Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva prezintă on-line publicului, o altă piesă restaurată în laboratorul de Restaurare, Investigații, Conservare.
NICOVALA DACICĂ
”Nicovalele reprezentau unelte indispensabile, folosite în marile ateliere de făurărie din antichitatea dacică. Acest tip de nicovală este documentat până în prezent, doar în zona Sarmizegetusei Regia, capitala Regatului Dac. Artefactul este realizat prin tehnica martelării și are dimensiunileː înălțime – 17 cm; lățime – 20 cm.
Forma piesei este aproximativ cubică, partea inferioară prezentând patru piciorușe care ajutau la fixarea într-un suport din lemn.
În cadrul procesului de restaurare, îndepărtarea mecanică a depunerilor minerale și vegetale de pe toată suprafața obiectului a fost urmată de degresare și de tratament chimic adecvat, pentru stabilizarea produșilor de coroziune caracteristici fierului, realizându-se și o conservare generală a piesei”, menționează Restaurator, Simona Preda, Secția Restaurare, Investigații, Conservare a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane.