Domnule Moș, a trecut prima săptămână de campanie. Sunteți catalogat drept un adversar politic cu o campanie pozitivă, axată pe proiecte de dezvoltare. Aveți imaginea unui politician neconflictual. Credeți că se pot câștiga alegerile fără conflict?
Vedeți, România se află într-o etapă a dezvoltării sale care presupune o abordare diferită a vieții comunităților. O foarte lungă perioadă de timp politica a fost orientată în jurul acestei abordări, important e să câștigăm alegerile și contează mai puțin cum facem asta sau ce facem după ce le câștigăm. Demonizarea adversarului, dărâmarea imaginii acestuia a fost ani de-a rândul calea spre votul negativ, să scăpăm de unii și să vină ceilalți, nu pentru că sunt mai buni ci pentru că pur și simplu sunt ceilalți. După cum puteți observa în foarte multe locuri din această țară zgomotul de fond, conflictul permanent între diverse partide politice, au substituit dezvoltarea corespunzătoare a comunităților despre care vorbim. Cui a folosit de fapt campania negativă? A servit cumva intereselor comunității? Conflictul de acest tip nu ajută sub nicio formă viața comunității.
Eu sunt un om de administrație și înțeleg foarte bine, că o creșă nouă, modernizarea unei piețe agroalimentare sau amenajarea unor spații de joacă multifuncționale în fiecare cartier al municipiului nu reprezintă pentru oameni o problemă ideologică, dorința unei vieți mai bune neavând culoare politică. Mă întrebați dacă se pot câștiga alegerile, de orice fel ar fi ele, fără parcurgerea acestei etape de ordin conflictual. Răspunsul meu e simplu și l-am prezentat în diverse forme de-a lungul precampaniei electorale. Ideile bune, nu sunt galbene, albastre sau roșii, sunt pur și simplu idei bune și în mod cert nu există partid care să spună că deține monopolul asupra ideilor de acest fel. Ca urmare, cred că avem în acest moment maturitatea necesară pentru a discuta și susține ideile care produc creșterea calității vieții în Deva. Sunt atât de multe lucruri de făcut și vă invit să veniți la Primărie, o zi măcar, să vedeți că lucrurile nu se rezolvă prin conflict ci prin comunicare. Așadar, răspunsul meu este da, iar confirmarea acestui fapt o veți primi peste doar trei săptămâni. Nu este o așteptare atât de lungă. Până atunci însă, să continuăm să vorbim despre Deva, ca despre un municipiu care are nevoie de o abordare diferită a potențialului său.
Domnule Ovidiu Moș, am văzut că programul dumneavoastră electoral este structurat pe trei capitole mari. Puteți să ne spuneți ceva mai mult despre asta, menționând desigur principalele obiective pe termen scurt, mediu și lung pe care le aveți în vedere pentru Deva?
Da, am venit în fața devenilor cu un program electoral, denumit generic, Deva pe mâini bune, care cuprinde un set de măsuri pe termen scurt, mediu și lung, conceptul central al programului fiind creșterea calității vieții comunității noastre. După o vastă experiență administrativă și mai ales după rezultatele obținute de-a lungul acestor ani vă pot spune că Deva are nevoie în acest moment de o viziune care să pună în valoare potențialul uriaș al zonei. Eu știu că în multe situații se dorește păstrarea unui ritm scăzut al dezvoltării pentru că e mai ușor de coordonat un astfel de mecanism, dar nu cred că e momentul sau cazul să fim comozi.
În lunile care au trecut, am creionat împreună cu echipa de consilieri un set de obiective de care depinde într-o foarte mare măsură creșterea calității vieții în Municipiul Deva. În dreptul celor pe termen scurt aș menționa acordarea de facilități fiscale pentru investitori, acordarea de terenuri cu titlu gratuit tinerilor cu scopul construirii de locuințe și construirea unei creșe și a unei grădinițe moderne la Deva. În ceea ce privește obiectivele pe termen mediu aș sublinia atragerea de fonduri europene pentru reabilitarea clădirilor istorice din centrul municipiului, construirea unui centru de zi pentru vârstnici și amenajarea unor cabinete medicale în fiecare unitate de învățământ. Ar mai fi lucruri de adăugat, dar mă opresc aici. Pe termen lung, obiectivele noastre privesc continuarea investițiilor în Spitalul Județean de Urgență alături de CJ Hunedoara, finalizarea asfaltării străzilor din municipiu mai ales că unele dintre ele arată dezastruos și reabilitarea sistemului rețelelor de utilități. Sigur că sunt multe aspecte pe care le mai putem adăuga dar vă invit să citiți programul meu electoral și eventual într-o viitoare discuție să abordăm aspectele pe care le considerați a fi importante pentru cititorii dumneavoastră.
Domnule Moș, v-am auzit vorbind despre potențialul neexploatat al Devei. Puteți să îmi dați un singur exemplu în acest sens pentru a putea înțelege mai bine la ce vă referiți?
Da, poziția Municipiului Deva în raport cu Culoarul IV Paneuropean și cu rețeaua de autostrăzi. Vi se pare că exploatăm la maximum acest avantaj, că am creat parcuri logistice de mari dimensiuni, că ne-am luptat pentru construirea unei bretele de circulație care să ne lege direct de autostradă?
Mai în glumă, mai în serios vă spun că atunci când vorbim despre Deva frumoasă, e ca în viață, e necesar să fie frumoasă dar nu e suficient pentru un trai de calitate. Avem nevoie de ceva mai mult decât de o campanie de imagine pentru anii care vor veni, dimensiunile privitoare la creșterea calității vieții fiind legate de curajul pe care îl avem să abordăm lucrurile de la nivelul unui oraș mare, nu neapărat din punct de vedere demografic cât din punctul de vedere al proiectelor mari pe care le dorim înfăptuite aici.
Domnule Ovidiu Moș, cine credeți că va câștiga alegerile locale la nivelul Municipiului Deva, PSD sau PNL?
Alegerile vor fi câștigate de către locuitorii acestui oraș și cred că acest tip de răspuns arată odată în plus că Primăria Deva și administrația locală este a cetățenilor săi. Cel puțin asta este viziunea mea.
Vă mulțumesc și vă doresc succes!
Și eu vă mulțumesc!
Comandat de PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT – Organizaţia Judeţeană Hunedoara. Executat de Accent Media SRL. Cod de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă la desemnarea mandatarului financiar:21200019.