OPINII: România – o corabie în derivă

Care trosnește la fiecare izbitură a talazurilor înspumate. Întrebat despre situația coloniei pe care o conduce dintr-un accident istoric, provocat de cei cu epoleți, Klaus Werner Iohannis a glăsuit tărăgănat: „Trebuie să fim foarte realişti, crizele nu se vor termina mâine, iar situaţia se va complica. Se găsesc anumite soluţii, dar nu e cazul să încercăm să aruncăm vina asupra Guvernului, Parlamentului sau clasei politice. Vinovat este Putin, care a declanşat acest război împotriva Ucrainei”.

Aici, în eterna Valahie, vinovatul de serviciu este Putin, mereu alții sunt responsabili de viciile noastre de caracter, niciodată noi…Dar să mai vedem și fața războiului condus de Kiev.

Eroul fotomodel

 Și-a făcut timp pentru a primi premiul ”’Churchill”’ de la Boris Johnson, concerte la Metro, vedete la plimbare, terase arhipline, concertul lui Bono din Kiev. Doar Moartea este singurul fapt real în Ucraina! Iar Zelenski și soția pozează în revista Vogue. Bumerangul va fi împotriva lui Zelenski.

Poate prezentarea la început v-a lăsat impresia unui Zelensky inofensiv și bonom. Nu este așa. A „reușit” pierderea unei suprafețe importante din țara sa și, cel mai probabil, sub conducerea lui, Ucraina va înceta să mai funcționeze în interiorul granițelor recunoscute la 24 februarie, distrugerea a 80% din totalul forțelor militare profesioniste, anihilarea completă a opoziției și confiscarea sediilor acestor partide. Paranteză: pentru naivi, interzicerea oricărei vieți democratice în Ucraina, chiar și mimată, a început în iunie 2021, iar acest lucru nu are legătură cu războiul. Ce a mai reușit Zelensky? Companiile Cargill, DuPont și Monsanto au cumpărat 17 milioane hectare teren agricol, adică peste 60% din terenul agricol al Ucrainei, deși promisese că vânzarea terenului către străini se va face numai aprobată prin referendum. A reușit cu brio să exercite cenzură, să folosească SBU ca pe un instrument personal pentru înlăturarea opozanților, o veritabilă poliție politică, răpiri, torturi, ziariști morți. Recentele demiteri/suspendări ale Procurorului general și ale șefului SBU, alături de cele peste 600 de dosare instrumentate pentru trădare (colaborare cu Rusia ), sunt parte a unei lupte pentru puterea la Kiev, nefiind nici măcar tangențial legat de binele Ucrainei. Pare că Eroul pregătește scuza pentru înfrângere – trădătorii. Oricine, dar nu el! Cele peste 600 de dosare instrumentate pentru trădare, colaborare cu Rusia, sunt parte a unei lupte pentru puterea Kievului, nici măcar tangențial legat de binele Ucrainei. Pare că Eroul pregătește scuza pentru înfrângere.

Interesant, aproape ca o coincidență, deși marele joc nu le admite, după cinci luni, în care declarațiile Rusiei privind înlăturarea lui Zelensky au fost rezervate sau s-a negat această dorință, săptămâna aceasta Lavrov a făcut vorbire, de două ori, despre necesitatea eliberării poporului ucrainean de regimul Zelensky. Simultan, SUA reînvie lupta împotriva corupției în Ucraina, „sfatul” fiind în direcția alegerii unui procuror general credibil.

Washington-ul este nemulțumit de erou?

Între 24 ianuarie și 1 iulie, volumul asistenței internaționale acordate Ucrainei a depășit 80,7 miliarde de euro. Pentru cercetarea contextului, PIB-ul Ucrainei era, înainte de război, de 100 mld. În ciuda acestui ajutor, Ucraina are probleme financiare majore. Oleg Ustenko, consilierul economic al președintelui Ucrainei, a declarat că acum sunt necesare 9 miliarde de dolari pe lună de la sponsorii occidentali, pentru a acoperi deficitul bugetar uriaș. Înalți oficiali ucraineni au cerut creditorilor să anuleze datoriile externe ale Ucrainei. Anul acesta, Ucraina trebuie să plătească aproximativ 60% din venituri bugetare sau mai mult de 21 de miliarde de dolari, datoria externă totală a Ucrainei fiind de peste 57 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, nimeni nu se grăbește să anuleze datoriile față de Ucraina, deși acest lucru s-a întâmplat în practica FMI. Reprezentantul FMI, Jerry Rice, se așteaptă ca Ucraina să continue să-și plătească datoriile față de fond (8,6 mld dolari în 2022).

E minunat să strigi ”slava”!

