Pompierii avertizează: fără foc deschis în aceste zile de caniculă

Canicula aduce în atenţie riscul incendiilor de vegetaţie uscată, în contextul în care temperaturile ridicate şi arderile necontrolate pot duce la declanşarea unor adevărate dezastre.

O analiză a Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoară arată că în primele șapte luni ale acestui an, pompierii militari au intervenit pentru stingerea a 415 incendii de vegetație uscată, aproape de trei ori mai mult ca în perioada similară a anului trecut (o creştere de peste 190%). Situaţia este cauzată în special de vremea extrem de caldă, dar și de neglijența oamenilor.

„Nu vorbim de suprafețe mari afecatete, dar sunt mai multe incendii de vegetație uscată. Trebuie spus că aceste incendii nu s-au extins în fondul forestier, unde am avut foarte puţine situaţii”, a precizat şeful ISU Hunedoara, lt.col. Alin Nasta.

În ceea ce privește timpii de intervenție la stingerea incendiilor, se constată o scădere a duratei de la momentul anunţării evenimentului până când pompierii ajung la locul faptei. Calculele arată că, în medie, pompierii militari hunedoreni ajung în mai puțin de 11 minute la o solicitare de stingerea focului.

„Colegii mei au intervenit la un număr de 14.303 incendii, reprezentând o medie de 68 de acțiuni pe zi. Din analiza efectuată de către colegii mei de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, pe partea operativă, ne situăm, județul Hunedoara, pe locul 4 în ţară, ca număr de intervenții. Suntem sub media timpilor de răspuns, la nivel naţional, și în scădere, comparativ cu anii anteriori – vorbesc de partea de stingerea incendiilor. Menționez faptul că, pe viitor, ne vom îndeplini toate atribuțiile cu același profesionalism și de votament pentru cetățenii și comunitatea și vom asigura cel mai mic timp de răspuns”, a completat şeful ISU Hunedoara.

Pentru prevenirea incendiilor, pompierii militari desfășoară acțiuni de informare asupra riscurilor pe care le presupun arderile necontrolate sau nerespectarea regulilor de prevenire a incendiilor. Totodată, arderea resturilor vegetale pentru igienizarea terenurilor este interzisă, fără un aviz special care se obţine de la primării.

Partajează această știre

Lasă un răspuns