OPINII – Efectul infatuării şi dorinţei de totalitarism

Când vrei cu orice preț să dărâmi un partid politic, că asta-ți dorești tu și acoliții tăi de la Bruxelles, care fac parte dintr-o altă familie europeană, creezi o breșă, în care poate să apară un nou partid politic naționalist. Asta se întâmplă atunci când ai săturat un popor întreg cu o doză de lehamite, aruncând în stânga și-n dreapta ură. Și tocmai acest cuvânt, care a devenit ”simbol”: ,,PE- SE- DEEEE!,”” a creat breșa pentru apariția AUR.

Cât de curate și veridice au fost intervențiile Președintelui pentru PNL în campanie, o spune comunicatul OSCE și rezultatele alegerilor. Iar când în ședința CSM s-a început denigrarea și ura politică (și acolo?!), doamnele judecătoare nu au mai rezistat și au spus lucrurile așa cum erau, noroc că domnul Președinte a plecat.
O conjunctură nefericită, o aliniere nefastă a astrelor, o pandemie cumplită, ghinionul dacă vreți, au făcut ca președintele Iohannis și guvernul Orban să prindă cele mai grele și complicate timpuri la putere, plus o ecuație aproape imposibil de rezolvat. Cum să gestioneze criza sanitară fără să piardă alegerile? Nu se poate, asta înseamnă că cei care ne conduc sunt genii în politică. Cum să fugă de măsurile nepopulare, de noi restricții, dar să țină cumva în frâu numărul de noi infectări, să evite o catastrofă sanitară?

Alegerile nu-și aveau rostul!
Această grabă a nenorocit poporul român, aceste alegeri au făcut un Parlament ,,ghiveci”, cu oameni numiți la comanda lui Merkel și Macron, care s-au întâlnit la Bruxelles și au trasat României sarcini. Este o rușine ca într-o țară cu bogății incomensurabile, cu toate formele de relief, poporul tău să devină sclav, iar tu să fii dirijat din afară. Asta pentru că politicul, toți politicienii au vândut, timp de 30 de ani, tot ce s-a putut din această țară. Și acum îi aud pe toți cei care-și doresc să vină la putere, că ei vor redresa România, că ei sunt cei mai buni. Nu domnilor, toți ați dărâmat această țară, ați vândut-o, ați îndatorat-o, doar ca să vă luați salarii mari și pensii speciale, ca să vă ghiftuiți, să plătiți răzbunările.
Uitați-vă doar la câțiva europarlamentari, care râd de noi după ce au făcut prăpăd și acum au averi numai de ei știute, care vin și ne dau lecții de seriozitate și legalitate, iar ei au mers acolo să-și rotunjească veniturile și să scape de dosare. Să stea liniștiți, justiția a vegheat pentru ei, iar cele mai mari dosare cu pagube de miliarde de euro s-au prescris. Nimeni nu a făcut nimic, cei care trebuiau să apere țara au dărâmat-o, cot la cot cu celebrii politicieni. Iar cei de acum, fac greșeli de oameni nesocotiți. Să fii un om iresponsabil să interzici poporul de la activitățile vieții lui de zi de zi și să faci alegeri, doar ca să faci pe plac șacalilor din afară, să faci ce vrei în această țară este crimă împotriva oamenilor. Nimeni nu mai pedepsește pe nimeni, cei de la butoane sunt doar pe interese.
Cum să interzici o serie de activități sociale importante pentru viața oamenilor, nunțile, botezurile, pelerinajele religioase, dar să meargă mai departe cu campania electorală și cu alegerile, importante pentru liberali?
Cum să impui totuși o serie de restricții unei populații ajunse la capătul răbdării, în absența cărora sistemul sanitar intră în colaps, iar numărul deceselor crește, fără să afecteze și mai grav economia, dar sa faci alegeri?
Cum să te joci cu cifrele, cu realitatea, astfel încât să arate că e foarte grav, dar să nu panicheze și mai mult populația? Cum să zici că situația e albastră și cifrele alarmante, dar cu toate acestea să susții că nu este nevoie de o nouă stare de urgență, care să limiteze mobilitatea măcar în zonele roșii, punctual pe orașe sau regiuni? La nivelul țării, e limpede că nu se va mai putea declara ușor o nouă stare de urgență, ca în primăvară, dar sa faci alegeri.
Toată această echilibristică, acest mers periculos pe sârmă, trebuia executat în plină campanie electorală, cu două luni înainte de alegerile parlamentare. Guvernul Orban și președintele Iohannis nu își permiteau să le amâne din mai multe motive.
Alegerile parlamentare din decembrie puteau fi amânate, potri­vit Constituției, doar trei luni, adică până la început de martie. Toate proiecțiile specialiștilor arătau faptul că România risca să aibă la primăvară chiar mai multe cazuri de noi infectări pe zi decât în prezent. Amânarea alegerilor din motive sanitare până în martie, nu reprezenta, așadar, o soluție practică. Dar amânarea nu reprezenta nici o soluție politică. Guvernul Orban și președintele Iohannis stau în brațe cu bomba majorării pensiilor cu 40% iar ceasul ticăie repede.
Parlamentul a votat, pe 22 septembrie, majorarea pensiilor cu 40% și a salariilor profesorilor cu 20%, amendament susținut de PSD la legea rectificării bugetare. Guvernul a sesizat Curtea Constituțională pentru a mai câștiga timp, cu speranța că, până în șase decembrie, va reuși cumva să tragă de timp pentru a evita intrarea în vigoare a legii. Chiar și așa, cu toate tertipurile procedurale posibile, abia dacă vor reuși să oprească legea de la intrarea în vigoare până la alegerile programate pentru 6 decembrie. Or, dacă aceste drepturi intră în vigoare fie și pentru o singură zi, nu vor mai putea fi luate ușor înapoi.
Dacă se ajunge aici, dezastrul economic este garantat. Nu înțeleg de ce nu se măresc pensiile cu 40% doar pentru cei care au până la 2000 lei și trebuie să le dai la toți?
De ce nu se pot tăia pensiile speciale, care au fost propuse de PNL pe vremea lui Valeriu Stoica? Iar PSD a făcut alte nenorociri, a aprobat mărirea pensiilor și indemnizațiile parlamentarilor, au mărit salariile bugetarilor, sporurile multe și pe bani mulți, bineînțeles cu acordul tuturor partidelor. Au dat bani tuturor bugetarilor fără muncă, au făcut angajări, iar acum avem bugetari peste 1,4 milioane, iar mulți dintre ei, nu știu de ce merg la servici. Nu s-a schimbat nimic în comportamentul lor. Se aruncă cu bani mulți pentru diferite mofturi ale unor infatuați, ajunși pe căi oculte la putere.

