Toate companiile au oferit posibilitatea de a lucra de acasă, pentru activităţile care au permis această măsură, iar 5 din 10 au modificat programul de lucru. Opt din 10 companii au oferit materiale de protecţie angajaţilor.
Măsura de protecţie principală pe care au luat-o companiile în contextul coronavirusului este că şi-au lăsat angajaţii să lucreze de acasă. 50% dintre companii şi-au permis această măsură, arată un studiu realizat de Mercer Marsh Benefits în România, potrivit Mediafax.
Aproape toate companiile (96%) au anulat deplasările în străinătate. Opt din 10 companii au implementat măsuri suplimentare pentru igienizarea şi curăţenia regulată a spaţiilor de lucru şi au oferit materiale de protecţie (măşti, mănuşi, gel dezinfectant) angajaţilor.
Există şi schimbări la nivel organizaţional. Cinci din 10 companii au modificat programul de lucru şi patru din 10 au implementat program alternativ, în echipe, pentru a diminua densitatea angajaţilor în spaţiul de lucru.
În ceea ce priveşte remuneraţia, circa 60% dintre companii au implementat deja creşterile salariale planificate pentru acest an sau urmează să le implementeze în curând. Un sfert dintre organizaţii au decis implementarea lor în a doua parte a anului şi stau în expectativă pe fondul incertitudinii date de contextul economic.
17% dintre organizaţii plănuiesc sa îngheţe salariile, în timp ce 3% dintre companii iau în calcul descreşteri.
Media diminuării salariale pentru companiile care iau în calcul această măsura este de 20% pentru toate categoriile de angajaţi.
Șapte din 10 organizaţii şi-au planificat menţinerea numărului actual de angajaţi şi caută soluţii pentru realizarea acestui lucru.
15% dintre organizaţii doresc creşterea numărului de angajaţi, în timp ce 10% dintre acestea au confirmat că iau în calcul reorganizarea în perioada următoare.
În ceea ce privește companiile care şi-au suspendat temporar activitatea sau si-au redus programul de lucru ca urmare a impunerii măsurilor de distanţare socială, 30% dintre acestea plătesc în continuare angajaţii la acelaşi nivel salarial, 14% dintre companii au redus nivelul salariilor proporţional cu diminuarea numărului de ore lucrate, iar 20% dintre companii au implementat şomajul tehnic în condiţiile noilor prevederi legate de starea de urgenţă.
Studiul realizat de Mercer Marsh Benefits s-a derulat în perioada 1-10 aprilie 2020 şi la furnizarea datelor au participat 160 de companii. /www.digi24.ro