de comercializare a articolelor pirotehnice, punând accent pe respectarea cadrului legal și a normelor de siguranță specifice acestui tip de activitate.

În ceea ce privește încălcarea prevederilor legale referitoare la operațiunile cu articole pirotehnice, la nivelul I.P.J. Hunedoara – S.A.E.S.P., în ultimii doi ani, au fost întocmite 25 de dosare penale pentru încălcarea prevederilor art. 37 din Legea 126/1995, fiind ridicată în vederea confiscării cantitatea de aproximativ 2.000 kg. articole pirotehnice și fiind aplicate 5 sancțiuni contravenționale în valoare de 6.500 lei.

Totodată, în ultimii doi ani, la finalizarea cercetărilor efectuate în cadrul dosarelor penale,  3 (trei) persoane au fost trimise în judecată.

De asemenea, au fost efectuate 11 percheziții domiciliare la locuințele unor persoane neautorizate din județul Hunedoara, care efectuau operațiuni ilegale cu articole pirotehnice.

Recomandări pentru cetățeni:

Conform legislației în vigoare, cetățenii pot detine si folosi articole pirotehnice din categoriile F1 și P1 tot timpul anului.

Cetățenii nu pot confecţiona, deţine, achiziționa, comercializa, importa, folosi sau executa orice altă operaţiune cu articole pirotehnice din categoriile F2, F3, F4, P2, T1 şi T2, întrucât astfel de articole pirotehnice sunt destinate utilizării exclusiv de către pirotehnicieni.

Articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani, iar articole pirotehnice de scenă din categoria P1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.

 Pentru a putea comercializaarticole pirotehnice, persoanele juridice au obligaţia de a obţineautorizaţie din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă şi de la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau Inspectoratul Judeţean de Poliţie pe raza cărora îşidesfăşoară activitatea, după caz.

Cetățenii care doresc să achiziționeze articole pirotehnice au obligația de a verifica dacă acestea suntinscripţionate în limba română, cu specificarea denumirii produsului, clasa/categoria din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, manipularea sau folosirea lor.

Folosirea articolelor pirotehnice SE INTERZICE în următoarele situaţii:

  1. a) între orele 24.00 – 6.00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local / naţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
  2. b) la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la patru niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste patru niveluri;
  3. c) la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
  4. d) la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
  5. e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
  6. f) pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;
  7. g) la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.

 Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara recomandă cetățenilor să achiziționeze articole pirotehnice doar din magazine autorizate și să respecte instrucțiunile de utilizare.

De asemenea, reamintim că utilizarea materialelor pirotehnice de către minori sau în spații publice fără autorizație este strict interzisă și poate atrage consecințe legale grave.

Cetățenii sunt încurajați să sesizeze orice activitate suspectă și să respecte reglementările privind deținerea și utilizarea acestor materiale, pentru a contribui la menținerea unui mediu sigur.

Partajează această știre

Lasă un răspuns