Poporul le-a dejucat planul!
Miza guvernului era să facă alegeri în decembrie cu orice preț, cu speranța că noul Parlament va dezamorsa bomba cu ceas, pensiile și pensiile speciale. Dar și a unei idei proaste, ca puterea să ajungă în mâinile a 1-2 persoane. Dar poporul a fost inteligent și le-a dejucat jocul periculos.
Alegeri în primăvară însemna erodare la guvernare, amplificarea nemulțumirilor și tensiunilor sociale din cauza crizei sanitare și economice, plus lunile de iarnă care vin cu cheltuieli suplimentare pentru populație, deci nemulțumiri sporite. Președintele a făcut greșeli copilărești. Să apari săptămânal în conferințe de presă, având pe limbă dușmanul de moarte, PSD! S-a erijat în purtătorul de cuvânt al PNL, iar acum se vede ce a ieșit. PNL a pierdut la scor datorită urii la care președintele era abonat și, așa s-a născut naționalismul. Un Guvern PNL, USR, UDMR nu va rezista. Cioloș vrea premier, avându-l în spate pe ,,Unchiul” și pe Macron. Angela îl vrea pe Eduard Helvig sau Siegfrid Muresan. PNL-iștii sunt îndreptățiți și ei să aibă Premierul, Ciuca, Bolojan, iar Iohannis trebuie să împartă ,,ciolănelul”. Mie îmi miroase de o suspendare anul viitor, iar pentru alții, care pozează în salvatorii pandemiei, a ,,zărnăit de cătușe”, fiind vorba și de unii medici care s-au îmbogățit pe suferințele oamenilor. Unii îi tratează pe oameni ca și cum ar fi animale. Ei se consideră o clasă aparte față de alți intelectuali. Dar mai devreme sau mai târziu și medicii vor fi găsiți vinovați. Preoții au câștigat cu rugăciunile. Și tot ei au văzut și prezis premier schimbat, alegeri pierdute, Parlament pilaf și multe altele.

Acum, nemulțumirea socială este în creștere
Pentru că, sunt mii de oameni cărora le-au scăzut veniturile, au rămas fără slujbă sau fără afaceri. Cu toții vor trebui să se descurce cumva, în pragul iernii, când costurile vieții cresc semnificativ. Problemele sociale, mai bine spus sărăcia poate duce in extremis.
Companii întregi aflate în pragul falimentului sau puternic lovite de criză, oamenii nu mai vor să audă de restricții, de lockdown și pun presiune pe Guvern să se abțină de la noi măsuri care riscă să-i afecteze și mai rău. Iat Guvernul, de dragul alegerilor, și-a permis să închidă ochii demult, iar rezultatele se văd: numărul de infectări crește vertiginos, capacitatea sistemului sanitar este deja pusă la grea încercare. Sistemul sanitar este în colaps, iar această pandemie a scos la iveala slaba pregătire a multor oameni din sistemul sanitar.
Adăugați la toate cele de mai sus presiunea infernală a Bisericii Ortodoxe, care nu mai vrea nici ea restricții și cere să poată organiza pelerinaje, subminând și mai tare încercările oricum firave ale Guvernului de a ține sub control răspândirea virusului. Până când în această țară nu se face dreptate și să se spună lucrurilor pe nume, va fi haos instituționalizat. S-a ajuns până acolo încât cei de la Palate nu vad lucrurile reale, existente pe stradă și în societate. Ei cred altceva!

