La mulţi ani, România!
Se spune că pentru a păstra scaunul, trebuie să numești în funcții oameni incapabili, care totdeauna duc la haos și, implicit, la dezastru. Dacă prin această metodă demonstrezi că ești capabil, se adeverește zicala: ”ceea ce semeni, culegi”.
Prin societate civilă înțelegem acea parte din societate care votează, urmărește rezultatul votului între alegeri și acționează public pentru a corecta abaterile de la mandatul dat. Societatea civilă e formată din oameni din clasa de mijloc economică, dispuși să investească o parte din resursele de care dispun în mod proactiv, pentru a schimba ceva.
Există propagandiști ai democrației liberale și există oameni care respiră natural democrația și libertatea. Cei din urmă constituie societatea civilă. Stimulările propagandistice din partea sistemului au fost secunde, cei care au protestat față de traiectoria autoritaristă orientată estic a României oricum ar fi făcut-o, poate doar cu mai puțin impact mediatic garantat și cu costuri personale și mai mari decât cele care au fost.
Banii nu au miros!
Societatea civilă nu trebuie să se simtă trădată prin faptul că organizațiile occidentale, state UE, NATO, agreează soluția USL2 de azi. Pentru că, interesele de stat nu au nimic moral în ele, banii nu au miros, nici dinspre vest, nici dinspre est. Ne place sau nu, dar tu, politicianul de dreapta, să te îmbolnăvești de ”ciuma roșie”, demonstrează câtă slăbiciune și lașitate există. Cu Vasilica, Ludovic, Raluca, Rareș, Alina, Anisie etc. nu construiești nimic, doar susții un partid slab.
Disconfortul societății civile poate veni, eventual, din lipsa de acces la putere și decizie în interes public pe termen scurt. Dar poziția pe tabla de șah e mult diferită față de cea din 2012. Jocul e în alți termeni ai reformei, pe care trebuie să o facă cei care cu disperare s-au opus, până când instituțiile occidentale le-au garantat, de facto, că vor putea controla mai mulți bani decât cei pe care i-ar putea obține din exploatarea concetățenilor lor.
Întotdeauna oportuniștii sunt majoritari numeric și migrează ultimii spre direcția de succes istoric, de unde bate vântul mai bine, fără să contribuie la tranziție. Ei sunt patrioții ”lătrai”.
Pe termen scurt, există conflict de interese între societatea civilă și propagandiștii democrației liberale. Propagandiștii servesc statul în exercitarea puterii, ceilalți generează condițiile de existență a statului. În acest moment, statul nu are interes să puncteze cinismul acțiunilor sale, decuplarea de moralitate. În timp, societatea civilă are obligația să o arate și să impună corectarea atitudinii pe termen mediu și lung.
Mizele acțiuni civice de acum înainte pot fi altele decât cauze strategice, de exemplu monitorizarea atentă a politicilor publice pe domeniile de competență epistemică, sau construirea de noi vehicule politice, sau accentul pe propria dezvoltare.
În competiția cu oportuniștii, care mimează pe iubirea de libertate și patrie excesiv, reprezentați de coaliția la putere prin trădarea mandatului unei părți din cei care i-au votat, avantajul oamenilor din societate civilă e competența superioară, căreia pentru succes e cazul să i se adauge un realism mai susținut.
Toate se vor deconta, la timpul lor!
Această coaliţie este supusă la foarte multe conflicte, care nu sunt numai PSD-PNL. Un conflict foarte grav, adică principalul responsabil dacă se va destrăma coaliţia asta, va fi Florin Cîţu. Aici, PNL a greşit. Trebuia să-l debarce din timp. În primul rând, el nu-l suportă pe Ciucă, foarte important, puţină lume ştie. Și, e mult mai şmecher decât credem noi, pentru că, o formulă de a submina o guvernare este să livrezi presei tot felul de ştiri din interiorul Guvernului. Şi sigur el va livra. Coaliția are un punct slab PNL, unde electoratul apleacă urechea la presă și rețele sociale.
Ei sunt foarte sensibili la astea, faţă de PSD care e ”ciuca bătăii”, cărora nu le pasă ce scrie presa. PSD stă într-un concubinaj care îl atacă oră de oră. PNL nu poate face performanță cu miniștrii care au dus doi ani țara în dezastru. Iohannis, Ciucă și Ciolacu pot ține această Coaliție, dar PNL trebuie să scape de ,,fripturiști” incapabili. Și PSD are dar, spre deosebire de PNL, a scăpat de mulți. Îl anunț pe dl. Ciolacu că am armata făcută și rog să fiu numit ministru al Armatei. Dar nu sunt sociolog și nici cu alți băieți nu am treabă. Toate acestea, la timpul lor, se vor deconta.
Astăzi, aproape oricine se consideră inteligent
Dar lumea noastră este populată de tot felul de oameni, cu niveluri de inteligență extrem de variate. Până la urmă, gândurile noastre tind întotdeauna să sune inteligent în propriul nostru cap, nu-i așa? Însă oamenii care sunt mai puțin deștepți au obiceiuri care ies în evidență și îi pot da de gol uneori. Iată care sunt aceste semne, prin care poate fi recunoscută prostia.
- Oamenii stupizi
Îi învinovățesc pe ceilalți pentru propriile lor greșeli. Este foarte vizibil, neprofesional și ceva ce o persoană inteligentă nu ar face niciodată. Oamenilor proști nu le place să își asume responsabilitatea pentru greșelile lor. Ei preferă să se închidă în sine, sau pur și simplu să de-a vina pe ceilalți.
- Ei au întotdeauna dreptate
Un semn sigur de inteligență este capacitatea de a privi și de a înțelege lucrurile dintr-un alt punct de vedere, iar oamenii inteligenți sunt deschiși către noi informații și parametri în schimbare. Ceilalți, pe de altă parte, vor continua să se certe, indiferent de argumentele valide aduse împotriva lor. Ei își supraestimează propriile abilități, în timp ce subestimează competența celorlalți.
- Ei reacționează la conflicte cu furie și agresiune
Evident, chiar și cei mai deștepți oameni pot să se enerveze cu adevărat, din când în când. Dar, cei mai puțin inteligență, atunci când simt că nu dețin controlul asupra unei situații atât cât și-ar dori ei, tind să folosească mânia și comportamentul agresiv pentru a-și asigura poziția.
- Ei nu vor să învețe ceva nou
Și cred că le știu pe toate, că sunt mai presus de toți ceilalți. Le lipsește cu desăvârșire dorința de auto-educare și auto-dezvoltare.
- Ei ignoră nevoile și sentimentele altor oameni
Oamenii inteligenți tind să fie foarte buni la empatizarea cu ceilalți. Acest lucru îi face să înțeleagă mai ușor punctul de vedere al altei persoane. Oamenilor mai puțin deștepți le este greu să-și imagineze că oamenii ar putea gândi altfel decât ei și, prin urmare, nu ar fi de acord cu ei. De asemenea, conceptul de a face ceva pentru cineva fără a aștepta o favoare în schimb este total străin pentru ei.România este ocupată de politicienii inculți
Credeam ca numai Dăncilă și Elena Ceaușescu sunt catalogate, dar o avem pe Alinuța, Raluca, Anisie, în secolul vitezei, care au făcut de ras liberalismul de dreapta. De Cîțu nici nu mai vorbesc, pentru că nu înțelege nimeni ce spune. De clanuri mafiote, de băieți deștepți, de politicieni corupți, de interlopi apărați de parlamentari, ce să mai spun?
La noi, se fură orice!
Motorină la cisternă, de la baza Mihail Kogălniceanu, se fură cu vaccinarea la chiuvetă, se fură cu legea în mână, se fură la dezmembrări auto și la arderi de deșeuri medicale, se fură banii de pe pieptul mortului. Nu uitați ,,gradul de inteligență a celor care votează se reflectă în gradul de inteligență a celor aleși.
Al dumneavoastră, același,
Prof. Ioan Romeo Mânzală