Pelerinajul „Drumul Crucii” – vineri spre Straja

Câteva mii de credincioşi sunt aşteptaţi vineri, 22 aprilie, la procesiunea religioasă “Drumul Crucii”, care se desfăşoară în Valea Jiului între oraşul Lupeni şi bisericuţa de lemn din staţiunea Straja, în Masivul Vâlcan.

Manifestarea religioasă va începe la ora 11,00, cu slujba din curtea Bisericii Ortodoxe din Lupeni, la acest eveniment fiind aşteptat episcopul Devei şi Hunedoarei, Presfinţia Sa Nestor, care va conduce, de altfel, întreaga procesiune.

“Drumul Crucii” a fost iniţiat de Emil Părău, un om de afaceri din oraşul Lupeni, în anul 2000, după ce a finalizat construcţia schitului din masivul Straja.

Pe traseul celor 10,4 kilometri ai procesiunii oamenii vor purta pe umeri, cu rândul, o cruce din lemn de paltin, grea de peste 100 de kilograme, şi se vor opri la 14 troiţe ce simbolizează popasurile lui Isus Hristos pe drumul spre Golgota.

În cruce sunt cuprinse fragmente din moaştele a 14 sfinţi şi o bucăţică din lemn despre care se afirmă că provine din Crucea Mântuitorului. Crucea are o lungime de 4,4 metri, iar braţul scurt măsoară 2,2 metri.

„Pe cruce se află moaştele unor sfinţi care s-au jertfit pentru Mântuitorul Nostru Isus Hritos. Medităm la ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 2.000 de ani, la chinurile prin care a trecut Mântuitorul pentru iertarea păcatelor noastre”, a declarat iniţiatorul procesiunii, Emil Părău.

După aproape patru ore de urcuş, credincioşii ajung la schitul din Straja, după ce vor trece, mai întâi, printr-un tunel pe pereţii căruia este pictat calendarul creştin ortodox.

Crucea de paltin va fi aşezată în schitul din Straja şi va rămâne acolo până la Sărbătoarea Paştelui de anul viitor.

Partajează această știre

Lasă un răspuns