Unul dintre cei mai importanți crescători de ovine din România şi opt angajaţi ai APIA Hunedoara au intrat în atenţia Parchetului European, structura din Timişoara, într-un dosar care se referă la subvenţii plătite pentru pășuni de Uniunea Europeană, prejudiciul comunicat de procurori fiind de peste 2 milioane de euro.
Potrivit unui comunicat al Parchetului European (EPPO), structura din Timișoara a reţinut trei suspecți, inclusiv doi funcționari publici din cadrul APIA, în cadrul unei anchete privind un sistem prin care s-ar fi obținut fonduri UE în valoare de 2.2 milioane EUR pentru pășuni.
“Una dintre persoanele deținute este un crescător de ovine care deține o mare proprietate în România. Potrivit anchetei, acesta a instituit un sistem penal pentru a obține subvenții UE pentru pășuni neeligibile pentru fonduri, utilizând funcționari publici de la agenția de plăți din România pentru a facilita procesul. Pe baza dovezilor, în perioada 2018-2023, crescătorul de ovine a utilizat angajați pentru a identifica pășunile pe care nu le deținea și pentru a le închiria în numele părinților săi și al unei societăți comerciale controlate de acesta, pentru a obține în mod fraudulos fonduri europene”, se arată într-un comunicat al EPPO, publicat pe site-ul instituţiei.
Potrivit anchetei, crescătorul de ovine ar depus cereri de subvenții pentru terenuri pe care nu le deținea sau a solicitat sprijin pentru suprafețe mai mari decât cele prezentate. În plus, se susține că a depus cereri pentru suprafețe împădurite care nu sunt eligibile pentru sprijin.
Astfel, suspectul a obținut fonduri agricole ale UE în valoare de aproximativ 2,2 milioane euro, adică 11,21 milioane lei.
O cerere suplimentară de aproximativ 1.6 milioane euro (8,29 milioane lei) a fost transmisă către APIA, dar fondurile nu au fost plătite, datorită investigării în timp util a EPPO.
Procurorul european delegat responsabil cu ancheta a dispus arestarea celor trei suspecți timp de 24 de ore și va solicita arestarea preventivă a acestora. În plus, alte opt persoane au fost puse sub acuzare, inclusiv alți cinci funcționari publici.
Investigaţia s-au bazat pe sprijinul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Timiș și al Inspectoratul de Poliție Județean Arad – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice).
Ancheta este în curs de desfășurare, pentru a stabili amploarea activităților infracționale suspectate.