.

Optimizarea calităţii vieţii persoanelor instituţionalizate

Unitatea de Asistență Medico-Socială „Părintele Arsenie Boca” Hunedoara, instituție publică de interes local cu personalitate juridică în subordinea Consiliului Local Hunedoara, asigură servicii de îngrijire, medicale și sociale persoanelor cu nevoi medico-sociale din municipiul Hunedoara.

Stând de vorbă cu ec. Iuliana MANASIEA, director la U.A.M.S. „Părintele Arsenie Boca” Hunedoara, ne- a declarat:

– Această unitate de asistență medico-socială din orașul de pe Cerna a fost înființată prin H.C.L. 247/ 2006 și funcționează în prezent la o capacitate de 70 de paturi, urmând să-și extindă capacitatea la 120 de paturi, capacitate aprobată.

Piatra de vârf a realizării activităților U.A.M.S. Hunedoara  o reprezintă implementarea strategiei de dezvoltare continuă a calității serviciilor medicale, sociale și de îngrijire, ca și componentă importantă din cadrul procesului de planificare strategică al unității.

În procesul de dezvoltare al unității au fost conturate importante linii strategice de optimizare a calității vieții: întărirea capacității instituționale pentru asumarea responsabilităților în abordarea problematicii persoanelor cu nevoi medico-sociale, realizată prin practicarea unui management eficient în ceea ce privește toate funcțiile acestuia.

De asemenea, acțiuni importante realizate în cadrul acestei linii strategice au fost: dotarea saloanelor cu paturi, noptiere și televizoare; a cabinetelor medicale cu mobilier și aparatură medicală (dulapuri pentru medicamente și instrumentar, echograf portabil, EKG, aparat de aerosoli, aparat de oxigen, biciclete medicale), cu fotolii pe rotile, cadre, cârje, scaune de baie, amenajarea sălilor de mese etc.

O parte importantă din dotări a provenit în urma relației de colaborare cu S.C. Bella Romania Impex S.A., prin activitatea organizată în cadrul clubului Seni.

Ca și prioritate esențială pentru îndeplinirea misiunii ei, unitatea a întreprins constant acțiuni de formare continuă a personalului propriu, având în vedere participarea acestuia la cursuri de educare şi formare continuă, conferinţe şi simpozioane cu teme specifice domeniului medico-social.

Dezvoltarea relațiilor de colaborare cu diferite organizații și asociații, atât din țară cât  și din străinătate (Asociația Misionar Umanitară Maranatha, Stiching Breda help Hunedoara, Crucea Roșie Germană și Biserica din Boxtel – Olanda) și încheierea de convenții și protocoale de colaborare cu diferite intituții (Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu Hunedoara”, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara, Direcția de Sănătate Publică Hunedoara, Serviciul de Ambulanță Hunedoara, Căminul de Persoane Vârstnice Hunedoara)  au avut un impact eficient asupra nevoilor beneficiarilor unității.

S-a pus accent pe îmbunătățirea continuă a serviciilor medicale, sociale și de îngrijire acordate și adaptate nevoilor persoanelor instituționalizate, astfel încât aceștia să depășească situația de dificultate cu care se confruntă.

Prioritizând nevoile persoanelor instituționalizate, axându-ne pe satisfacerea cât mai deplină a acestora, au fost realizate următoarele: amenajarea unui parc cu alei pietonale, fântâni arteziene, băncuțe, iarbă, flori și pomi; amenajarea unor rampe pentru persoanele cu handicap; amenajarea și dotarea unei săli de recuperare neuro – psiho – motorie; amenajare unei  săli de recreere și petrecere a timpului liber (bibliotecă, cărți de joc, șah, remi, TV etc.); construirea Paraclisului cu hramul  „Sfântul Luca – Doctorul fără de arginți ” (din donații și sponsorizări); dotarea bucătăriei și spălătoriei în conformitate cu standardele internaționale de calitate și punerea în funcțiune a acestora.

S-a avut în vedere lărgirea sferei de participare a personalului angajat la cursuri de educare şi formare continuă, conferinţe şi simpozioane cu teme specifice domeniului nostru de activitate (Oncologie, Geriatrie și Gerontologie, Cardiologie, Neurologie, Psihiatrie, Nefrologie și Diabetologie); specializarea personalului prin diferite proiecte care au vizat creșterea accesului angajaților din sistemul medico-social din România la programele de formare profesională continuă, proiecte cofinanțate din Fondul Social European prin Programele Operaționale Sectoriale de  Dezvoltare a Resurselor Umane, cursuri de Prim Ajutor organizate în cadrul unității, cursuri de igienă și prevenire a infecțiilor nosocomiale, cursuri de Îngrijiri Paliative și diverse prezentări de produse ce au legătură cu domeniul activității (materialele de incontinență, dispozitive medicale etc.)

Importanța acestor acțiuni de investire în personal a fost regăsită și în dezvoltarea și diversificarea modalităților de intervenție în vederea reintegrării beneficiarilor în familie sau reinserție socială.

Au fost organizate diferite activități socio-culturale, cum ar fi: vizitarea obiectivelor religioase (Mănăstirea Prislop, Schitul Nandru, Mănăstirea Crișan din județul Hunedoara), programe artistice de muzică populară și poezie.

Luând în considerare faptul că, pe parcursul a celor cinsprezece ani de existență, de la an la an, s-a constat o creștere a numărului de persoane tinere cu diverse afecțiuni cronice în rândul persoanelor instituționalizate, „firul roșu” pe care vom merge în continuare îl reprezintă îmbunătăţirea continuă a calităţii serviciilor medicale, sociale și de îngrijire ale unității. Pentru a identifica și a răspunde cât mai bine nevoilor tuturor persoanelor instituționalizate, în prezent, în cadrul unității se desfășoară un studiu de cercetare (componenta medicală, socială, psihologică și de comunicare) pentru creșterea calității vieții și diminuarea efectelor instituționalizării pe termen lung.

 

Au consemnat: Ioan Vlad și Georgeta -Ileana Cizmaș

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate