Promovarea și valorificarea patrimoniului cultural material și imaterial al orașului Timișoara continuă la nivel internațional, proiectul Patrimoniul sub Reflectoare Timișoara devenind un exemplu de integrare a tehnologiilor digitale în cultură și educație în cadrul programului cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.
Universitatea Politehnica Timișoara, în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, Asociația Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii, Institutul Cultural Român de la Budapesta, Ambasada României la Budapesta și Universitatea Óbuda din Budapesta au organizat în perioada 19 – 20 ianuarie 2023 „Festivalul Internațional de Cultură Digitală și Patrimoniu – Demonstrații XR”.
În cadrul Institutului Cultural Român de la Budapesta, în 19 ianuarie 2023, a avut loc lansarea și prezentarea Programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023 pentru Ungaria. În deschidere, au luat cuvântul Andreea Dogariu, șef de misiune, Institutul Cultural Român de la Budapesta , E.S. Gabriel Șopanda, Ambasadorul României în Ungaria, Ovidiu Megan, director executiv Asociația Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii, conf. univ. prof. dr. ing. Florin Drăgan, Rectorul Universității Politehnica Timișoara, Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Național al Banatului și dr. ing. Diana Andone, directorulCentrului e-Learning din Universitatea Politehnica Timișoara și coordonatorul Spotlight Heritage Timișoara. Au participatnumeroșiambasadori, atașațiculturali, profesori și studenți, cetățeniromâni cu domiciliulînUngaria, jurnaliști ai secțieiromâne a Televiziuniinaționalemaghiare, profesori și studenți UPT și prof.dr.ing. Radu Vasiu, președinteleSenatului UPT, dr. Sorin Predescu, directorulDirecţiei de CulturăTimiş și Zoran Marcov, șefulsecției de Istorie a MNaB.
FestivalulInternațional de CulturăDigitală și Patrimoniu – Demonstrații XR Patrimoniul sub Reflectoareîșipropunepromovareadiversitățiiculturale a orașului, a comunităților și vecinătăților, prinmultiplelepovești ale Timișoarei, spuseprinintermediultehnologiilordigitale. Instalațiainteractivăcecombinăilustrații și poveștidocumentateîncadrul Spotlight Heritage Timișoara, a fostprezentatăînstructurămultiplă de print integrat cu spații interactive prinecrane tactile, aplicații mobile, aplicații de realitatevirtuală (VR) și aplicațiiaugmentate (AR).
Aplicația VR a permisparticipanțilorsăviziteze, cu ajutorulochelarilor de realitatevirtuală, 4 cartiereemblemă ale Timișoarei – Iosefin, Elisabetin, Fabric și Cetate. Pornind de la o perspectivăpanoramică, spectaculoasă, a orașului, participanții s-au putut “teleporta” pe străzi, înparcurisaupiețe publice, vizitândunuldintrecelecâtevazeci de reperedocumentateîncadrul Spotlight Heritage Timișoara, prinimagini 360 de înaltăcalitaterealizateatâtîn exterior cât și îninteriorulclădirilor. Profitând de interacțiunileoferiteprintehnologia VR, participanții au pututsăaflepovestealocurilor și a persoanelor care au trăitacolo. Aplicațiaestebilingvă, fiinddisponibilă și înromână și înengleză.
Înparalel, aplicația AR a oferitocaziatuturorcelorprezențisătestezetehnologiile de realitateaugmentată și mixtă. Cu ajutorulunorochelarispeciali, ce le-a permissăinteracționezeatât cu obiectelefizice din jurul lor cât și cu hologrameleunorobiectevirtuale, participanții au fostcapabilisămanipulezeîntimp real obiecte de patrimoniuvirtuale, obținuteprinscanarea 3D a celorrealeaflateîncolecțiaMuzeuluiNațional al Banatului. Firul epic al aplicației, organizat sub forma unuijoc, a încântatparticipanții, în plus față de noutatea și posibilitățiletehnologieiîn sine.
12 printuri de maridimensiuni cu imagini a celormaireprezentativerepere din Timișoara și ecrane tactile interactive pentrunavigareaîn site web și aplicațiamobilă, toate unite și printr-un joc de testare a cunoștințelordobândite, au completatexperiențaparticipanților și a evidențiatimportanțalegăturiidintreistorie, patrimoniu și sustenabilitateculturală, influențate de tehnologiedigitală.
Experiența a fostcompletată de un concert oferit de Cári Tibor la pian și Szabo Attila la violoncel, combinate și cu tehnologii diverse sonore, într-o interpretaremodernă a compozițiilorluiCári Tibor.
FestivalulInternațional de CulturăDigitală și Patrimoniu – Demonstrații XR a continuat, prinsusținereaCentrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, în data de 20 ianuarie 2023 la Universitatea Óbuda din Budapesta, cu o serie de activități dedicate culturii și patrimoniuluiorașului Timișoara. Informareadirectăprinprezența prof. LeventeKovács, Rector Óbuda University și absolvent UPT și Dr. GyörgyEigner, DecanulFacultății de Informatică a permis o participare a sute de profesori și studențidar și elevi ai liceelor din Budapesta. Aceștia au avutposibilitatea de a interacționa cu o lumecomplexă, real-virtuală, prinutilizareatehnologiilordigitale de ultimăgenerațieprin care nu numai au aflatdespre Timișoara dar și despre cum pot să se impliceîndezvoltarea și co-crearea de conținut cultural digital.
Echipa Spotlight Heritage s-a bucurat de numeroaseleîntrebări ale vizitatorilordespreactivitățile din acest an, despre Timișoara 2023, precum și de numeroaseleimpresiidesprecultura și istoriaorașului și în special, de evaluareaaplicațiilorprin care au reușitsăafletoateacesteinformațiiîndetaliivizualeinedite.
Înregistrareaevenimentului de la ICR Budapesta, imagini și maimulteinformațiidespreeveniment:
Patrimoniul sub reflectoare / Spotlight Heritage Timișoara este o inițiativăculturalădigitală a Universității Politehnica Timișoara realizatăînparteneriat cu MuzeulNațional al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 CapitalăEuropeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Municipiul Timișoara prinCentrul de Proiecte, ConsiliulJudețeanTimiș. ÎnUngaria, proiectul a fostprezentat cu sprijinulInstitutului Cultural Român de la Budapesta și al UniversitățiiObudaBudapesta.
Componenteledigitale ale proiectului sunt accesibile online la adresahttps://spotlight-timisoara.eu/și prinaplicațiile mobile care pot fi descărcate din magazinele Android și Apple, căutând „Spotlight Timișoara” sauscanândcodul QR alăturatacestuicomunicat.
Link aplicațiipentruutilizatorii Android: https://is.gd/SjiIgv
Link aplicațiipentruutilizatorii iOS: https://is.gd/y6JxeV
Informațiidespreeveniment sunt disponibile și pe:
Pagina web: https://spotlight-timisoara.eu/
Facebook: https://www.facebook.com/SpotlightHeritageTimisoara/
Twitter: @spotlight_TM21
Instagram: @spotlight_tm