S. CEH-SA, Petroșani – 28.07.2021: Începând cu data de 27 iulie 2021, din cadrul Societății Complexul Energetic Hunedoara SA – Sucursala Electrocentrale Deva, au fost concediați 659 de salariați, din care 595 beneficiază de plăți compensatorii, în valoare de 29.748.810 lei, conform prevederilor Contractului Colectiv de Muncă. De precizat că cele 64 de persoane care nu beneficiază de plăți compensatorii și venit în completare au o vechime în muncă mai mică de 3 ani.
Pentru personalul disponibilizat de la Complexul Energetic Hunedoara în baza programului de concedieri colective, Guvernul României a luat toate măsurile de protecție socială, dublate de măsuri de sprijinire în vederea recalificării sau reconversiei profesionale. Astfel, angajații disponibilizați beneficiază nu doar de plăți compensatorii la ieșirea din sistem, ci și de venit în completare pe o perioadă de 24 până la 48 de luni, pe lângă ajutorul de șomaj. Guvernul a demonstrat încă o dată că protecția socială reprezintă o componentă extrem de importantă a actului de guvernare și că, așa cum a promis, chiar dacă gândim și pentru viitorul copiilor noștri, la o energie curată care să nu afecteze mediul înconjurător, nimeni nu este lăsat în urmă, iar siguranța cetățenilor, inclusiv de natură salarială, reprezintă o prioritate.
Conform prevederilor Legii nr. 76/2002 si OUG nr. 69/2019, cu modificările și completările ulterioare, salariații concediați beneficiază de următoarele măsuri de protecție socială:
Ajutor de șomaj, pe o perioadă de până la 12 luni, în funcție de vechimea în muncă
valoare estimată: 7.354 mii lei
Venit în completare, pe o perioadă de până la 24 de luni, în funcție de vechimea în muncă
valoare estimată: 35.682 mii lei
Câştigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie 2021, comunicat de Institutul Naţional de Statistică, este de 3.395 lei
Disponibilizările s-au efectuat în baza Planului de disponibilizare al S. CEH-SA pentru anul 2021. Din numărul total al celor disponibilizați de la Complexul Energetic Hunedoara SA – Sucursala Electrocentrale Deva, 76 de persoane se vor pensiona în următorii 2 ani, conform prevederilor Legii nr. 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice. În același timp, conform datelor oficiale, estimăm că alte 200 de persoane vor beneficia de prevederile Legii nr. 197/2021 care modifică și completează art. 30 și 56 privind reducerea vârstei standard de pensionare din Legea nr. 263/2010.
De precizat că, în ciuda informațiilor alarmiste și rău-intenționate vehiculate în diverse medii, SE Deva NU VA FI TĂIATĂ ȘI VÂNDUTĂ LA FIER VECHI ci, din contră, se dorește repornirea acesteia, cu ajutorul unui investitor strategic, cu respectarea tuturor cerințelor de mediu. În urma discuțiilor ferme purtate cu Ministrul Energiei, administratorul judiciar al S. CEH-SA, cel care valorifică activele SE Deva, face demersuri pentru valorificarea integrală a acestora și nu vânzarea lor la fier vechi. Obiectivul urmărit este ca potențiali investitori să construiască un grup energetic de minim 800 MW, noua investiție urmând să fie deservită chiar de personal din rândul celor disponibilizați în baza programului de concedieri colective.
Complexul Energetic Hunedoara SA
Sucursala Electrocentrale Deva