Peste 34.000 de români au plecat, în ultimele două luni, să muncească în străinătate, în principal în Germania și Austria, potrivit informațiilor Ministerului Muncii.
Cererile de forță de muncă din Germania și Austria au dus la certuri pe scena politică din România. Ministrul Muncii și cel al Externelor au fost audiați în Parlament. Aleșii au vrut să știe în ce condiții muncesc miile de români plecați în Occident în ultimele luni.
”Față de cei 30 de mii care au plecat cu avionul, cu trenul și cei patru mii care au plecat cu mijloace proprii, adică cu mașina, mă refer la românii care au plecat în această perioadă să muncească în străinătate, cvasimajoritatea lor nu au plecat prin agenții de plasarea forței de muncă, dar nu constituie o problemă în sine. Sunt în contact cu angajatorii de foarte mulți ani, 4-5 ani, au fost foarte mulțumiți de condițiile de muncă, au invitat și alți membri ai familiei, respectiv, rude. Au plecat prin contracte directe cu angajatorii din țările respective, în cazul de față Germania. Am făcut verificări la Ministerul Muncii din Germania pentru a afla dacă din partea angajatorilor germani sunt chemați cu forme legale și sunt”, a declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
Bogdan Aurescu, ministrul de Externe a făcut referire la 14 cazuri care au fost gestionate de către ministerul pe care îl conduce.
”Este vorba despre 13 cazuri în Germania și un caz în Olanda. În Germania avem, de fapt, opt cazuri în ceea ce privește șapte ferme, în care s-au înregistrat semnalări în presă. De asemenea, sunt cinci cazuri de infectări ale cetățenilor români care lucrează la abatoare. În cazul celor care lucrează la abatoare nu vorbim despre cetățeni sezonieri, ci despre cetățeni care lucrează cu contracte permanente și care lucrează de ani buni în aceste condiții, a declarat Bogdan Aurescu.
Cei care aleg munca sezonieră peste hotare câștigă cam 8.000 de euro net, în 70 de zile./www.alba24.ro