Iată o întrebare pe care orice om cu judecată logică și-o pune. Astfel, în decursul ultimilor ani, mai multe persoane care au fost internate în Spitalul de Urgenţă din Deva au decedat, în urma unor infecții intraspitalicești. Nu avem în intenție, deocamdată, să facem o analiză a cauzelor care duc la dezvoltarea bacteriilor ucigașe din spitale, pentru că nu este de datoria noastră, ci a Ministerului Sănătății, prin direcțiile specializate pentru asemenea situaţii.
Câți pacienți trebuie să moară ca să se sesizeze ministerul?
Așadar, în cele ce urmează, vă vom supune spre atenţie un caz întâmplat acum doi ani, caz ce în opinia unui specialist din domeniu trebuie să se lase cu anchete serioase, cu închiderea secțiilor unde s-au contaminat bolnavii, cu destituiri, cu informări publice și poate cu dosare penale. Dar, ca la noi la nimenea! Ascundem gunoiul sub preș și mergem înainte, că doar nu trebuie să dăm la o parte favoriții partidelor, mai ales dacă se află la guvernare. De ce toate acestea și de ce, mai ales, după doi ani. Am avut toată înțelegerea și răbdarea cuvenită față de ce s-a întâmplat în februarie – martie 2017. Ulterior, la un spital din București au murit, tot din cauza unor infecţii intraspitaliceşti 13 persoane, situație care a generat un mare scandal la nivel de țară. Probabil, trebuiau să moară și la Deva un număr mare de oameni, ca cineva să se sesizeze. Oricum, un singur caz ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă deosebit.
Istoria unui caz șocant
În luna ianuarie 2017, un eveniment stupid a condus la o leziune în zona capului, a unei persoane din Brad. Ulterior evenimentului, în seara zilei de 9 ianuarie, pacientul Ioan Sicoe a fost dus la Brad, apoi transportat la Spitalul din Deva. Au urmat analize, o atenţie, putem spune de apreciat din partea unui medic, care, din motive pe care nu le descriem aici, a plecat din spital. A urmat o operație – un drenaj al cheagului de sânge mai pe înțelesul tuturor, situat în zona exterioară creierului, intervenție după care pacientul a început să-și revină. Se puteau realiza dialoguri scurte, o stare de conștiență perfectă, cu alte cuvinte, o speranță uriașă din partea familiei. Starea de bine a durat puține zile, după care, situația pacientului a început să devină critică. A mai urmat o intervenție în zona capului, dar fără folos. Mai multe investigații, analize în principal, au scos la iveală prezența unei bacterii extreme de agresive, acinetobacter baumananni complex și staphylococcus epidermidis. În alți termeni, specialiștii din domeniu spun că prezența acestei bacterii ucigașe, cum mai este numită, se datorează tubulaturilor de aeraj din saloanele de terapie intensivă, saloane care, după 20-25 de ani, singurul remediu ar fi dezafectarea lor sau aplicarea unor proceduri de dezinfecție extrem de dure. Un lucru rămâne cert – bolnavul la internare nu a fost posesorul unei asemenea bacterii ucigașe, primele prezenţe ale acesteia fiind consemnate la o lună și jumătate după internare. Or, un lucru este limpede: infestarea nu s-a putut face decât din saloanele spitalului din Deva, în principal, de la terapie intensivă! Șansele de viață au fost minime, iar după aproape o lună, persoana a decedat.
Rămâne de neînțeles reacția autorităților față de aceste cazuri, care sunt cu siguranță într-un număr mare, dar oamenii nu sunt informați și nu știu cum să reacționeze.
La acea vreme am ridicat problema într-o conferință de presă a PSD, am înmânat documente cu mult mai multe probleme grave din Spitalul Deva, chiar la nivel de Premier sau vicepremier, organe de anchetă, dar lucrurile au fost înmormântate. Dincolo de praful așternut în vreme peste aceste tragedii, rămâne indolența și corupția, corupție care însemnă moarte pentru fiecare dintre noi, și în cazul celor mai simple diagnostice.
Bacteria morții !
Am semnalat acest caz cu durere în suflet pentru că este inuman și de neconceput să pierzi un om drag din familie datorită indolenței și nepriceperii unora! Am semnalat acest caz pentru că au trecut doi ani și nimeni nu a făcut nimic. Cazul Marius Nasta de la București a revoltat o ţară, iar aici s-au luat măsuri cât de cât. La Deva, tăcere totală. Totul este bine și frumos! Pleacă ai noștri, noi murim cu toți ca proștii! Să le reamintim celor în drept că această bacterie este letală în majoritatea cazurilor. De altfel, un studiu al OMS arată că vor mai trece cel puțin 8-10 ani până se va găsi un antidot. Un studiu britanic spune că până în anul 2050, pe glob vor muri anual peste 10 milioane de oameni datorită infecțiilor intraspitalicești. Chiar mai mult decât în cazul cancerului.
Dureros, dar adevărat! Dar până atunci, ne întrebăm câți oameni trebuie să moară datorită acestor bacterii și cum pot fi tolerate asemenea situații de către Ministerul Sănătății? Sau până unde va merge această politică de cumetrie, prin care mutilăm până și viața semenilor noștri.
Management de cumetrie?
În ultima perioadă, la cârma spitalului din Deva s-au perindat mai multe persoane numite pe interese de cumetrie, fără a avea un management performant, care sa scoată unitatea medicală din această umbră terifiantă. Într-un clasament la nivel național, Spitalul din Deva se regăsește pe ultimele locuri din tară. Să aibă vreo legătură situația de față cu echipa managerială? Un lucru pare a fi edificator: actualul manager, Delia Băda, numită pe acest post de către stăpânii de la județ, a obținut, în urmă cu ceva timp, la
concursul pentru şef la DSP Hunedoara, un pic peste nota UNU! Dacă asta este politica guvernanților… vai de ea țară, vai de noi toți !
Cornel Poenar