„Este foamete pe pământ nu pentru că nu putem să-i săturăm pe cei săraci, ci pentru că nu-i putem sătura pe cei bogați!”
Maica Tereza
Decât să se gândească la cum să ne vaccineze și microcipeze pentru a ne controla ca pe o turmă de oi, bogații lumii ar face mai bine să se gândească la cele peste 300 de milioane de copii care trăiesc în sărăcie. Uitați ce se întâmplă în SUA, urmează Europa.
Ce înseamnă a dărui?
A dărui înseamnă a da un dar (cadou). Iar când dai un cadou, nu aștepți nimic în schimb. Cu atât mai mult ca cel căruia i l-ai dat să-ți devină sclav.
A dărui înseamnă a cinsti pe cel căruia îi faci darul. Părinții dăruiesc toată dragostea lor copiilor, dar nu și-i înrobesc!
A dărui înseamnă a înzestra pe cineva. Nașii (părinții spirituali ai unei familii) dau un dar finilor nu pentru a și-i face datori pe viață, ci pentru a-i ajuta să pornească bine în viață. Dumnezeu îi înzestrează pe unii cu talent (le dăruiește). Vezi și englezescul gift (dar, cadou), respectiv gifted (talentat).
A dărui înseamnă a te dedica. Eu mi-am dăruit viața educației copiilor. Nu e o meserie bănoasă și nici ușoară. Cea mai bună răsplată e zâmbetul puilor de om și, poate, recunoștința lor, atunci când vor fi mari.
Asta ar trebui să înțeleagă Bill Gates, Elon Musk, Soroș și compania.
Că a dărui înseamnă a te dărui, așa cum a făcut-o Hristos!
De ce bogații se îmbogățesc, iar săracii sărăcesc?
Din 2007, de când cu criza economică mondială, se tot bate monedă pe chestia asta, că toată averea lumii a ajuns în mâinile a 1% din oameni și că bogații continuă să se îmbogățească în timp ce oamenii normali sărăcesc și că asta nu e normal. Poate nu e bine sau moral dar e perfect normal și firesc. E pur și simplu felul în care funcționează lumea.
Și asta e foarte simplu. Privește ziarul tău preferat. Vezi undeva vreun widget cu cele mai puțin citite articole? Nu cred! Vezi doar secțiuni cu cele mai citite, cele mai populare, cele mai comentate. Omul prima data se uita la numele celui care semnează acest articol și după aceea citește conținutul. Cu cât sunt mai populare, cu atât sunt mai promovate și devin astfel și mai populare.
Banii au și ei măsura lor, o față nevăzută a lucrurilor. Cu cât produci mai mulți, ți se deschid mai multe uși, mai multe oportunități, ai acces la mai multă informație, la informație mai de calitate, iar toate lucrurile astea te ajută să faci și mai mulți bani. Informația este putere, informația o stăpânești cu bani, cu intelect, cu ajutorul serviciilor și multe alte mijloace. Informația sosește în ,,fișet” și de acolo trebuie scoasă să producă efect la timpul potrivit.
Cu cât ai mai mulți bani, cu atât poți investi mai mult în reclamă și promovare pentru a obține mai mulți clienți. Cu cât ai mai mulți clienți, cu atât se vorbește mai mult despre produsele/serviciile firmei tale și obții mai mulți clienți și mai mulți bani. Toate merg pe aceeași direcție, în ordine: informații, bani, publicitate, manipulare și toate acestea ajung tot la bani.
Dar, între mentalitatea bogaților și săracilor este o mare discrepanță. Bogații nu joacă la loterie, nu joaca la păcănele, cărți și nu vor să trateze afacerile ca pe un joc de noroc. Asta spre deosebire de săraci care fac exact invers, au impresia că a face bani e un joc de noroc și de risc.
Mulți se întreabă de ce tocmai săracii sărăcesc primii, iar bogații se îmbogățesc și mai mult, uneori chiar pe spinarea săracilor.
Explicația este foarte simplă și vizibilă pentru toți. Cheltuiesc bani fără să gândească ori să se gândească la o afacere, să aibă o strategie de a face bani din banii pe care ei îi stăpânesc.
De fiecare dată când un sărac dă de bani, începe să-i cheltuiască. Oricâți bani ar câștiga în plus, nu poate să țină de ei. Pur și simplu se apucă și îi cheltuiește. Și îi cheltuiește pe lucruri de care nu are nevoie și, de multe ori, pe care nici nu și le permite. Iar asta îl bagă într-un fel de, să-i zicem, închisoare a datoriilor. Adică o să aibă mereu nevoie de mai mulți bani ca să-și mențină stilul de viață. O să fie nevoit să câștige din ce în ce mai mult, doar ca să-și păstreze mașina, casa sau alte lucruri cumpărate pe credit.
