Participare de excepție la Budapesta în cadrul  Festivalului Internațional de Cultură Digitală și Patrimoniu

Promovarea și valorificarea patrimoniului cultural material și imaterial al orașului Timișoara continuă la nivel internațional, proiectul Patrimoniul sub Reflectoare Timișoara devenind un exemplu de integrare a tehnologiilor digitale în cultură și educație în cadrul programului cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Universitatea Politehnica Timișoara, în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, Asociația Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii, Institutul Cultural Român de la Budapesta, Ambasada României la Budapesta și Universitatea Óbuda din Budapesta au organizat în perioada 19 – 20 ianuarie 2023 „Festivalul Internațional de Cultură Digitală și Patrimoniu – Demonstrații XR”.

În cadrul Institutului Cultural Român de la Budapesta, în 19 ianuarie 2023, a avut loc lansarea și prezentarea Programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023 pentru Ungaria. În deschidere, au luat cuvântul Andreea Dogariu, șef de misiune, Institutul Cultural Român de la Budapesta , E.S. Gabriel Șopanda, Ambasadorul României în Ungaria, Ovidiu Megan, director executiv Asociația Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii,  conf. univ. prof. dr. ing. Florin Drăgan, Rectorul Universității Politehnica Timișoara, Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Național al Banatului și dr. ing. Diana Andone, directorulCentrului e-Learning din Universitatea Politehnica Timișoara și coordonatorul Spotlight Heritage Timișoara. Au participatnumeroșiambasadori, atașațiculturali, profesori și studenți, cetățeniromâni cu domiciliulînUngaria, jurnaliști ai secțieiromâne a Televiziuniinaționalemaghiare, profesori și studenți UPT și prof.dr.ing. Radu Vasiu, președinteleSenatului UPT, dr. Sorin Predescu, directorulDirecţiei de CulturăTimiş și Zoran Marcov, șefulsecției de Istorie a MNaB.

FestivalulInternațional de CulturăDigitală și Patrimoniu – Demonstrații XR Patrimoniul sub Reflectoareîșipropunepromovareadiversitățiiculturale a orașului, a comunităților și vecinătăților, prinmultiplelepovești ale Timișoarei, spuseprinintermediultehnologiilordigitale. Instalațiainteractivăcecombinăilustrații și poveștidocumentateîncadrul Spotlight Heritage Timișoara, a fostprezentatăînstructurămultiplă de print integrat cu spații interactive prinecrane tactile, aplicații mobile, aplicații de realitatevirtuală (VR) și aplicațiiaugmentate (AR). 

Aplicația VR a permisparticipanțilorsăviziteze, cu ajutorulochelarilor de realitatevirtuală, 4 cartiereemblemă ale Timișoarei – Iosefin, Elisabetin, Fabric și Cetate. Pornind de la o perspectivăpanoramică, spectaculoasă, a orașului, participanții s-au putut “teleporta” pe străzi, înparcurisaupiețe publice, vizitândunuldintrecelecâtevazeci de reperedocumentateîncadrul Spotlight Heritage Timișoara, prinimagini 360 de înaltăcalitaterealizateatâtîn exterior cât și îninteriorulclădirilor. Profitând de interacțiunileoferiteprintehnologia VR, participanții au pututsăaflepovestealocurilor și a persoanelor care au trăitacolo. Aplicațiaestebilingvă, fiinddisponibilă și înromână și înengleză.

Înparalel, aplicația AR a oferitocaziatuturorcelorprezențisătestezetehnologiile de realitateaugmentată și mixtă. Cu ajutorulunorochelarispeciali, ce le-a permissăinteracționezeatât cu obiectelefizice din jurul lor cât și cu hologrameleunorobiectevirtuale, participanții au fostcapabilisămanipulezeîntimp real obiecte de patrimoniuvirtuale, obținuteprinscanarea 3D a celorrealeaflateîncolecțiaMuzeuluiNațional al Banatului. Firul epic al aplicației, organizat sub forma unuijoc, a încântatparticipanții, în plus față de noutatea și posibilitățiletehnologieiîn sine.

12 printuri de maridimensiuni cu imagini a celormaireprezentativerepere din Timișoara și ecrane tactile interactive pentrunavigareaîn site web și aplicațiamobilă, toate unite și printr-un joc de testare a cunoștințelordobândite, au completatexperiențaparticipanților și a evidențiatimportanțalegăturiidintreistorie, patrimoniu și sustenabilitateculturală, influențate de tehnologiedigitală. 

Experiența a fostcompletată de un concert oferit de Cári Tibor la pian și Szabo Attila la violoncel, combinate și cu tehnologii diverse sonore, într-o interpretaremodernă a compozițiilorluiCári Tibor.

FestivalulInternațional de CulturăDigitală și Patrimoniu – Demonstrații XR a continuat, prinsusținereaCentrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, în data de 20 ianuarie 2023 la Universitatea Óbuda din Budapesta, cu o serie de activități dedicate culturii și patrimoniuluiorașului Timișoara. Informareadirectăprinprezența prof. LeventeKovács, Rector Óbuda University și absolvent UPT și Dr. GyörgyEigner, DecanulFacultății de Informatică a permis o participare a sute de profesori și studențidar și elevi ai liceelor din Budapesta. Aceștia  au avutposibilitatea de a interacționa cu o lumecomplexă, real-virtuală, prinutilizareatehnologiilordigitale de ultimăgenerațieprin care nu numai au aflatdespre Timișoara dar și despre cum pot să se impliceîndezvoltarea și co-crearea de conținut cultural digital.  

Echipa Spotlight Heritage s-a bucurat de numeroaseleîntrebări ale vizitatorilordespreactivitățile din acest an, despre Timișoara 2023, precum și de numeroaseleimpresiidesprecultura și istoriaorașului și în special, de evaluareaaplicațiilorprin care au reușitsăafletoateacesteinformațiiîndetaliivizualeinedite.

Înregistrareaevenimentului de la ICR Budapesta, imagini și maimulteinformațiidespreeveniment: 

Patrimoniul sub reflectoare / Spotlight Heritage Timișoara este o inițiativăculturalădigitală a Universității Politehnica Timișoara realizatăînparteneriat cu MuzeulNațional al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 CapitalăEuropeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Municipiul Timișoara prinCentrul de Proiecte, ConsiliulJudețeanTimiș. ÎnUngaria, proiectul a fostprezentat cu sprijinulInstitutului Cultural Român de la Budapesta și al UniversitățiiObudaBudapesta.

Componenteledigitale ale proiectului sunt accesibile online la adresahttps://spotlight-timisoara.eu/și prinaplicațiile mobile care pot fi descărcate din magazinele Android și Apple, căutând „Spotlight Timișoara” sauscanândcodul QR alăturatacestuicomunicat.

Link aplicațiipentruutilizatorii Android: https://is.gd/SjiIgv  

Link aplicațiipentruutilizatorii iOS: https://is.gd/y6JxeV  

Informațiidespreeveniment sunt disponibile și pe:

Pagina web: https://spotlight-timisoara.eu/

Facebook: https://www.facebook.com/SpotlightHeritageTimisoara/

Twitter: @spotlight_TM21

Instagram: @spotlight_tm

Partajează această știre

Lasă un răspuns