Și… așa a apărut AUR!
O forță politică ce va atrage mulți români, care va ști să atace tot ce este antiromânesc, o forță care va avea o voce în Parlament, o voce care va taxa stângăciile Președintelui și ale ,,Guvernului MEU”, o voce care va încerca să schimbe concepția de Globalism în cea de Patriotism. Nu trebuie să lovească în ei, pentru că riscă. Mulți nemulțumiți, amărâți, săraci și chiar enoriași vor trece la ei. Această forță, daca nu va avea lupte interne, se va auzi mult de ea. AUR vorbește direct, la sursă, și nu la colțuri de stradă, pe margini, cum vorbesc actualii politicieni. Ați vrut hoții și ură, acum aveți forța politică în Parlament care va avea grijă permanent să vă contracareze.
E ușor să critici de pe margine, să ceri măsuri stricte, stare de urgență sau soluții miraculoase când ai de-a face cu situația complexă de mai sus. Am văzut, luni seara, la Cotroceni, un președinte aproape disperat, conștient că s-a greșit, iar greșeala a făcut-o el. Acum, trebuie să execute o jonglerie periculoasă, cu decizii imposibile, să țină împreună cu guvernul toate aceste mingi în aer, aruncate de Bruxelles, Paris, Berlin, sugerând cumva presei că greul abia urmează să vină. Da, greul acum începe, când țara ta este la cheremul cui dorește din afară. De ce să stăm cu mâna întinsă și să nu hotărâm noi ce trebuie făcut. Dacă știm cine câștigă alegerile înainte, ce partid va da premierul, de ce mai mergem la vot, de ce mai cheltuim banii pe alegeri, doar să legitimam prostia?
Klaus Iohannis a ajuns să vorbească la conferințele de presă organizate ca un om care nu mai este stabil pe ce spune. Pandemia și PNL sunt temele care fie îi vor îngropa cel de-al doilea mandat, fie îl va păstra în istorie drept președintele care a reușit cumva să treacă țara cu bine prin iadul unei crize apocaliptice și a unui partid compus din mai multe partide, care oricând poate fi trădat. Dar nu pot să nu închei cu câteva întrebări, care frământă acest popor: unde s-au folosit banii împrumutați de Câțu? Când se vor afla hoțiile făcute pe seama Covidului de către cei de la achiziții publice, medicii specialiști, unii, nu toți? Despre cei 80 de miliarde de la Bruxelles trebuie spus că doar 30 sunt nerambursabili, iar privind la modul de absorbție, doar 10 dacă se pot absoarbe. Iar cifra asta de 80 miliarde stă pe un butoi de pulbere, nefiind sigură decât doar în campanii electorale. Inclusiv Uniunea Europeană are probleme, vă rog să vedeți ce spune presa internațională. Acum când scriu, fondurile sunt blocate de Polonia, Ungaria și câteva voci din Țările Nordice. Cei 1.000 de km de autostradă, când într-un an ai inaugurat 54 de km, sunt o glumă proastă, pe care nici ciobanul care paște oile nu o crede. Cu o doamnă Anisie, care nu știe limba română, cu un ministru Ștefan, zis Grindă și alții, Ludovic Orban trebuia să plece demult. Dar nu fără doamna Turcan, care nu știe cu ce se ocupă. Domnul Președinte trebuie să facă acum un Guvern serios, care să nu mai mintă poporul român, care și așa se află în pragul depresiei. Partidele politice au fost alese doar de 30% din alegatori, și asta spune tot. Dar câți alegători sunt reali? 18 milioane cred că sunt cu toți morții din cimitirele ultimilor 30 de ani. Nu cred că sunt mai mult de 14-15 milioane. Până se va face o nouă organizare administrativă a țării, să se știe clar, vom avea în continuare comuna cu 80 locuitori, din care 17 sunt în Consiliul local și opt în Primărie. Și Caragiale râde de noi din mormânt, în ce hal suntem. Dar nu uitați ce spun mereu: ,,Scapă cine poate!”

Al dumneavoastră același
Prof. Ioan Romeo Mânzală

Partajează această știre

Lasă un răspuns