Omagiu lui Crişan!

Răscoala ţăranilor din anul 1784  a lui  Horea, Cloşca şi Crişan rămâne fără îndoială  unul dintre evenimentele de căpătâi pentru întreaga aşezare a moţilor de pe Crişul Alb.

Astfel, duminică 22 octombrie, o zi deosebit de frumoasă de toamnă, în satul Crişan, a fost cinstită memoria lui  Gheorghe Crişan,un mare erou al locului care a luptat pentru drepturile şi  libertăţile ţăranilor şi eliberarea acestora de sub opresiunea fără precedent a imperiului de la Viena

Omagierea lui Crişan s-a făcut într-un cadru de mare sărbătoare, moment în care a fost evocată personalitatea acestuia. Au fost  prezenţi la eveniment oameni din lumea politică judeţeană şi locală, tineri artişti, locuitori ai comunei şi din împrejurimile Ţării Zarandului

Potrivit  celor care au omagiat faptele de glorie ale conducătorilor Răscoalei din anul 1784 ,,Eroul zărăndean Crişan, alături de Horea şi Cloşca, a fost unul dintre liderii răscoalei considerată a fi ultima mare revoltă ţărănească din secolul al 18-lea din Europa. În zilele răscoalei, Crişan a fost în fruntea ţăranilor din Zarand, Câmpeni, Abrud şi Cricău. S-a folosit de cunoştinţele sale militare şi i-a condus cu hotărâre pe oamenii simpli care i s-au alăturat. Pentru eroismul său, Crişan a rămas, până astăzi, în sufletele moţilor şi românilor adevăraţi. Jertfa şi sutele de vieţi pierdute în luptă nu au fost în zadar. În Transilvania au apărut reforme sociale importante, iar ţăranii ardeleni au obţinut drepturi nesperate, cum ar fi dreptul la învăţătură. Accesul la educaţie a fost decisiv pentru formarea elite intelectuale a românilor din Ardeal. Vă îndemn să nu-l uităm niciodată pe Crişan, să nu ne uităm eroii şi pe toţi cei care au luptat pentru ca oamenii simpli să ducă o viaţă mai bună,, – a spus, între altele, preşedintele CJ Hunedoara, Laurenţiu Nistor, prezent la manifestare.

A fost săvârşită o slujbă religioasă de pomenire întru amintirea lui  Gheorghe Crişan, a fost evocată personaliatea sa prin  luări de cuvânt din partea Doamnei Prof. Dr. Livia Coroi, a Primarului Comunei Ioan Faur, a directorului Complexului Naţional Muzeul Astra Sibiu şi Preşedinte al Reţelei Naţionale a Muzeelor – Ciprian Ştefan etc, precum şi de  un program artistic susţinut de elevii din  localitate. Au fost depuse, pe acordurile fanfarei, coroane de flori din partea Ministerului Familiei, CJ Hunedoara, Prefecturii cât şi din partea mai multor partide politice şi asociaţii nonguvernamentale.

Omagiul adus duminică lui Crişan a fost nu numai un gest de mare reuşită, a căror contributii definitorii le-au avut CJ  Hunedoara, CCA Hunedoara, Primăria Ribiţa si Consiliul Local, dar şi un moment de rememorare a faptelor de arme ale înantaşilor noştri, eroi pe care noul val politic neomarxist doreşte să-i îngroape între cărţile istoriei!

Dar vorba Eroului: O mai fi şi cum vrem noi!

 

Partajează această știre

Lasă un răspuns