În săptămâna premergătoare sărbătoririi Zilei Internaționale a Copilului (1 Iunie) polițiștii de ordine publică și polițiștii rutieri din municipiul Petroșani au desfășurat o serie de activități preventive în unități de învățământ din Petroșani atât în grădinițele, cât și în școlile gimnaziale din municipiu, peste 200 de copii participând activ la discuții.
Cu ocazia vizitelor, au fost abordate teme precum: delincvența juvenilă, elevii de gimnaziu fiind încurajați să respecte regulamentele școlare, să manifeste o atitudine tolerantă față de colegi, să evite conflictele. Întrucât elevii prezintă un risc ridicat de victimizare și de implicare în activități infracționale, aceștia au fost informați cu privire la pericolele la care se expun când se află nesupravegheați la joacă, când accesează anumite site-uri, când se deplasează neînsoțiți spre școală ori către casă.
Copiilor de grădiniță le-au fost prezentate principalele indicatoare rutiere care li se adresează și li s-a explicat că respectarea normelor rutiere le protejează viața și sănătatea.
O acţiune asemănătoare a avut loc, sâmbăta trecută, la un centru creştin din municipiul Hunedoara, unde poliţiştii Biroului Ordine Publică le-au prezentat copiilor asistaţi – majoritatea provenind din familii defavorizate – o parte dintre dotările tehnico-logistice şi atribuţiile poliţiştilor care acţionează zi de zi în teren. Cei mici au aflat de la oamenii legii cum trebuie să se comporte pentru a nu deveni victime sau autori ai unor infracţiuni şi, o parte dintre ei, chiar şi-au propus să urmeze o carieră în Poliţia Română.
Pentru că siguranța în mediul școlar reprezintă una dintre prioritățile Poliției Române, la începutul anului școlar 2020-2021 a fost înființată Direcția Siguranță Școlară, structură menită să cunoască îndeaproape problemele existente în cadrul unităților școlare din țară, cu următoarele atribuții principale:
• Coordonează activitățile specifice desfășurate de structurile Poliției Române pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și cadrelor didactice, precum și pentru prevenirea delincvenței juvenile în unitățile de învățământ preuniversitar din România.
• Coordonează activitățile specifice desfășurate de structurile Poliției Române pentru creșterea gradului de siguranță a studenților și cadrelor didactice, precum și pentru prevenirea criminalității, în incinta și zona adiacentă a centrelor, campusurilor universitare și a căminelor studențești din România;
• Cooperează cu celelalte structuri din cadrul M.A.I., alte autorități și instituții publice, precum și cu asociații și organizații neguvernamentale, forme asociative ale părinților, elevilor și studenților, pentru crearea unui climat optim de siguranță publică necesar desfășurării procesului de învățământ.
Din cadrul Biroului Siguranță Școlară Hunedoara fac parte 4 polițiști fiecare dintre aceștia răspunzând în mod direct de zona sa de responsabilitate. Polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară sunt prezenți aproape zilnic în teren pentru a cunoaște particularitățile mediului școlar raportat la teritoriu, la locurile și mediile favorabile comiterii de infracțiuni.
Cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, poliţiştii hunedoreni le urează tuturor copiilor să aibă o copilărie fericită, neumbrită de manifestări din sfera infracţională şi îi asigură că vor fi zi de zi la datorie, pentru a le oferi lor şi familiilor „Siguranţă şi Încredere”.