Dar datoriile trebuie plătite. Companiei ucrainene de gaze Naftogaz i s-a refuzat o amânare a plății datoriilor. Cine a luat decizia? O firmă rusească? Nu, o firma de avocatură londoneză. Acum, Naftogaz a intrat în incapacitate de plată. În mai 2022, țările UE au promis Ucrainei un ajutor de 9 mld de euro. În iulie, Germania și-a exprimat îndoieli și suma a fost redusă de la 9 mld. la 1 mld., iar pe măsură ce criză lovește Europa, ajutorul pentru Ucraina va însemna foarte multe încurajări. Și numai atât, mai ales în lipsa lui Boris Johnson și a lui Mario Draghi. Sigur, există premierul României, dar domnia sa este specializat pe ajutorul refugiaților. În acest sens, suntem numărul unu!

Un război scump. Cine va continua să îl susțină? Rusia și-a dovedit pragmatismul și rezistența. Occidentul, nu. Putin a mers  la Teheran, a pus piloni puternici noii ordini non-dolarizate ( Iran-India-Rusia). Turcia și Arabia Saudită doresc să se alăture BRICS. Acordul de la Odesa permite exportul de cereale rusești în Africa. Turneul lui Lavrov este un succes. Discuțiile despre Nord Stream 2 s-au redeschis. Sau de ce credeți că s-a dus Schroder la Moscova? Lumea se schimbă. Iar România, deși ferită de probleme cu energie și dependența de Rusia, se simte solidară.

Avem și noi ”Zelensky” noștri!

Mai mici, mai urâți, mai puțini belicoși, dar la fel de străini de interesul țării. Dar la noi nimeni nu plătește ce s-a furat. America este în recesiune economică, ura lumii împotriva ei este în creștere. Dar, încearcă să mențină supremația călcând pe cadavre. UE este într-o descompunere vizibilă. Iar Romania crește impozitele în recesiune. Ce deștepți suntem! Avem politicieni care au împrumutat de la capacitățile lui Zelensky. Găunos, toxic, dar maestru în a pune o ţară la pământ. Între două poze pentru Vogue (ai noștri între câteva furturi), a semnat și anularea cetățeniei ucrainene pentru creatorul său, Kolomoiski. Normal, credeați că îl lasă să pice sub incidenta legilor de la Kiev. Kolomoiski e cetățean israelian. Când își extrădează Israelul cetățenii? Niciodată! Când devenise mai interesant, cu înregistrări vocale ale lui Biden amenințându-l pe Poroșenko pentru niște împrumuturi FMI rulate prin banca lui Kolomoiski. Jocul e ultima preocupare, nu independența, suveranitatea sau democrația Ucrainei, ci care mai de care să o fure. Nici pe ai noștri nu-i interesează bunăstarea țării și traiul poporului roman. Dar toate se vor întoarce ca un bumerang. Uitați-vă la Rusia. Rubla se înalță până la cer, iar Putin este mai puternic ca niciodată – sancțiunile se întorc împotriva noastră”.(Gardianul). Asta era clar pentru toată lumea, încă din start. Prin urmare, nu e o noutate fapt ca sancțiunile se întorc împotriva noastră.

Se schimbă ordinea economică mondială

A apărut un alt tip de naționalism brutal (Olanda, America, UE), țări care redefinesc politica în lume. Și, peste toate astea, a venit războiul dus de Rusia în Ucraina, arată o analiză Deutsche Welle. Acest lucru va conduce lumea, cel mai probabil, la o nouă ordine economică mondială.

John Neal, director executiv al Lloyd’s, spune că „războiul din Ucraina a provocat costuri umane uriașe și un lanț de riscuri interconectate în domenii precum energie, cibernetica și lanțurile de aprovizionare”. Războiul Rusia-Ucraina a provocat incertitudini majore la nivel mondial și o penurie de alimente. De asemenea, a dus la creșteri ale prețurilor la gaze și carburanți, la alte perturbări ale lanțurilor valorice globale și la polarizări politice. Creșterea prețurilor unor bunuri de consum și ale energiei au pus presiune asupra nivelului general al prețurilor. Inflația mondială este în creștere agresivă pentru prima dată în ultimii 40 de ani, iar autoritățile monetare din întreaga lume au încercat să lupte împotriva inflației.

O divizare care contribuie din plin la provocări  geopolitice actuale. Instituțiile de guvernanță globală, precum Organizația Mondială a Comerțului și ONU, care au funcționat bine după Al Doilea Război Mondial, au acum tot mai puțină influență, în timp ce războiul ruso-ucrainean a împărțit lumea politică în trei: susținători ai invaziei rusești, state  precum SUA, UE. 

Europa a greșit total, fiind și perdantul nr. 1. Ursula și Biden nu au gândit ”BUMERANGUL”. Începând cu ,,actorașul”, mulți vor plăti scump. Ai noștri ,,ca brazii” nu plătesc nimic, sunt curați ca lacrima! Toata lumea minte și fură  legal, ilegal, cum se poate.

Salutul meu: onoare hoției! Câtă minciună aud și câtă hoție văd, îmi este și rușine să mai scriu. 

Al dumneavoastră, același, 

Prof. Ioan Romeo Mânzală

Partajează această știre

Lasă un răspuns