Elevii Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva au obținut o serie de distincții remarcabile la Concursul de canto, teorie și istoria muzicii „Nicolae Brânzeu” desfășurat la Arad pe data de 21 aprilie 2023.
Concursul organizat de Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” a ajuns anul acesta la a VIII-a ediție și are ca obiectiv promovarea tinerilor interpreți în formare, precum și stimularea competitivității și originalității participanților în vederea îmbunătățirii relației creație-public-interpret, atît de necesară actului artistic calitativ.
Evenimentul reprezintă totodată și un omagiu adus compozitorului și dirijorului Nicolae Brânzeu, personalitate marcantă a Aradului, prin vasta și remarcabila activitate în domeniul cultural. Deopotrivă dirijor și compozitor, Nicolae Brânzeu a abordat genuri diverse, însă remarcabilă este contribuția lui în genul muzicii vocale și creația sa pentru teatrul liric. Aportul său valoros la dezvoltarea vieții muzicale arădene este oglindit și prin înființarea Filarmonicii din Arad în 1948 și contribuția sa la profesionalizarea orchestri și corului acestei instituții. Pentru activitatea sa componistică, Brânzeu a fost distins cu Premiul II George Enescu (1934) și Premiul I George Enescu (1942), precum și cu Ordinul Meritul Cultural (1968).
Concursul ce îi poartă numele s-a desfășurat pe 5 secțiuni și s-a adresat tinerilor elevi și studenți, începând cu clasa a V-a. Pentru canto clasic, concursul a fost organizat pe două secțiuni distincte pentru elevii de liceu și studenții din mediul academic.
La secțiunea canto clasic – clasele IX-XII – concursul a atras 38 de concurenți din 6 licee și colegii de muzică din vestul și nordul țării, între aceștia, elevii Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva, acompaniați la pian de profesoara Delia Ștefoni, remarcându-se prin prestațiile lor deosebite. Probele de concurs s-au desfășurat la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad, iar juriul a fost format din profesori de specialitate din învățământul universitar și preuniversitar. În urma aprecierii juriului, elevii coordonați cu dăruire și profesionalism de profesoara Maria Copăcian au obținut frumoase distincții, printre care menționăm:
Buble Rahela, clasa a IX-a – Premiul II;
Bold Stacey, clasa a XI-a – Premiul III;
Sicoe Cristian, clasa a IX-a – Mențiune.
Secțiunea canto muzică ușoară / jazz a reunit 33 de concurenți, elevi și studenți la diferite instituții de învățământ din 5 județe ale Transilvaniei. Probele de concurs s-au desfășurat la Biserica Metanoia din Arad, în juriu fiind prezenți, între alții și Laurențiu Muntean, directorul Filarmonicii din Arad și Claudia Iuga, semi-finalistă a concursului Vocea României. Elevii liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva, acompaniați la pian de talentata profesoară Delia Ștefoni au fost apreciați pentru prestația lor, între aceștia, două eleve din clasa a IX-a obținând și distincții după cum urmează:
Hărăguș Bianca ( profesor coordonator Maria Copăcian) – Premiul III;
Măluțan Alexandra (profesor coordonator Andreea Văidean) – Mențiune.
Aceste rezultate demonstrează nu numai talentul și muncă depusă de elevii Liceului de Arte „Sigismund Toduță”, dar și dedicarea și profesionalismul cadrelor didactice care i-au pregătit pentru această competiție. Felicităm elevii Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva și cadrele didactice implicate în pregătirea lor pentru acest concurs și le dorim mult succes în continuare în cariera lor muzicală.