Sportul a fost o componentă esențială a pregătirii studenților Universității Politehnica Timișoara încă de la înființare, iar data de 4 decembrie este una simbolică, fiind cea la care, în 1921, a luat ființă, oficial, Societatea Sportivă Politehnica Timișoara, care, de-a lungul anilor, a devenit un simbol al orașului.
Conducerea actuală a UPT va marca, și în acest an, nașterea unuia dintre cele mai de preț simboluri ale orașului, iubit și alintat de generații întregi de suporteri – POLI! Miercuri, 4 decembrie 2019, începând cu ora 12:00, Sala Polivalentă a Bibliotecii Centrale a UPT va găzdui un eveniment de suflet dedicat sportului, care a fost o componentă esențială a pregătirii studenților din Politehnica timișoreană, încă de la înființare.
Pe lângă prezentarea istoriei și a tradiției sportive din UPT, în cadrul manifestării vor fi abordate și unele aspecte de actualitate, printre care preluarea CSU Politehnica Timișoara de către UPT, proiectele de dezvoltare a bazelor sportive, vor fi prezentate ultimele trofee obținute de sportivi, vor lansate cartea „Olimpicii noștri” (autor Mihaela Popescu) și un album foto al Centrului de Copii si Juniori, dar și alte surprize pregătite de organizatori.
Primul rector, Traian Lalescu, era şi un mare iubitor de sport. Astfel că, în toamna anului 1920, la scurt timp după înființarea Școlii Politehnice, se ia decizia constituirii unei noi asociaţii sportive: Societatea Sportivă Politehnica Timişoara. Pe scurt, „Poli”, care va deveni, de-a lungul anilor, mai mult decât un simbol pentru societatea şi fotbalul timişorean.
Formată, cel puţin la început, exclusiv din studenţi, echipa de fotbal SS Politehnica va începe să activeze în primăvara anului următor, 1921. Deşi gruparea activa deja de câteva luni bune, Societatea Sportivă Politehnica s-a constituit statutar la 4 decembrie 1921. Educația fizică a fost mereu materie obligatorie la Politehnică. De-a lungul celor aproape 100 de ani existență, sportul a jucat permanent un rol important la Universitatea Politehnica. Atât sportul de performanță, cât și cel de masă.
În decursul timpului, toate conducerile Politehnicii timișorene au acordat o atenție aparte sportului, dar și dezvoltării unei baze materiale care să susțină această această activitate, astfel încât astăzi Universitatea Politehnica Timișoara se poate lăuda cu baze sportive cum nu mai are nici o altă instituție de învățământ superior, puse gratuit la dispoziția studenților.