Originea și selecția boabelor de cafea

Licoare magică, căreia nu-i putem rezista, cafeaua ne relaxează, ne încântă diminețile, fiind, totodată, un element specific socializării. Dar ca să obținem o cafea cu aromă intensă, trebuie să ținem seama  de selecția și originea boabelor, care au un rol deosebit în prepararea elixirului mult dorit.

Cafeaua boabe sau cea măcinată?

Alegerea este foarte importantă. Asta pentru că, o cafea proaspăt măcinată, nu se compară cu o cafea gata măcinată. Poate de aceea, secretul unei băuturi grozave constă în prepararea cafelei imediat după măcinarea boabelor. Potrivit specialiștilor, celulele din boabele prăjite conțin aproximativ 1000 de arome. O dată măcinate, parfumurile volatile sunt eliberate imediat și reacționează cu oxigenul din aer, având astfel loc procesul de oxidare. După 15 minute, cafeaua măcinată pierde aproximativ 60% din aroma sa. Așadar, pentru a se obține o aromă intensă a fiecărei cești de cafea, este bine să folosim boabe de cea mai bună calitate, proaspăt măcinate.

Cum recunoaștem boabele de calitate?

Ca să achiziționăm cea mai bună cafea, trebuie să ținem seama de specia boabelor alese, de gust și de felul în care au fost recoltate. Astfel că: Arabica și Robusta au gust distinct, fiind recoltate diferit.

Cafeaua Arabica

Este o specie cultivată la altitudini mari. Despre gustul ei se poate spune că este ușor acid, cu o aromă aparte, de calitate superioară. Fiind recoltată în condiții neprielnice, și gustul ei este ceva mai ridicat.

Cafeaua Robusta

Crește la altitudini mai mici, are un gust puternic și amar. Este o infuzie puțin amăruie și nu este foarte apreciată. De asemenea, costurile de creștere și recoltare a boabelor sunt mai scăzute.

Originea boabelor

Reprezintă un factor deosebit de important,  care trebuie luat în considerare, acesta fiind influențat de regiunile de cultivare: I, II și III.

Prima regiune

Corespunde Americii de Sud, iar recoltele provin, în acest caz, din Brazilia (cel mai mare producător de cafea), apoi Caraibe, Columbia, Costa Rica, Panama, Mexic, Peru. Boabele cultivate aici au o aromă fină, ușor dulceagă și sunt caracterizate de un nivel de aciditate crescut.

 A II-a regiune

Include Africa, Orientul Mijlociu – Arabia. Boabele de cafea cultivate în aceste zone au o aromă foarte complexă. Acest tip de cafea se potrivește cu produsele dulci precum ciocolata, care au capacitatea de a estompa aroma sa bogată.

A III-a regiune

Cuprinde zona Asiei, Indonezia și Insulele din Pacific. Boabele de cafea care provin din aceste părți ale lumii sunt caracterizate de un nivel de aciditate scăzut, cu o aromă puternică.

Gradul de prăjire a boabelor de cafea

Este un alt aspect foarte important, de care trebuie ținut cont, în cazul în care dorim să alegem cele mai bune boabe de cafea.

Cafeaua verde

Conține o cantitate mare de cofeină și are capacitatea de a accelera metabolismul. De asemenea, aceasta conține 50% acid clorogenic, un antioxidant puternic, care arde grăsimile. Chiar dacă gustul său este destul de amar, multe persoane preferă acest tip de cafea întrucât reglează nivelul glicemiei din sânge și impulsionează arderea rapidă a grăsimilor.

Cafeaua prăjită

Este foarte populară în diverse regiuni ale lumii, inclusiv Europa. Cu cât cafeaua este mai prăjită, cu atât conținutul său de cofeină și acid clorogenic este mai mic. Acest lucru se datorează faptului că toate aceste substanțe se pierd prin ardere. În funcție de regiunea lor de proveniență, boabele sunt prăjite mai mult sau mai puțin.

Concentrația de cofeină

Este un alt criteriu important de selecție a boabelor de cafea de calitate superioară. Astfel că, boabele foarte prăjite au o concentrație mult mai mică de cofeină decât cele verzi. Dacă dorim ca nivelul energetic al boabelor să fie mai mare, vom alege cafea mai puțin prăjită. În cazul cafelei Espresso, este bine să se aleagă boabele prăjite la un nivel mediu, acestea având o concentrație moderată de cofeină. Dar pentru ca alegerea să fie mai ușoară, existând numeroase branduri, din țări diferite, este bine să ne ghidăm după locul de origine al boabelor, de tipul lor și de gradul de prăjire. Toate acestea ne vor ajuta să alegem sortimentul ideal, care să ne  înveselească zilele, să le facă mai frumoase și mai interesante.

Partajează această știre

Lasă un răspuns