OPINII: MINCIUNA – în epoca dezinformării

De la începutul războiului în Ucraina am ascultat mai multe interviuri, am citit analize și articole pe tema dezinformării și propagandei rusești în spațiul românesc. Mă culc în Putin, mă scol în Putin!

Majoritatea încearcă să explice cum se face dezinformarea, cum încearcă Rusia să destabilizeze sisteme politice, cine sunt actorii care promovează putinismul în România, cum o fac și așa mai departe.

Multe dintre ele sunt analize pertinente și bine documentate.

Dar când vine vorba despre „ce putem face”, tot discursul se centrează pe tehnologie, pe felul în care ar putea să reacționeze autoritățile sau pe capacitatea platformelor online de a cenzura. Foarte puțin despre oamenii care utilizează aceste platforme.

În dezbaterile publice

Apare frecvent întrebarea „dar cum ajunge publicul să creadă fake-urile astea despre războiul din Ucraina?

Motivele pot fi variate și țin de un anumit tip de viziune asupra lumii, de convingeri, de contextul de viață, dar și de lipsa competențelor media. Acele cunoștințe și abilități de analiză și evaluare critică a mesajelor media, pe care le obținem în cursuri de educație media pe tot parcursul vieții.

Fără să fie un domeniu mainstream în România și fără să aibă pretenția că oferă soluții miraculoase de combatere a dezinformării, capacitatea acestui tip de educație de a dezvolta gândire critică este mai degrabă ignorată atât de specialiștii în dezinformare, cât și (mai ales) de autorități.

De ce e importantă gândirea critică? Dezinformarea și propaganda nocivă se bazează pe activarea emoțiilor negative puternice. Dacă am avea capacitatea să ne luăm un răgaz de reflecție înainte de a reacționa, asta ar conta foarte mult în diminuarea dezinformării.

Soluțiile tehnologice de combatere a dezinformării pot ajuta într-o anumită măsură, probabil. Nu știu. Nu sunt expert în domeniu. Ce știu e că toate soluțiile tehnologice din lume nu pot înlocui o societate educată media.

Și avem nevoie de ani (nu de câteva ore de ateliere sau câteva săptămâni de curs) de învățare despre media, despre cum funcționează comunicarea prin media, ani de exersare a acestui tip de reflecție pentru a înțelege de unde vin mesajele, care sunt interesele, care e contextul, cum suntem influențați de mesaje media și cum acționăm.

Ar fi naiv să credem că formele dezinformării vor dispărea cu totul.

Întotdeauna vor exista interese

Și persoane dispuse să înșele, să manipuleze. Și destui care să dea mai departe mesajele manipulatoare. Lipsiți de abilitatea de a-și pune întrebări, fără minime cunoștințe despre cum funcționează media și cum acționează propaganda, oamenii vor da mai departe acele mesaje care le activează emoții puternice și care sunt în acord cu credințele și valorile lor. Chiar și pe cele manipulatorii. Chiar și mesajele de propagandă cu efecte nocive.

În schimb, un public educat ar slăbi șansele ca astfel de mesaje să fie propagate și ar putea diminua efectele.

Desigur, chiar și cu programe constante de educație media aplicate la scară largă, efectele în societate s-ar vedea peste ani, nu imediat.

Primul pas este să punem educația media pe agenda publică. Să îi recunoaștem valoarea și importanța. Și să o integrăm cât mai mult în sistemul educațional. Să formăm profesori, să-i implicăm pe specialiști și să începem să creștem generații pregătite să înțeleagă mecanismele propagandei sau ale dezinformării.

Vremurile de criză pe care le trăim sunt poate cel mai bun context pentru a înțelege nevoia imediată de educație media, cultură și de libertatea de exprimare.

Libertatea de exprimare

Nu se reduce la a proslăvi BLM și LGBT, chiar dacă așa credeți. Voi vreți să inventați o lume paralelă, în care să conduceți și să ordonați, în care voi să creați. În care nu e nevoie de întrebări pentru că răspunsul e doar unul: ura.

