…sub acest generic Biserica „Sf. Ierarh Spiridon” din orașul de pe Cerna – Hunedoara (paroh Nicolae Ioan BOBOIA) a găzduit o reușită activitate cultural-religioasă, în organizarea ziarului „Accent Media” în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala Hunedoara pentru drepturile copilului și Episcopia Devei și Hunedoarei prin pr. dr. Ioan Marius POPA – consilier cultural.
Cu această ocazie s-a înființat cercul de „Credință creștin-ortodoxă pentru tineret” purtând numele „MARIEI BIANCA FLORINCAȘ” o tânără fostă elevă a Liceului Teoretic „T. Lalescu” Hunedoara și trecută anul trecut, mult prea devreme, la viața cea veșnică, scopul fiind nevoia de cunoaștere și întărire a credinței creștin ortodoxe – răspuns permanent al tinerei generații la marea și nesfârșita iubire a lui Dumnezeu față de oameni.
Aceasta, pentru că tinerii doresc ca prin iubire de Dumnezeu, viața să le rodească în grădina nemuririi, să fie luminoasă, fericită și mereu biruitoare.
Pe acest fond, elevele Alexandra Pusok, Elena Sălceanu și Sara Haluca de la Colegiul Național „Iancu de Hunedoara”, bine regizate de prof. Liliana GALEA, au recitat poezii creștin ortodoxe, iar cântărețele Maria SUCIU și Viorica BRÂNDUȘAN LUPO au interpretat cu vocea lor inegalabilă, frumoase pricesne ortodoxe.
Interesant și emoționant a fost mesajul trimis de Doru Dinu GLĂVAN, din care am spicuit: „Să fie ziua de astăzi, o zi a rugăciunii pentru sufletul Mariei Bianca Florincaș, de întărire în rândul tineretului a credinței noastre strămoșești, creștin-ortodoxe. Flacăra din candela «despărțirii» ei de lume să ardă mereu sub semnul dragostei în Dumnezeu și a dorinței tinerei generații de cunoaștere și trăire a dreptei credințe în Hristos – arvuna mântuirii și a vieții veșnice”.
Cu sufletul deschis, creștinește, a fost primit cuvântul de binecuvântare semnat de pr. dr. Ioan Marius POPA – consilier cultural la Episcopia Devei și Hunedoarei, din care am reținut: „Faptele și mai ales gândurile noastre trebuie să ne schimbe lăuntric, să ne înnoiască, să ne vindece de răutate, să ne transforme în ființe care iradiază în jur dragoste, armonie, afecțiune și bunătate. Nimic pe acest pământ, nicio suferință nu trebuie să ne umple de răutate, de ură, de intoleranță. Inima omului este făcută pentru a iubi, nu pentru a se consuma în ură. Dacă înțelegem acest lucru, suntem deja pe cărările Împărăției lui Dumnezeu încă din timpul vieții trupești”.
…Așadar, această activitate cultural-religioasă – după cum susținea părintele Nicolae Ioan BOBOIA – S-a dovedit o autentică lecție pentru formarea unui echilibru moral, de căutare a pârghiei de siguranță sufletească pe calea luminoasă a liniștii în suflet.
Ioan Vlad, Georgeta-Ileana Cizmaș