Peste 3000 de pompieri au intervenit în sprijinul populaţiei afectate de inundaţii

În contextul fenomenelor de vreme rea prognozate pentru această perioadă, în intervalul 16.05.2019, ora 07.00 – 17.05.2019 ora 07.00, peste 3.200 de pompieri militari din zonele aflate sub incidența atenționărilor hidrometeorologice au intervenit în sprijinul autorităților și populației din zonele afectate.

Ploile abundente, scurgerile de pe versanți și viiturile rapide au produs efecte în județele BN, GJ, HD, MM, MS și TR, fiind afectate 22 de localități. Misiunile derulate au vizat evacuarea apei din 73 de subsoluri și beciuri, 30 de gospodării, 17 case și 4 obiective sociale.Intervenția promptă a pompierilor a făcut ca aceste incidente să nu genereze victime în rândul cetățenilor.

De asemenea, din cauza existenței riscului de revărsare a râului Luț,pentru protecția populației și a locuințelor din localitatea Voivodeni (MS), salvatorii și autoritățile locale au acționat pentru ridicarea unui dig de protecție din saci de nisip.

La acest moment, nu sunt intervenții în desfășurare pentru înlăturarea efectelor hidrometeorologice, însă pompierii militari rămân la datorie pentru monitorizarea situației și aplicarea măsurilor imediate în caz de nevoie.

Având în vedere avertizările hidrologice cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din mai multe județe ale țării, precum și informarea meteorologică valabilă pentru întreg teritoriul național care vizează manifestări de instabilitate atmosferică până duminică dimineața, pompierii militari rămân la datorie, iar în funcție de evoluția situației din teren, vor interveni în sprijinul populației.

RECOMANDĂRI

Recomandăm populaţiei din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale. De asemenea, în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora. Informații despre persoane care se află în pericol sau au rămas izolate vor fi imediat anunțate prin numărul unic de urgență 112.

În situația manifestării vântului puternic, recomandăm populației să rămână în spații închise care le asigură protecția și să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Partajează această știre

Lasă un răspuns