Se vorbește de încetarea războiului. Cum să înceteze când UE și SUA trimit armament la greu. Ucrainienii, cu un președinte actor pe post de păpușar îndeamnă la lupta și se pare că se faultează singur. Prea dubios este acest Zelinski. Globaliștii îmi bagă pe gât lumea lor; o lume depravată, o lume care nu o înțelege nimeni: mincinoasă, războinică, ucigătoare, ateistă, o lume care omoară altă lume. După un pumn în gură amenințat politic, mă întorc cu forțe proaspete să vă spun că nu puteți voi bloca și interzice cât pot eu scrie opiniile mele.

Lumea mea, învechită și enervantă, nu se dă dusă, oricât vă doriți asta, cei cu idei globaliste.

Libertatea de exprimare nu se reduce la a proslăvi BLM și LGBT, chiar dacă așa credeți sau înjurând rușii și pe Putin.

Căci despre asta a ajuns lumea: a vorbi și a scrie doar despre ce ne dă voie stăpânirea.

Lumea este un ring

În care cel puternic supraviețuiește. Viața este un șir nesfârșit de lupte nedrepte și incorecte, în care arareori cel bun câștigă. Viața nu este doar despre culoarea pielii și preferințe sexuale. Viața nu se reduce la a asculta supuși directive imbecile și nedigerate, doar pentru că vin dintr-o parte care acum, vremelnic, e la butoane.

Viața este despre cu totul și cu totul altceva. Viața este despre răsărit și apus, despre mare și poezie, despre iubire și tristețe.

Viața este despre oameni adevărați. Despre al naibii de multă suferință.

Voi, cei care azi vreți să ne învățați cum să ducem lingura la gură, sunteți doar niște nefericiți care nu își găsesc locul în lume și care vor să modeleze oamenii așa cum NU i-a creat Dumnezeu. Singuri și neînțeleși, nu știți să trăiți și nici să muriți. Moartea e o treabă serioasă și grea. Mă uit la unii senili de peste Ocean, cât de șireți pot fi.

Noi, generația decrețeilor, a celor crescuți cu ”eugenii” și parizer, cu pufuleți și napolitane ”JOE” suntem puternici, pentru că suntem reali, nu imitații de plastic. Voi vreți să inventați o lume paralelă, în care să conduceți și să ordonați, în care voi să creați. Au dispărut #rezistenții noștri ca brazii, plătiți pe la metrou în băutură, droguri și dolari. Care este diferența dintre noi și cei neomarxisti? În care nu e nevoie de întrebări, pentru că răspunsul e doar unul : ura.

Noi nu știm să urâm!

Noi știm și putem să înțelegem suferința.Voi fugiți de ea.

Vreți să ne închinăm la noul idol, făcând din el o icoană, într-o biserică transgender?

Vreți să ne simțim timorați în lumea voastră, a oamenilor momentului, dominați de instincte și libertate prost înțeleasă.

Oricât veți încerca să schimbați cursul firesc al omenirii, nu veți reuși.

Va merge, probabil, pentru un timp. Nu încercați să ne spălați creierele, nu încercați să ne tâmpiți.

Oamenii vor cânta doar cântecele voastre. Vor citi doar scrierile voastre. Oamenii vor face tot ce le cereți,  dar rămân Oameni. Tot ce clădiți se va dărâma, fiindcă clădiți pe minciună. Trăim o lume a unor ,,idioți” conducători, o lume a șarlatanilor, lacomilor. Iar lumea de azi este o imensă și copleșitoare minciună.

Cât timp noi, clasicii depășiții, cei care știm că se poate trăi frumos, vom mai avea suflet, lumea voastră nu va învinge. A noastră, DA!

Iar când vom pleca înapoi, ACASĂ, vă vom tulbura liniștea cu un foșnet de înger, făcându-vă să visați lumea, așa cum era ea la începuturi și să vi-o doriți, în taină. O lume normală, o lume a zâmbetului. Noi nu avem nevoie de războaie, avem nevoie de dragoste, iubire. Aceste popoare războinice mai bine să va uitați în oglinda voastră, în curtea voastră.

JOE mergi acasă! La tine este vraiște! Lasă europenii să se conducă singuri. Dacă trăia Țuțea, îl alegeam președinte. Dar vorba lui Petre Țuțea: ” Geniul este văr primar cu idiotul”.

PS. Genială ideea președintelui CJ. Hunedoara, Laurențiu Nistor pentru vizita la spitalul din DEVA.

Al dumneavoastră, același,

 Prof. ing. Ioan Romeo Mânzală

Partajează această știre

Lasă un răspuns