Orice scădere a veniturilor îl bagă în panică și în incapacitate de plată. Frica de acest lucru îl face să ia decizii proaste: să accepte rahaturi de la șefi, să fie umil ca să nu-și piardă locul de muncă, să accepte să lucreze fără acte, carte de muncă, asigurare de sănătate etc. Toate astea duc la deciziile greșite legate de bani, se adună și când trage linie vede că a ajuns la 60 de ani, e bolnav și are o pensie de 740 de lei care nu-i ajunge nici măcar pentru mâncare, ce să mai vorbim de doctori, medicamente sau alte cheltuieli.
În plus, mai e și diferența de mentalitate de care spuneam mai sus. Ați observat ce multe „cazinouri” există la fiecare colț de stradă? Jocuri de noroc, păcănele, pokere, pariuri sportive etc.
Toate aceste sunt făcute pentru săraci. Pentru că, săracii cred că asta e cea mai buna metodă de a face bani, să joci la jocuri de noroc. Numai că, ,,bruma “aceia de bani o pierd repede, iar acei bani ajung iarăși într-un circuit al banilor.
Și acest lucru nu e corect! Unii dintre noi le spunem ,,jecmăneli pe față”, ca săracul să fie furat tot de cei bogați, care dețin asemenea obiecte înșelătoare.
Zarurile sunt măsluite, se câștigă mai bine din speculă decât din muncă, pentru că munca e impozitată mai mult decât capitalul. Adevărat!
Aceste lucruri nu fac decât să accelereze transferul banilor din buzunarele celor 99% către cei 1%. Chiar și fără această accelerare, lucrurile s-ar fi întâmplat la fel. Mai încet, dar la fel.
Este firesc să se întâmple așa, pentru că asta e natura umană, așa funcționează oamenii, așa funcționează viața pe Pământ.
Nu e corect, nu e bine, nu e moral!
Dar asta e realitatea zilelor noastre, acum în anul 2020, când lumea vede numai bani și nimic altceva.
Totdeauna oamenii spun că realitatea și viața economică e ciclică. O să se ajungă la un punct în care o să se „reseteze” treburile, cum îi place unui prieten de-al meu să spună.
Când marea majoritate a populației nu mai are bani să consume, o să pună mâna pe furci și pe topoare și o să-i tragă pe roată pe cei 1%.
Atunci când marea masă o să înceapă încet-încet să se ridice, un alt 1% care o să știe să strângă banii pe care, cei 99% sunt atât de dornici să-i cheltuiască pe tot felul de prostii.
Și, după câteva sute de ani, nepoții nepoților noștri o să scrie articole pe bloguri despre faptul că ceva este în neregulă cu lumea, că toată averea lumii este strânsă în mâinile unor 1% și că trebuie neapărat făcut ceva, că nu e normal și corect.
În tot acest timp, noi ne vom fi trăit viața alergând după bani, cheltuind bani, unii făcând orice pentru bani. Și privind cum viața trece pe lângă noi, cum bucuriile ne sunt mâncate de grija banilor, cum copiii și nepoții intră și ei în acest carusel, ajungem să ne întrebăm :” Viața noastră unde e? Viața noastră ce-ați făcut cu ea?”
Și în tot acest timp, planeta Pământ va continua să se învârtă, soarele va continua sa strălucească, iarba va continua să fie verde, păsările vor continua sa zboare, totul va continua sa fie la fel, zi de zi, fără ca noi să vedem aceste minunății, fără ca noi să simțim adierea vântului, fără ca noi să mai simțim iubirea, fericirea, bunătatea.
„Viaţa noastră n-are parcă nici un rost/ Viaţa noastră e un ban de schimb/Pe pământ noi, oamenii, o ducem prost/ Şi murim absurd şi la netimp./…../Haideţi să uităm să vieţuim urât/ Mai avem pe lume ce iubi/ Şi sătui de surogate până-n gât/ Să refacem ordinea de zi./…./Puneţi viaţa noastră punctul principal/ Şi în rest să nu vorbiţi nimic.”
Adrian Păunescu – ”Ordinea de zi”
Al dumneavoastră același
Prof Ioan Romeo Mânzală