Pacient suspect de coronavirus, ţinut 5 ORE în ambulanţa SMURD

Revenim la apelul nostru pe care l-am adresat ieri către toate autoritățile competente să asigure neîncetat  echipamente de protecţie:  mănuşi, mască, ochelari, costume speciale și soluții biocide  necesare pentru desfășurarea activității paramedicilor, deoarece avem dovada clară că infecția cu Coronavirus prezintă un pericol constant pentru aceștia.

Echipajul SMURD Simeria care a fost de serviciu ieri 16 martie 2020 a fost solicitat să preia un pacient de 51 de ani, din satul Bampotoc – comuna Hărău, suspect de coronavirus.

Paramedicii au spus medicului din dispeceratul integrat 112 că nu au primit echipamente de protecție de la Spitalul Județean de Urgență Deva, care este obligat conform protocoalelor SMURD și a legislației în vigoare să asigure aceste echipamente de protecție omologate.  Au specificat că si-au achiziționat din banii lor combinezon de unică folosință și mască de protecție de la un magazin de bricolaj, dar nu e nicidecum echipamentul omologat pentru coronavirus. Medicul din Dispeceratul 112 a spus că e suficent echipamentul lor improvizat și i-a trimis la caz.

Au preluat pacientul, care afirmativ mai fusese în acea zi la Unitatea de Primiri Urgențe – Deva, deoarece prezenta dificultăți de respirație, dar a fost trimis acasă.

I-au administrat oxigen și s-au deplasat cu pacientul la Unitatea de Primiri Urgențe Deva. Au ajuns la Spitalul Județean de Urgență Deva la ora 17și 17 min, dar nu au fost primiți cu pacientul la triaj, pe motiv că încăperea alocată bolnavilor suspecți de coronavirus nu este igienizată. În aceeași zi s-a mai prezentat o persoană suspectă de coronavirus și a fost ținută în acea încăpere.

Pacientul a stat în ambulanță cu masca de oxigen, simțindu-se din ce în ce mai rău până la ora 21 si 49 min., iar paramedicii SMURD au făcut tot ceea ce le-a stat în putință să-i amelioreze situația.

Pacientul a fost preluat de tura de noapte din UPU, la ora 21 și 49 min, după ce a așteptat în jur de 5 ore în ambulanța SMURD. Cei care i-au fost alături și i-au acordat îngrijiri în acestă perioadă au fost paramedicii, care au pus mai presus datoria de a salva vieți decât teama de a se infecta.

După predarea pacientului au anunțat DSP – Hunedoara că au stat în contact timp de mai multe ore cu un bolnav suspect de coronavirus. Funcționarul de la DSP le-a spus că până când nu se confirmă infecția cu coronavirus a pacientului, ei trebuie să meargă la muncă.

Echipajul de urgență a procedat totuși luând măsuri de siguranță. Au scos ambulanța de pe intervenție, aceasta a fost dezinfectată prin nebulizare  la Serviciul Județean de Ambulanță Hunedoara, iar paramedicii s-au autoizolat la domiciliu.

De astăzi,  de la ora 8 ambulanța a revenit pe intervenție și  un alt echipaj SMURD este pregătit să acorde primul-ajutor.

Cerem Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara să ia măsurile care se impun pentru ca această situație să nu se mai repete. De asemenea, solicităm imperativ ca autoritătile sa ia toate măsurile pentru ca paramedicii SMURD să beneficieze de toate echipamentele de protecție omologate cerute de noul context al intervențiilor de prim-ajutor calificat.

Asociatia Salvital face și ea demersuri pentru achiziționarea, cu prioritate, a echipamentelor omologate, însă șansele să găsească  la furnizorii autorizați sunt extrem de mici în comparație cu ale autorităților CJSU.

Apelul nostru este: Noi muncim pentru voi, voi asigurați echipamente omologate paramedicilor!

Partajează această știre

Lasă un răspuns