Peste 60 de persoane refugiate, găzduite la Deva, sunt verificate lunar de asistenții sociali!

Direcția de Asistență Socială continuă seria anchetelor sociale desfășurate în rândul cetățenilor străini sau apatrizilor proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, care sunt găzduiți pe teritoriul municipiului Deva.

Verificările în teren sunt efectuate de echipe din care fac parte asistenți sociali, psiholog și interpret vorbitor de limba rusă și au ca scop verificarea informațiilor din cererile prin care persoanele fizice care găzduiesc refugiați solicită administrației locale decontarea cheltuielilor cu hrana și cazarea acestora.

Practic, în cadrul anchetelor sociale este analizată situația socială și economică a refugiaților – componența familiei, spațiul în care locuiesc și igiena acestuia, veniturile realizate, situația copiilor minori și relaționarea persoanelor găzduite cu proprietarii locuințelor și cu vecinii.

Potrivit datelor oficiale ale Biroului Asistență Comunitară, 64 de persoane refugiate (adulți și copii) au făcut obiectul anchetelor sociale în luna octombrie 2022, în timp ce, luna aceasta, investigațiile se desfășoară în cazul a 62 de persoane (34 de adulți și 28 de copii).

INFORMAȚII obținute în urma anchetelor sociale:

– refugiații adulți (familii sau persoane singure) au vârste cuprinse între 33 ani – 72 ani, iar copiii minori ai acestora, între 1 an – 17 ani

– 13 familii de refugiați găzduite în municipiul Deva au copii minori (între 1-6 copii/familie)

– 14 dintre copiii aflați pe teritoriul Devei sunt însoțiți doar de către un părinte (mama)

– în cazul a 3 familii nu există copii minori

– doar 19 dintre adulții refugiați realizează venituri: 4 dintre aceștia beneficiază de pensii din Ucraina, cuprinse între 60 euro- 250 euro/lună; alte 4 persoane își continuă activitatea profesională, în sistem online, pentru angajatori din Ucraina și au câștiguri salariale cuprinse între 70 euro – 300 euro/lună, în timp ce 11 dintre persoanele adulte au un loc de muncă în municipiul Deva și câștigă, lunar, între 1.420 lei – 3.000 lei

– una dintre familii beneficiază de alocații de stat din Ucraina, pentru cei doi copii minori – 210 dolari, respectiv 250 de dolari

– 6 dintre familiile de refugiați nu realizează niciun venit. Acestea au, în total, 11 copii minori

– 18 dintre copii familiilor refugiate își continuă cursurile școlare: 9 dintre aceștia studiază online, la instituții de învățământ din Ucraina, în timp ce alți 9 sunt înscriși la grădinițe și școli din municipiul Deva (Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria”, Liceul cu Program Sportiv „Cetate” Deva și Școala Primară „Samuel”)

Anchetele sociale derulate de DAS Deva în rândul persoanelor refugiate se efectuează lunar, la solicitarea Compartimentului Protecție Civilă din cadrul Primăriei Municipiului Deva și în conformitate cu prevederile art. 5 din Hotărârea Guvernului nr. 336/2022, actualizată.

DE REȚINUT! Solicitările privind decontarea cheltuielilor cu hrana și cazarea cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina se depun la Primăria Municipiului Deva – Centrul de Informarea a Cetățenilor (Piața Unirii, nr. 4, telefon 0254.234.651), în primele 3 zile lucrătoare ale fiecărei luni, pentru luna precedentă. Cererile depuse după termenul de 3 zile lucrătoare se soluționează în luna următoare.

Formularul de cerere poate fi descărcat de pe site-ul Primăriei Municipiului Deva – www.primariadeva.ro.

Direcția de Asistență Socială Deva

Partajează această știre

Lasă un răspuns