Norme noi privind certificatul de vaccinare, adoptate de Comisia Europeană. Schimbările îi vizează pe minorii care călătoresc în țările din Uniunea Europeană.
Comisia Europeană a adoptat norme noi privind certificatul de vaccinare în temeiul Regulamentului privind certificatul digital al UE privind COVID-19, printre acestea, o măsură care vizează valabilitatea și certificatelor de vaccinare împotriva COVID-19 ale minorilor.
Certificatele de vaccinare împotriva COVID-19 ale minorilor nu vor expira după trecerea a 270 de zile de la administrarea seriei de vaccinare primară, a anunţat, marți, Comisia Europeană.
Valabilitate Certificat de vaccinare: Minorii scutiți de la perioada de acceptare de 270 de zile
Astfel, noile norme îi scutesc pe minori de la perioada de acceptare de 270 de zile pentru certificatele de vaccinare în urma seriei de vaccinare primară.
Prin urmare, perioada standard de acceptare va fi limitată în cazul persoanelor în vârstă de cel puțin 18 ani, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
Deși, începând cu vârsta de 12 ani, a fost autorizat rapelul în urma unei recomandări din partea EMA, nu toate statele membre recomandă în prezent administrarea dozei de rapel minorilor.
Minorii vor putea continua să utilizeze certificatul primit după seria de vaccinare primară
Comisarul pentru justiție, Didier Reynders, a declarat: „Unul dintre cele mai mari avantaje ale certificatului digital al UE privind COVID este flexibilitatea cu care se adaptează la noile circumstanțe.
În urma discuțiilor cu experți din domeniul sănătății publice din statele membre, am decis că certificatele de vaccinare ale minorilor nu ar trebui să expire. Atunci când călătoresc, ei vor putea continua să utilizeze certificatul primit după seria de vaccinare primară”.
Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, a declarat: „Pandemia nu a dispărut, iar vaccinarea rămâne o măsură vitală. Mesajul nostru nu s-a schimbat: vaccinați-vă inclusiv cu dozele de rapel cât mai curând posibil.
Vaccinarea salvează vieți și este esențială pentru noi toți.” Excepția pentru persoanele cu vârsta sub 18 ani se va pune în aplicare în etapa de verificare, prin adaptarea aplicațiilor mobile utilizate pentru verificarea certificatelor digitale ale UE privind COVID.
Până la 6 aprilie 2022, statele membre trebuie să efectueze adaptările tehnice necesare pentru aplicarea acestei derogări.
DOCUMENTE PENTRU MINORII CARE CĂLĂTORESC ÎN UE
Documentele specifice pe care minorii trebuie să le aibă atunci când călătoresc către și din țara lor de origine (în UE):
Minorul cetățean român, titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărți de identitate/cărți electronice de identitate, poate călători în străinătate, în statele membre ale Uniunii Europene.
Documentele de călătorie menționate anterior, pe baza cărora cetățenii români minori pot călători, în prezent, în străinătate, sunt următoarele:
- a) paşaport simplu electronic;
- b) paşaport simplu temporar;
- c) titlu de călătorie (valabil numai pentru revenirea în țară);
sau, după caz, în funcție de calitatea părintelui/părinților ori a persoanei care are în întreținere minorul, - d) paşaport diplomatic electronic;
- e) paşaport de serviciu electronic. /www.alba24.ro