În acest weekend, pompierii militari din cadrul I.S.U. Hunedoara au participat la 165 de misiuni și intervenții, majoritatea constând în gestionarea optimă a situațiilor de urgență, în acordarea primului ajutor medical calificat, dar și în stingerea incendiilor de vegetație uscată.
Echipajele SMURD au răspuns prompt la 112 de solicitări, cele mai multe fiind gestionate de către Detașamentele de pompieri din Deva, Orăștie, Hunedoara și Petroșani.
În zilele de vineri, sâmbătă și duminică, echipajele operative au acționat pentru stingerea a 24 incendii de vegetație uscată în urma cărora au fost afectate aproximativ 140 hectare de teren. În general, cauza probabilă a producerii acestor incendii a fost focul deschis în spații deschise.
În aceste 3 zile, echipajele de pompieri au acționat pentru localizarea și lichidarea a 6 incendii. Dintre intervențiile pentru stingerea flăcărilor, le amintim pe cele la care au acționat pompierii în data de 6 și 7 septembrie, astfel:
– vineri, 6 septembrie 2024, echipaje ale Secției de pompieri Ilia au acționat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la depozitul de lemne al Liceului Teoretic din localitate. Au ars aproximativ 8 metri cubi de lemn, iar cauza probabilă a fost fosul deschis în spații deschise.
Tot în data de 6 septembrie, pompierii Detașamentului Hunedoara au intervenit pentru stingerea flăcărilor izbucnite la o clădire dezafectată, aflată pe o stradă din municipiu, iar pagubele au constat în distrugerea de polistiren și materiale textile pe o suprafață de 200 metri pătrați. Cauza probabilă a fost focul deschis în spații închise.
– sâmbătă, 7 septembrie, un echipaj al Punctului de lucru Totești a intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la o anexă a unei gospodării din orașul Hațeg. Construcția, cu o suprafață de 15 metri pătrați a ars în totalitate, cauza probabilă fiind jarul sau scânteile.
În perioada 6 – 8 septembrie, pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a invendiilor, în cazul a 3 accidente rutiere, au participat la 9 acțiuni în sprijinul Serviciului de Ambulanță Județean Hunedoara și au fost prezenți la 5 misiuni și intervenții effectuate în sprijinul comunității.
În continuare, pompierii militari hunedoreni vor fi la datorie, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical calificat persoanelor aflate în dificultate.
ATENȚIE!
Este 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐳𝐢𝐬ă 𝐚𝐫𝐝𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐦𝐢𝐫𝐢ș𝐭𝐢𝐥𝐨𝐫, 𝐯𝐞𝐠𝐞𝐭𝐚ț𝐢𝐞𝐢 𝐮𝐬𝐜𝐚𝐭𝐞 ș𝐢 𝐚 𝐫𝐞𝐬𝐭𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐯𝐞𝐠𝐞𝐭𝐚𝐥𝐞, 𝐢𝐧𝐝𝐢𝐟𝐞𝐫𝐞𝐧𝐭 𝐝𝐞 𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐩𝐫𝐢𝐞𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐞𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢.
Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoane juridice.
Focul, scăpat de sub control sau în condiții de vânt puternic, poate produce pagube materiale însemnate, punând în pericol sănătatea și chiar viața semenilor.
În cazul incendiilor de vegetație uscată, flăcările se întind cu repeziciune, cuprinzând suprafețe foarte mari, iar pompierii militari depun eforturi considerabile pentru a opri propagarea arderilor, care riscă să afecteze căi de comunicații și să cuprindă gospodăriile cetățenilor.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.