Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a atenţionat, din nou, asupra pericolului pe care îl reprezintă varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2. Reprezentanţii OMS au avertizat că pe măsură ce varianta Omicron se va răspândi accelerat în întreaga lume, va crește și riscul apariţiei unei noi variante, mai periculoase, a coronavirusului.
Deşi varianta Omicron se propagă precum un incendiu în întreaga lume, pare a fi mai puţin patogenă comparativ cu temerile iniţiale şi a reaprins speranţa că pandemia ar putea fi depăşită. Însă, Catherine Smallwood, reprezentantă a biroului de urgenţe din cadrul OMS, a declarat că o creştere vertiginoasă a ratelor de infectare ar putea avea efectul opus.
„Cu cât (varianta) Omicron se răspândeşte mai mult, cu atât este transmisă mai mult şi cu cât se replică mai mult, cu atât este mai probabil să genereze o nouă variantă. În prezent, Omicron este letală, poate provoca moartea Poate mai puţin comparativ cu Delta, dar cine poate spune ce ar putea genera următoarea variantă?”, a punctat Smallwood.
Europa a înregistrat peste 100 de milioane de cazuri de COVID-19 de la începutul pandemiei şi peste cinci milioane de cazuri noi în ultima săptămână a anului 2021, ceea ce „eclipsează aproape tot ce am văzut până în prezent”, a adăugat reprezentanta OMS.
OMS a anunţat marţi că apar tot mai multe dovezi că varianta Omicron de coronavirus afectează căile respiratorii superioare, provocând simptome mai blânde decât variantele anterioare.
Managerul pentru monitorizarea COVID-19 din cadrul OMS, Abdi Mahamud, a declarat, însă, că transmisibilitatea ridicată a Omicron înseamnă că noua variantă va deveni dominantă în câteva săptămâni în numeroase locuri, reprezentând o ameninţare în ţările în care o parte mare a populaţiei rămâne nevaccinată.