OPINII: Bogaţii şi săracii sunt tot oameni

Luptele dintre bogați și săraci au început demult, dar niciodată n-au fost așa acute ca acum. Omenirea trece prin momente extraordinar de grele. Toată lumea vorbește că vor veni timpuri grele, numai la noi se minte în draci.

Diferențele dintre bogați și săraci au luat amploare. Cea mai mare luptă, vizibilă de toți, este cea dintre normali și anormali. Cine a creat această luptă? Tocmai inechitatea socială, care ia amploare în mod dramatic, se constată în ultimul raport publicat de organizația de dezvoltare Oxfam înaintea Forumului Economic Mondial de la Davos.
Averea celor mai bogați 62 de oameni ai planetei a crescu, în ultimii cinci ani, cu peste 500 de miliarde de dolari, ajungând la 1760 de miliarde, potrivit Oxfam. Populația săracă a globului ar fi pierdut în acest timp 1000 de miliarde de dolari. O depreciere de 41%, chiar dacă populația planetei a crescut în acest interval cu 400 de milioane de persoane.

Cine produce aceste inegalități?
Guvernele corupte, politicile fiscale și oazele fiscale. Investițiile fiscale au crescut în patru ani de opt ori. Nouă din zece concerne sunt în aceste oaze fiscale. Țările emergente pierd 200mil dolari/an.
Cei mai bogați 1% din cetățenii globului dețin mai multă avere decât restul lumii la un loc, se spune în raportul Oxfam, care face referire la documentul “Wealth Reports 2015” al băncii elvețiene Credit Suisse. Cu alte cuvinte: 70 de milioane de oameni superbogați au mai mult decât restul de 7 miliarde de locuitori ai planetei. La reuniunile de la Davos, Oxfam a făcut apel disperat că prăpastia dintre săraci și bogați să se reducă. Oamenii au început să se simtă furați. De aceea apar violențe și tensiuni. Noi nu avem decât declarativ o economie sustenabilă. Trăim o lume unde decid superbogați, fără să țină cont de partide guverne etc.
“Este nevoie de un sistem economico-financiar de care să poată profita toată lumea”, solicită Hauschild. În plus, marile averi și câștiguri de capital ar trebui taxate mai viguros.
Oxfam mai solicită consilierea statelor emergente în privința încasărilor fiscale și crearea unei structuri trans­naționale la nivelul ONU, care să supravegheze fiscalitatea pe glob. În Germania, experții financiari studiază diverse piste pentru a găsi căile cele mai bune, valabile la reducerea discrepantelor săraci/bogați.
Un alt focar întâlnit în zilele noastre, care stă să se aprindă, este gândirea diferită a oamenilor.

Gândire după culoarea pielii, adică rasismul
Un om care e atent la calitatea morală a celui din fața sa, un om realist și care vede în celălalt dubla sa natură, materială și sufletească, nu poate fi rasist. Rasismul se trage dintr-o concepție reducționistă asupra omului privit exclusiv în latura sa biologică. Și nu e de mirare că principalii ideologi ai raselor au fost medicii și antropologii. Acest tip de gândire a dus la ruinarea culturii și civilizației europene.
Parisul, Bruxellesul și Berlinul sunt printre capitalele europene în care au avut loc manifestații împotriva rasismului. Acestea au reprezentat, inițial, reacții la evoluțiile din Statele Unite, unde, după moartea lui George Floyd, a avut loc un val de proteste. Unele dintre acestea au fost marcate de violențe, iar poliției i s-a reproșat că ar fi folosit excesiv forța. Rasismul este băgat în față în aceste zile, dar lucrurile sunt mult mai grave. Avem de-a face cu lupta între săraci și bogații corupți, nu cu bogații reali și neîncrederea în instituțiile statelor unde, corupția a ajuns INSUPORTABILĂ. Politica stă pe MINCIUNĂ, care, la rândul ei, stă pe MANIPULARE și CORUPȚIE. În situațiile de criză (covid-19), apar șmecherii protejați de corupții din stat, care pozează la tv. cât au muncit ei, eu chiar simt că mulți specialiști sunt corupți, iar săracii se înmulțesc și devin și mai săraci. Sărăcia se vede în subnutriția copiilor, bătrânilor, persoanelor cu dizabilități, cât și în ,,ANALFABETISMUL FUNC­ȚIO­NAL”(cancerul societății românești). Ignoranța și Prostia aduc la putere partide politice retrograde, cu bilete de trimitere în laboratoarele corupției. Raportul dintre urban și rural, altă cauză. Mortalitatea în rândul copiilor se situează pe primul loc în UE, iar populația trăiește sub pragul sărăciei. Mortalitatea de două ori mai mare decât media în UE. În lume trăiesc peste un miliard de persoane sub pragul sărăciei (1/6 locuitori ai planetei). România stă foarte prost la capitolul sărăcie, pe cap de locuitor. Dar să vedem statisticile îmbogățiților în România.

