.

Peste 1500 de permise de conducere, reţinute pentru contravenţii la legea circulaţiei

În vederea reducerii riscului rutier, în primele 6 luni ale acestui an, polițiștii au organizat peste 600 de acțiuni preventive în trafic, iar ca urmare a neregulilor constatate au aplicat 21.639 de sancțiuni contravenționale, majoritatea pentru nerespectarea prevederilor legale privind circulația pe drumurile publice.
Acționând pe principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave, polițiștii au aplicat 9.228 de sancțiuni contravenționale pentru încălcarea regimului legal de viteză, 122 de sancțiuni contravenționale pentru conducere sub influența alcoolului, 708 sancțiuni pentru nerespectarea regulilor de circulație de către pietoni, 51 de sancțiuni contravenționale pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor, 81 de sancțiuni pentru neacordarea priorității de trecere vehiculelor și 295 de amenzi pentru nerespectarea regulilor de circulație de către bicicliști/conducători de trotinete etc.
De asemenea, în primul semestru al acestui an, polițiștii hunedoreni au constatat 476 infracțiuni rutiere, dintre care exemplificăm: 83 de infracțiuni de conducere cu alcoolemie peste limita admisă, 66 de infracțiuni de conducere fără permis, 45 de conducere a unui autovehicul sub influența unor substanțe psihoactive și 10 fapte de refuz ori sustragere de la prelevarea mostrelor biologice.
De asemenea în cadrul activităților curente, au fost reținute pentru fapte contravenționale ori pentru comitere unor infracțiuni 1.574 de permise de conducere și au fost retrase 871 de certificate de înmatriculare.
Potrivit datelor statistice puse la dispoziție de Serviciul Rutier Hunedoara, în perioada 01 ianuarie 2024 – 30 iunie 2024, la nivelul județului, s-au înregistrat 37 accidente grave de circulație, soldate cu decesul a 10 de persoane și rănirea gravă a altor 30.
Analiza efectuată la nivelul Serviciului Rutier, relevă principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave, ca fiind:
1. Viteza sub cele două forme(neadaptată/nelegală), care a condus la producerea a 8 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 3 persoane și rănirea gravă a altor 5 persoane;
2. Nerespectarea regulilor de circulație de către pietoni, care a condus la producerea a 6 accidente rutiere grave, soldate cu decesul unei persoane și rănirea gravă a altor 5;
3. Alte preocupări de natură a distrage atenția conducătorului auto, care au condus la producerea a 4 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 2 persoane și rănirea gravă a altor 2 persoane;
4. Neacordarea priorității de trecere pietonilor, care a condus la producerea a 3 accidente grave, soldate cu decesului unei persoane și rănirea gravă a altor două.
Polițiștii îi îndeamnă toți participanții la trafic să respecte regulile de circulație și să adopte un comportament preventiv și responsabil. Siguranța rutieră este o responsabilitate comună, iar prin eforturi conjugate putem contribui la reducerea numărului de accidente și la salvarea de vieți omenești.
Recomandări preventive pentru un trafic rutier în siguranță:
Pentru a evita implicarea în evenimente rutiere, polițiștii le recomandă participanților la trafic să respecte cu strictețe regulile de circulație, să adapteze permanent viteza la condițiile de drum și să se informeze cu privire la condițiile meteo și la tronsoanele de drum pe care le vor parcurge. Conduceți cu prudență, măriți distanța de siguranță în mers, adaptați permanent viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic și nu vă angajați în efectuarea de manevre riscante.
În condițiile unui trafic aglomerat, condițiile meteo nefavorabile pot determina apariția unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitați de politețea rutieră și nu blocați intersecțiile! Nu vă angajați în depășirea de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate și efectuați fiecare manevră în trafic, numai după o temeinică asigurare.
Nu consumați alcool și nu conduceți dacă simțiți că sunteți obosiți! Nu folosiți telefonul mobil în timp ce conduceți, iar pentru a comunica folosiți sistemele hands-free.
Pietonii sunt rugați să își ia toate măsuri de precauție pentru a fi siguri că sunt observați în trafic de către șoferi. Totodată, îi sfătuim să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă prin locurile permise, la culoarea verde a semaforului electric și numai după ce sunt siguri că intenția lor de a traversa a fost observată de către șoferi!
Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate