În ultimele trei zile, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Iancu de Hunedoara” au desfășurat 152 misiuni și intervenții.
O pondere semnificativă a misiunilor este reprezentată de acordarea ajutorului medical de urgență, respectiv 119 astfel de solicitări.
Cele mai multe cazuri au fost operate de către:
-Detașamentul Deva : 25 intervenții
-Detașamentul Hunedoara : 17 intervenții
-Detașamentul Petroșani : 11 intervenții
Tot în această perioadă, pompierii militari au intervenit pentru stingerea a 3 incendii.
Două dintre acestea s-au manifestat la deșeuri menajere, iar unul la coșul de fum al unei locuințe din localitatea Teiu.
Colegii noștri au acționat cu promptitudine în toate cele trei cazuri și astfel, pagubele materiale înregistrate au fost reduse și din fericire, nu au existat victime.
De asemenea, echipajele operative au gestionat prompt 2 situații de urgență generate de producerea accidentelor rutiere care au avut loc pe raza localității Șoimuș și pe autostrada A1, au acordat sprijin Serviciului de Ambulanță Județean în 13 cazuri, au desfășurat 6 misiuni de recunoștere în teren, au acționat pentru deblocarea a 4 uși de acces în locuințe și au intervenit în alte 5 situații pentru protecția comunității.
𝗜𝗻𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮𝗿𝗲 𝗽𝗿𝗲𝘃𝗲𝗻𝘁𝗶𝘃ă
Pentru înlăturarea riscului de incendiu la coșurile de fum, pompierii hunedoreni vă recomandă respectarea următoarelor măsuri de siguranță:
1. Coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic (în mod obligatoriu la începutul sezonului rece), de către persoane specializate şi autorizate în acest sens;
2. În podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea intra scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile;
3. Coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 centimetri; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
4. La trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel putin 10 centimetri între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;
5. Nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc;
6. Gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);
7. Se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.
În cazul producerii unui incendiu, este obligatoriu să anunțați evenimentul în cel mai scurt timp posibil, la numărul unic pentru situații de urgență 112.
Nu uitați că puteți consulta platforma națională de pregătire în situații de urgență prin accesarea linkului https://fiipregatit.ro
De asemenea, informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență găsiți și pe noua aplicație de mobil DSU, care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.