.

O nouă investiție de peste 900 de mii de euro la Deva!

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a semnat contractul de finanțare pentru înființarea unui centru de colectare deșeuri prin aport voluntar (C.A.V.) în municipiul  Deva.

Proiectul este finanțat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Componenta C3 – Managementul deşeurilor, Investiţia I1.

Nicolae-Florin Oancea

Valoarea totală a proiectului este de 4.558.787,66 lei cu TVA inclus (echivalentul a 926.677,04 euro).

,,Investiția va asigura colectarea separată a deșeurilor ce nu pot fi colectate în sistem door-to-door, respectiv deșeuri reciclabile și biodeșeuri ce nu pot fi colectate în pubelele individuale, precum și fluxurile speciale de deșeuri – deșeuri voluminoase, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri din construcții și demolări. Managementul deșeurilor și implicit sănătatea populației sunt priorități ale administrației publice locale. Deșeurile colectate în centrele de aport voluntar reprezintă o resursă esențială pentru industria reciclării. Până acum, acestea ajungeau fie în gropile de gunoi, fie erau aruncate ilegal pe câmpuri, în păduri sau în ape. De aceea, prin implicarea autorităților locale în combaterea problemei deșeurilor se dorește educarea și conștientizarea populației privind impactul deșeurilor asupra mediului înconjurător și importanța colectării separate”, declară Nicolae-Florin Oancea, Primarul Municipiului  Deva.

Centrul de colectare prin aport voluntar se va realiza în Sântuhalm, localitate componentă a municipiului Deva (în zona stației de epurare a apei). Investiția va respecta normele de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației, pentru care distanțele minime de protecție sanitară între teritoriile protejate și perimetrul unităților care produc disconfort și riscuri asupra sănătății populației sunt de 200 m.

Platforma va fi prevăzută cu următoarele dotări:

  • Container de tip baracă pentru administrație – supraveghere, prevăzut cu un mic depozit de scule și două grupuri sanitare, unul pentru angajatul platformei, altul pentru cetățenii care aduc deșeuri;
  • Container de tip baracă, frigorific, pentru cadavre de animale mici de casă (pisici, câini, păsări);
  • Un container de tip baracă pentru colectarea de deșeuri periculoase (vopsele, bidoane de vopsele sau diluanți, medicamente expirate, baterii)
  • Trei containere prevăzute cu presă pentru colectarea deșeurilor de hârtie/carton, plastic, respectiv textile;
  • Trei containere închise și acoperite de tip walk-in, pentru colectarea deșeurilor electrice/electronice, a celor de uz casnic (electrice mari – frigidere, televizoare, etc.) și a celor de mobilier din lemn;
  • Două containere de tip SKIP deschise, pentru deșeuri de sticlă – geam, respectiv sticle/borcane/recipiente;
  • Trei containere deschise, înalte, de tip ab-roll pentru anvelope, deșeuri metalice, deșeuri de curte/grădină (crengi, frunze, etc);
  • Trei containere deschise, joase, de tip ab-roll pentru deșeuri din construcții, moloz;
  • Separator de hidrocarburi pentru toată platforma carosabilă;
  • Două scări mobile metalice (oțel zincat) pentru descărcarea deșeurilor în containerele deschise înalte.
  • Stâlpi de iluminat și camere supraveghere

Obiectivul specific al acestei investiții este dezvoltarea unui management al deșeurilor eficient, prin suplimentarea capacităților de colectare separată, pregătirea pentru reutilizarea și valorificarea deșeurilor în vederea continuării procesului de conformare cu prevederile directivelor specifice și a tranziției la economia circulară.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate