OPINII: ,,Ciolaniada” de la Vila Lac

Mă întreb, de cele mai multe ori, dacă politica este o știință care duce spre prosperitatea omului în general și nu spre îmbuibarea altora. Eu cred că trebuie să existe o cultură politică a unor oameni de calibru. Și am crezut că, PNL și Președintele Iohannis au înțeles ceva din ultimele eșecuri, pe bandă rulantă.

Dacă merg la negocieri, care și așa se anunțau tăioase, cu Rareş Bogdan, Ionel Dancă, Raluca Turcan și mulți alții, ori înseamnă că acești oameni au pretenții la funcții, grade și alte beneficii, ori că partidul are obligații față de ei, ori că ei au presupuse “pile” de la SRI, Cotroceni şi alte servicii, la care ar apela aceştia.

Liberalii, în noul Guvern!

Rareș Bogdan – piaza ,,rea  “a PNL, care vorbește în afara liniei partidului, dar care, trebuie să recunoaștem, a tras PNL în sus, aducând multe procente, începând cu cele europarlamentarele – dă tare din coate să capete Ministerul Afacerilor Interne. Altfel, tușește! Până atunci, își mobilizează pilele de la Cotroceni și SRI. Are școala generalului  închipuit Gabriel Oprea, care se visa dictator. R&B e clar, vrea cât mai multă putere. Și dacă se poate, repede. Asta deși a primit onoruri și ranguri de la PNL cât alții – mai liberali decât el – în 30 de ani, spunea cineva în presa scrisă. Așa este,  am văzut și pe alții care, atunci când stai de vorba cu ei, zici că mai au un pic și plesnesc, cât de plini sunt de ei, dar trebuie să recunoaștem, habar nu au pe ce lume trăiesc.

După ce generalul Ciucă l-a dat afară pe celebrul Ionel Dancă, vrea și el acum la împărțirea cașcavalului. Ciucă a dat un șut în fund lui Dancă, iar Orban l-a numit în comisia de împărțire a cașcavalului. Visează că este numit ministru al economiei, finanțelor, dezvoltării. Domnul Președinte cred că vede ce se întâmplă cu acești oameni, că dacă nu, România piere pe prostia celor care ne conduc. Competență nu mai există decât tupeul flegmatic, ignoranța, incultura politică. Pentru că, CV-ul lor nu spune nimic. Dar când mergi în Guvern, de ce trebuie să fii profesionist, când dai bani la partid înainte de a fi în Guvern. Toți acești oameni iresponsabili, care se joacă cu soarta și viețile propriului popor, sunt susținuți de Președinte, Orban &Co. Ce păcat că nu m-am născut la Fălticeni, dar să fi fost femeie în viața asta. Doamna Turcan este ținută în brațe de Cotroceni. O fi având merite, eu nu neg, dar pe care noi nu le știm. Trebuie să primească un ”ciolănel”, că altfel slăbește de supărare și se coafează! Propun, pe lângă cerințele ei, să i se dea toate ministerele, dacă nu, va plânge rău de tot pe la Sibiu, și-l va inunda cu lacrimi. Unii au devenit penibili, nu văd că sunt incompetenți, incompetența fiind invers proporțională cu ambițiile lor. În timp ce ei participă la ,,ciolaniadă”, oamenii mor zilnic, cu sutele, dar lor nu le pasă. Trăim vremurile lui I.L Caragiale, când te uiți ce figuri au și cât de penibili sunt.

Cioloș, care nu a făcut nimic timp de un an, vrea să fie iarăși prim-ministru. Și astfel, patru ani să nu facă nimic!

Tudorache vrea la ministerul de interne, după ce a distrus un serviciu important aproape de tot, acum vrea să distrugă ce a mai rămas din el. Pâslaru a reînviat, Ghinea la fel.

Nicușor Dan a adus Bucureștiul la cele mai înalte standarde spuse în campanie. A terminat și ce mai era bun. Clotilde se crede șefă la ghenele de gunoi ale Parisului. În depozite există 25 de milioane de măști, iar noi importăm, că de acolo furăm. Fabrica de la Dobroiești a produs atâtea milioane de măști pe zi, încât Ministrul Economiei a mințit pe toată lumea, inclusiv pe Orban, sunt spusele fostului director demis, datorită faptului că fabrica producea câteva mii de măști pe zi, iar acum s-a închis. Tot Virgil Popescu, ministrul Economiei, a afișat oficial că energia electrică s-a ieftinit. Cu cât credeți, cu 1 (UN) BAN/KW de la 0,25-0,24. Rușine, domnule ministru. Nu este prima gafă spusa de domnia voastră. Pentru utilaje care nu sunt performante, statul s-a împrumutat la CEC cu 1,6 mil. euro, dar aceste utilaje sunt defecte din fabricație. Ne împrumutăm cu dobândă de peste 3,5%, cea mai mare dobândă din Europa, iar prim-ministru propune același individ, care ne-a distrus financiar. Ce să mai credem ca oameni cu scaun la cap? Oare politicienii ăștia nu mai au raționament uman! Am distrus toate firmele românești. Pe lângă Covid, băncile închid toate conturile firmele care au scos lichidități mai mult de 10.000 euro. Tacit și fără nicio explicație, distrug capitalul românesc. Încă o metodă de a termina această țară! Alții au făcut 11 km. de autostradă pe sub Ocean, la 186 m adâncime, având restaurante și două sensuri giratorii, la jumătate din prețul cu care se construiește în România pe loc drept. Au făcut asta în cinci ani, în timp ce, în Romania, cei 11 km. de autostradă pe tronsonul Deva-Lugoj au început de 13 ani și mai trebuie încă cinci ani ca să fie finalizați. Aici suntem, avem o mentalitate, dar nici  nu vrem să învățăm de la alții. Mentalitate,  așa cum am spus, încă de pe vremea lui Caragiale, referitoare la oameni, partide și funcții.

Bătălia pentru funcţii!

Neschimbată, de peste 100 de ani. „Cronica” negocierilor PNL-USR-PLUS-UDMR este ca pe vremea lui Caragiale. Negocierile privind formarea noului Guvern sunt blocate de funcțiile cele mai dorite de formațiunile politice (în Guvern și Parlament). Bătălia se dă pentru persoane, iar partidele negociază la sânge numele noilor oficiali. Programele de guvernare au căzut în plan secund. Socialiștii germani SPD au trimis o scrisoare Președintelui Iohannis explicând că gafele Președintelui în campanie, ,,ciuma roșie”, celebrul slogan spus zi de zi, spun  socialiștii germani, duce automat România alături de Ungaria și Polonia. OSCE, la rândul ei, a spus că alegerile au fost făcute cu multe probleme, care numai democrație nu se poate numi și nici alegeri democratice. Dar, ca la noi la nimeni!

Vorbele marelui scriitor Ion Luca Caragiale par, în acest context, că sunt rostite chiar în zilele noastre. Într-o scrisoare intitulată „1907 – din primăvară până-n toamnă”, scriitorul descria perfect bătălia pentru funcții: „Șoptesc, discută, și perorează și izbucnesc și pun lumea la cale, – gândind la… persoane; vorbind de… persoane; aplaudând sau condamnând… persoane”, scria I.L.Caragiale.

Redăm mai jos întreg pasajul la care scriitorul făcea referire: „În cluburi somptuoase, unde se aruncă pe o carte arenda unui vast domeniu; în cabinete particulare, unde un mic souper fin se plătește cu prețul câtorva chile de mălaiu; în berării populare, unde meschini impiegați asvârl într’o seară la chef leafa-le pe o săptămână; în cârciumi de mahala, unde se strâng hăitașii electorali să se cinstească cu tulburel nou prefăcut din vechiu; – pe căile publice – la colțul bulevardului, sub splendoarea lampelor electrice, sau la răspântia depărtată, sub licărirea unui felinar afumat; în tramvai, pe jos, în muscal cu cauciuc; în vagon-lits, în clasa a doua or a treia; – de la spuma oligarhiei până la drojdia clientelei – toți roiesc și forfotesc…

Șoptesc, discută, și perorează și izbucnesc și pun lumea la cale, – gândind la… persoane; vorbind de… persoane; aplaudând sau condamnând… persoane; expulzând sau decorând… persoane; exaltând sau calomniind… persoane!

Persoane și iar persoane! Firește, sistema trebuie să fie consecventă. Aci, lumea e a persoanelor, nu persoanele sunt ale lumii…

Aci sunt slujbe pentru slujbași, nu slujbași pentru slujbe; biserici pentru popi și paracliseri, nu paracliseri și popi pentru biserici; gâște pentru hahami, nu hahami pentru gâște; catedre pentru profesori, nu profesori pentru catedre…

Aci e, în fine o patrie pentru patrioți, nu patrioți pentru o patrie…”

Se împarte ce a mai rămas din țară!

Negocierile dintre PNL, USR PLUS şi UDMR pentru împărţirea funcţiilor în viitorul guvern îi aseamănă pe politicieni cu ”imaginea hienelor împărţindu-şi un stârv”.

Imaginea hienelor împărţindu-şi un stârv în care, cu zâmbete mijite pe sub măştile de băşcălie, fiii securiştilor şi torţionarilor bunicilor şi părinţilor noştri îşi împart ce a mai rămas din ţară. Limita abisului în care ne prăbuşim de 30 de ani, nu se mai vede. Cu un cinism rar, dezinvolt şi sigur pe el, politicianul român, indiferent la numele partidului care îl primeşte grijuliu, are un singur scop: să se îmbogăţească rapid, să stea cocoţat la putere în aşa fel încât el şi urmașii urmaşilor lor să doarmă liniştiţi. Cu mâna pe putere să învârtă bani şi legi, să lege oamenii care nu îi sunt pe plac, apoi să se retragă la o bătrâneţe liniştită, zâmbind superior în timp ce îşi primesc pensia, un mizilic faţă de ce au reuşit să fure până atunci.

De parcă nu ar fi destul, politicianul român rămas pe dinafară, fără coledzi, cum ar zice Caragiale, face ce i-a mai rămas: aruncă cu propriile dejecţii în oameni, pe care nu are cum să îi înţeleagă….Oameni care au muncit toată viaţa, au dat examene toată viaţa, şi-au asumat decizii toată viaţa.

”Cum să tac atunci când citesc ce scrie un minuscul personaj, cocoţat vremelnic de alţii în demnităţi pe care nici măcar nu le înţelege, fără a avea nici o legătură cu justiţia? Cum să tac atunci când un politician rămas pe dinafara unei scene oricum cangrenate, îşi permite să afirme că Dana Gârbovan nu are moralitate şi onestitate, că Lia Savonea este un “săpun”? Cum să taci când un monument de ipocrizie şi traseism politic vorbeşte de cinste, adevăr şi morală?, scria dna Adriana Stoicescu.

Adriana Stoicescu mai arată că s-a săturat să vadă ”pipiţe de doi bani şi mojici crescuţi în puf cum ne insultă pe toţi, fără scrupule şi fără să clipească”.

Nu mai aveţi strop de ruşine, nu mai aveţi limite, nu vă mai cunoaşteţi locul! Aţi învăţat cât au învăţat doamnele Gârbovan şi Savonea? Aţi dat examenele lor? Aţi fost vreodată în papucii lor? Aţi fost în sala de judecată cu ele? Aţi muncit la redactat sentinţe în locul lor? Pentru că insultându-le pe Gârbovan şi Savonea,  mă insultă indirect şi pe mine. Poate e timpul să batem şi noi cu pumnul în masă. Şi să lăsăm la o parte eleganţa atunci când hienele atacă”, spunea fosta Președintă a Tribunalului Timiș.

Câtă dreptate are ! Am ales aceste rânduri ale doamnei  pentru ca noi, cei din afara sistemului, să realizam că tot politicienii, ajutați de câteva ,,cârtițe”din interiorul justiției, pe funcții și bani grei, au distrus prin ,,prescripții, “tergiversări”și alte mijloace juridice economia românească. S-au protejat unele hoții de sute de milioane de euro, s-au dat hotărâri care au distrus mii de vieți umane și alte nenorociri. Am văzut la ședința CSM ce s-a întâmplat când doamnele judecătoare nu au fost de acord cu vorbele de sorginte politică ale Președintelui. Dacă nu i-au fost pe plac, a plecat. Trebuie să lăsăm interesele personale sau de grup și să venim cu picioarele pe pământ. Am ales radiografia doamnei Stoicescu pentru a ne da seama ce lume există în sistem. Întrebarea mea este, oare politicul a distrus sistemele sau sistemele au distrus politicul? Cred că și sistemele trebuie lăsate afacerile, cumetriile cu politicieni, interesele de grup, câștigurile exorbitante. Ocupați-va de Covid, de soarta acestei țări care se prăbușește, este o tensiune în popor, doar o scânteie mai trebuie. Fceți ceva pentru acești oameni, altfel ajungeți cum a ajuns Convenția Democratică cu 15.000 de specialiști și 40 miliarde de dolari la granița (acum sunt 80 miliarde euro) dar nu uitați, tot la granița. Ca un pronostic: coaliția nu va rezista, iar planul Guvernul meu, Parlamentul meu, se vor nărui ca într-un vis frumos, dar visat ziua.

Am ajuns să importam energie, urmează sare, apă, că restul depindem de alții. Iar toți care vin la putere, indiferent de partid, vin să repare sau să mai strice din propriile lor greșeli și ale predecesorilor lor. Ca să nu uităm, legea pensiilor speciale a fost propusă de Valeriu Stoica, știe toată lumea; 67de spitale închise, pensii și salarii s-au tăiat pe vremea PDL acum și PNL. Legile justiției, în speță Codul Penal, a fost făcut de Predoiu-Bica. Tot în acele vremuri s-au făcut celebrele protocoale, propuse de Monica Macovei. Pe vremea PSD s-au mărit salariile exorbitante ale bugetarilor, au aprobat favoruri si pensii mari parlamentarilor și primarilor, au ales tot ce trebuia la FRF unde am prins Somalia din urmă, am vândut pe nimic cele mai importante întreprinderi. Toate partidele au vina lor, nu numai unele, toate au contribuit la degradarea țării și nimeni nu a răspuns de nimic, iar ,,Ciolaniada” continuă!

Anunț primarul municipiului Hunedoara că în afară de succesul cu Stadionul, în Hunedoara se practică sportul în modul cel mai serios. Pe străzile Obor, Merilor s-a deschis un circuit de formula ,,mașini tunate”. Concursul, în fiecare seară de la orele 21,00 la 22,30. Dacă există Poliție Comunitară, o rog să efectueze o vizită, intrarea fiind gratuită. Pentru că, decibelii și prostia concurenților sunt greu de suportat! Ne așteaptă zile interesante. Poate prea interesante.

Al dumneavoastră același, cu mențiunea: ,,Scapă cine poate”!

Prof .Ioan Romeo Mânzală

Partajează această știre

Lasă un răspuns