În 20 noiembrie 2022 s-au împlinit 104 de ani de la momentul în care Consiliul Național Român Central a anunțat convocarea Marii Adunări Naționale la Alba Iulia, a reprezentanților cercurilor electorale, breslelor, reuniunilor, cultelor bisericești, gărzilor patriotice și presei, pentru Marea Adunare Natională de la 1 Decembrie 1918.
Cu această ocazie, primarul și viceprimarul comunei Bistra au depus o jerbă de flori la placa comemorativă destinată acestui eveniment, iar clopotele bisericii au bătut de 104 ori.
,,Patria Recunoscătoare – Clopotele Întregirii” este un proiect inițiat de Consiliul Județean Alba.
Pentru a-i omagia pe cei care au înfăptuit Unirea, în anul 2018 au fost realizate pentru fiecare unitate administrative-teritorială, plăci commemorative gravate cu numele reprezentanților din teritoriu la Marea Adunare Naţională.
,,Aceste plăci commemorative constituie un monument amplu care se întregește la Sala Unirii din Alba-Iulia prin două plăci de mari dimensiuni care cuprind numele tuturor delegaților transilvăneni la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918.
Tot atunci, avea să fie consființită printr-un ultim pas – Proclamarea la Alba lulia a Regelui Ferdinand I, ca rege al tuturor românilor. La 104 ani, pe întreg teritoriul județului Alba, în toate bisericile din iudeț au bătutu clopotele de 104 de ori, în același timp, pentru cinstirea celor ce au înfăptuit Unirea și s-au depus jerbe de flori”, declară Traian Gligor, primarul comunei Bistra.
Placa comemorativă de la Bistra are inscripționat numele a șase reprezentanți ai comunei care figurează în documentele acelor vremuri, ca delegați la înfăptuirea Marii Uniri de la Alba Iulia: Vasile Andreș, Zosim Chirtop, Remus Furdui, Ioan Marcu, Ioan Mucia și Grigoriu Nicola.