Orăştie: Preţul apei livrate de Activitatea Goscom- între acuze şi explicaţii

Preţul apei livrate abonaţilor de societatea Activitatea Goscom Orăştie, reprezintă doar unul dintre subiectele dezbătute într-o Scrisoare deschisă apărută în spaţiul public şi adresată primarului municipiului Orăştie, Ovidiu Bălan. Pentru o corectă informare, am primit un punct de vedere pe această temă din partea conducerii societăţii Activitatea Goscom SA, în care se prezintă lămuriri despre tarifare, indemnizaţii şi realizarea indicatorilor de performanţă.

Comunicat

„Am luat la cunoștință de apariția în spațiul public unei așa zise “Scrisori deschise” adresate domnului primar al Orăștiei și președinte al PSD Orăștie, un document cu vădit caracter tendențios, propagandistic și de dezinformare. Pentru a nu lăsa nici un echivoc asupra acelor afirmate în această înșiruire de neadevăruri facem următoarele precizări:

  1. Oricare cetățean de bună credință din municipiul Orăștie și din comunele aflate în aria de delegare poate confirma printr-o minimă verificare a propriei facturi că :
  2. Prețul unui metru cub de apă este în prezent 4,18 lei fără TVA, respectiv 4,55 lei cu TVA și nu 9 lei, cum se afirmă în mod mincinos!
  3. Calculul cantității de apă pluvială facturată utilizatorilor casnici este același în 2023, ca și în 2020, ca și în 2015, acest calcul fiind reglementat de L241/2006 , Ordinele 88 și 90/2007, normativul tehnic SR 1846-2/2007, asumat la nivelul Operatorului prin Contractul de Delegare de Gestiune.
  4. Așa cum am arătat în diverse rânduri, nici “cheltuiala cu salariul directorului” nu este de 35.000 ron lunar, ci substanțial mai mic și nici salariul fostului director nu era de 10.000 ron lunar, ci substanțial mai mare.
  5. În ceea ce privește ”intrarea în normalitate a indemnizațiilor membrilor consiliului de administrație”, precizăm că acestea nu depășesc  suma de 6000 ron brut lunar, și reprezintă  ca sumă netă, jumătate din suma netă  încasată lunar de Sindicatul Speranța de la SC ACTIVITATEA GOSCOM S.A. sub forma unei așa zise “contribuții” care nu s-a dovedit a fi altceva decât o taxă de protecție mascată menită să asigure ”liniștea” semnatarilor acelei clauze. Trebuie precizat aici că selecția și remunerarea atât a administratorilor cât și a directorului societății SC ACTIVITATEA GOSCOM S.A. s-au făcut în condiții de legalitate cu respectarea prevederilor OUG 109/2011, punând capăt astfel unei lungi perioade de interimat care nu a fost deloc benefică societății.
  6. Ne întrebăm dacă  “ management păgubos “  înseamnă oare îndeplinirea integrală a indicatorilor de performanță, asumați prin contractul de mandat , plata tuturor obligațiilor către bugetul de stat, bugetele locale și furnizori, precum și realizarea de profit. În toți acești ani am reușit recuperarea substanțială a creanțelor neîncasate de foarte multă vreme, am sistat plata ”contribuției” către sindicat, am redus cheltuielile pe anumite capitole, astfel că am putut utiliza în ultimul trimestru al anului 2022 fondul de premiere, acordând fiecărui salariat o sumă netă de 500 ron lunar, pentru a atenua astfel impactul creșterii prețurilor și impactul acestora asupra veniturilor salariaților noștri.
  7. Afirmația că “ apa vine prin cădere  și nu prin pompare” arată foarte clar, dezinteresul total și neimplicarea acestui sindicat în activitatea Operatorului de apă și faptul că există o singură zonă de interes și anume contribuția proprie și indemnizațiile conducerii, pentru că altfel, ar fi știut că pe lângă captarea, transportul, tratarea și distribuția apei potabile această societate se ocupă și cu colectarea, transportul și epurarea apelor uzate, unde costurile – cel puțin energetice – sunt considerabile. Prețul „exorbitant” despre care se vorbește cu o debordantă nonșalanță nu are la bază nicio analiză sau evaluare, nici grad de suportabilitate, nici strategie de dezvoltare, nici referință cu prețurile și tarifele la nivel național, este pură propagandă ascunsă în spatele unui altruism de fațadă.

Și pentru ca demagogia să fie completă, se caută mutarea unei așa-zise probleme sindicale în zona politicului ceea ce este fals și nu corespunde realității. Trebuie precizat că tocmai o asemenea intervenție a politicului, a prejudiciat societatea noastră cu o sumă considerabilă ce urmează a fi recuperată (după rămânerea definitivă a deciziei instanței), de la administratorii de la acea vreme ai societății”.

Director

Ing. Fabius Tiberiu Kiszely

Partajează această știre

Lasă un răspuns