Totul pleacă de la îmbuibații planetei
Statisticile și studiile sociologice arată că anul în 2019, la noi în țară au apărut mulți milionari din rândul politicienilor și al celor care lucrează cu statu. Câți dintre ei s-au îmbogățit eludând normele penale, care și acestea lasă portițe de scăpare ale legiuitorului pentru clientela politică, e greu de cuantificat. Dacă sărăcia lucie e transparentă precum apa chioară, putând fi citită ca un abecedar și în piața publică, bogăția scapă de regulă vederii, arătând doar vilele de neamuri proaste, mașinile de lux și metresele din pepiniera arivismului „sexului frumos.“ O mare parte a averilor sunt contabilizate în condicile mătușilor donatoare de sute de mii, ori milioane de euro.
Tragedia pe care o trăim de la începutul anului până acum se traduce în bilanțul la nivel mondial de peste 1,5 milioane de persoane infectate cu noul Coronavirus și peste 93 000 de morți. În România sunt infectate cele mai multe cadre medicale din toată Europa de Est. Să nu trecem cu vederea mentalitatea medicilor, care au o altă gândire față de a un intelectual normal. Mulți termină Facultatea de Medicină și se cred Dumnezeii omului. Dar, nu mai pun mâna pe carte, rămânând cu aceleași cunoștințe de zeci de ani.
Medici precum Constantin Arseni, Alexandru Pesamosca au lăsat moștenire arta și rigorile meseriei celor care au avut șansa să lucreze cu ei. Toți au murit, fără să lase averi. Spre deosebire de ei, mulți medici, cap de afiș de azi, se dovedesc a fi sclavii banilor murdari, nu mai vezi un medic sărac în ziua de astăzi. Cum vă imaginați că, în 30 de zile, patru medici militari reorganizează un spital, și echipe de medici nu au făcut nimic, decât a dus la închiderea spitalelor Suceava, Deva, Focșani etc.

Suntem plini de interlopi!
Printre care se numără romii, unde se duc lupte de stradă pentru supremație. Poliția este depășită de situație, inclusiv cei care și-au ridicat acele castele oribile cu turnulețe de tablă și zeci de camere în TOATĂ ROMÂNIA (nu din fier vechi sau cocoșei ), ci din cârdășie cu politicienii corupți. Fără niciun document, autoritățile statului sunt total depășite. Femeile ușoare s-au înmulțit ca ciupercile. Unele sunt însoțitoare ale politicienilor și (viitoare politiciene, învățând politica prin hoteluri) sau însoțitoare ale bogătașilor, (de regulă a unui asistent manager).
Acum, în vremea preoților, când nu rugăciunile enoriașilor sunt mai fierbinți, mai apropiate sufletului, se înmulțesc habotnicii, se spove­desc și împărtășesc pentru prima dată în viața lor mirenii, care n-au călcat niciodată într-o biserică. Preoții sunt chemați de enoriași să citească din cărțile sfinte pentru spor în gospodării, pentru a face să cadă păcatul asupra vecinului care și-a mutat gardul cu un metru peste hotarul din moși strămoși, pentru a-și mărita fetele, toate cele habotnice de până acum, dar supradimensionate sau înviate în vreme de criză.

Avem funcționari promovați prin nepotism
Ciocoii vechi și noi cresc precum buruienile din patul germinativ al haosului economic și social, al sfidării legilor care par a se fi retras în catastife inofensive scria dw.
Multe instituții ale statului creează o piață de desfacere abundentă pentru borfași, de la cei mai mici până la gulerele albe, care învârt milioane de euro din fotolii.
Realitatea e trăită cumva la a doua mână, nu mai suntem stăpâni pe ea, nu se mai transmite curat de la om la om.
După ce vom fi scăpat de virusul care seceră zeci de mii de vieți, va trebui să facem față virusului care deja decimează economiile statelor, de la cele slab dezvoltate, până la marile puteri ale lumii. Este bine ca de pe acum să ne pregătim a face față unor ani în care vom supraviețui pe nisipuri mișcătoare. Văd și simt că lumea se va schimba, inclusiv organizarea și mentalitatea ei. Vor apărea pe pământ lucruri noi, la care trebuie să ne adaptăm, iar în interiorul bisericilor vor apărea lucruri neobișnuite. Anul acesta va fi anul ,,adevărului” care va ieși la suprafață, iar anul 2021 va fi anul transformărilor în viața oamenilor. Să nu uităm un lucru: ”SCAPĂ CINE POATE”. ”Singura bogăție a unui sărac este sufletul curat”. Kant.

Al dumneavoastră același
Prof Ioan Romeo Mânzală

Partajează această știre

Lasă un răspuns