În curând, românii vor merge la urne pentru a vota componența viitorului Parlament al României, un drept câștigat cu mari sacrificii de acest popor.
Personal, îmi doresc ca atunci când hunedorenii vor vota, să o facă în cunoștință de cauză. Vreau să știe cine a lucrat cu adevărat în serviciul județului nostru. Vreau să nu uite că parlamentarii – toți deputații și senatorii, sunt reprezentanţii aleşi ai poporului român, iar în exercitarea mandatului, parlamentarii sunt în serviciul poporului și nu în serviciul propriu sau al partidului din care fac parte. Astfel, dragi hunedoreni, cu speranța că munca depusă în Parlament se ridică la nivelul încrederii pe care mi-ați acordat-o în urmă cu patru ani, vă prezint în rândurile ce urmeazăsinteza activității mele parlamentare.
În primul rând, în calitate de deputat PSD al județului Hunedoara, am avut ca prioritate nevoile hunedorenilor, atât la nivelul populației, cât și în ceea ce privește activitatea instituțiilor publice locale. Am încearcat, pe cât de mult posibil, să fiu într-o permanentă legătură cu cetățenii din județul nostru, iar acest dialog chiar s-a materializat prin mai multe inițiative legislative. Un astfel de exemplu este Legea 138/2020, prin care eroii noștri Horea, Cloșca și Crișan au fost declarați eroi și martiri ai națiunii române. Datorită acestei legi, a cărei idei a plecat de la un cetățean patriot, unul dintre dumneavoastră, acum îi putem comemora pe eroii noștri locali ande an într-un cadru oficial, pe data de 2 noiembrie.
În actualul mandat parlamentar, am inițiat 84 de proiecte legislative, dintre care 40 au fost promulgate legi și sunt astăzi în vigoare, contribuind pozitiv la viața tuturor cetățenilor români.Dintre aceste 40 de legi, consider că impactul cel mai mare l-au avut următoarele:
- LEGEA privind regimul juridic al Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei (Legea nr.23/2020), care reglementează regimul special de protejare a cetăților dacice din Munții Orăștiei și oferă cadrul pentru punerea în valoare a monumentelor respective;
- LEGEA privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi (Legea nr. 232/2018), care interzice toate formele de hărțuire ce nu intră sub spectrul legii penale sau al relațiilor de muncă, precum și sancționarea lor;
- LEGEA Muntelui (Legea nr.197/2018), care reglementează modalitățile de protecție și dezvoltare inteligentă, durabilă și incluzivă a zonei montane prin: punerea în valoare a resurselor naturale și umane, creșterea puterii economice la nivel local și național, în condițiile păstrării echilibrului ecologic și protecției mediului natural;
- LEGILE privind dezvoltarea zonelor montane, care au aprobatProgramele de Investiții pentruînfiinţarea centrelor de colectare şi/sau prelucrare a laptelui, a centrelor de colectare, spălare şi prelucrare primară de lână şi piei, a unităţilor de capacitate mică pentru sacrificarea animalelor şi/sau prelucrarea cărnii, a stânelor montane, precum și a centrelor de colectare şi prelucrare primară a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură (Legile nr. 296/2018, 330/2018, 331/2018, 332/2018, 333/2018), creând astfel cadrul pentru dezvoltarea economică și de durată a zonelor montale.
- LEGEA privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din clasele I-IV (Legea nr.325/2018), care asigură că alimentul va fi distribuit în școli.
- LEGEA pentru voluntari (Legea nr.198/2018), care prevede acordarea îndemnizației pentru voluntar și reglementează situațiile în care voluntarii beneficiază de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale, respectiv pe perioada în care participă la intervenții de urgență în calitatea lor de voluntari;
- LEGEA privind modalitățile de exercitare a votului pentru toți cetățenii români din afara granițelor țării (Legea nr.148/2019), care a creat un cadru legislativ pentru votul prin corespondență, pentru extinderea votului pe parcursul a trei zile, precum și pentru deschiderea mai multor secții de votare, contribuind astfel garantarea dreptului constituțional la vot pentru românii din străinătate;
- LEGEA privind regimul drumurilor (Legea nr.154/2018), care asigură vizibilitatea trecerilor de cale ferată pe drumurile cu risc ridicat de accidente;
- LEGEA privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului(Legea nr.286/2018), care prelungește vârsta minimă de trimitere a copiilor în servicii de tip rezidențial la 7 ani, cu excepția celor ce necesită îngrijiri de tip specializat;
- LEGEA privind completarea OUG nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului naţional de dezvoltare locală (Legea nr. 98/2019), care acordă administrațiilor locale cadrul legal pentru finanțarea construirii/modernizării/reabilitării/extinderea sistemelor de distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale;
- LEGEA salarizării unitare (Legea nr.153/2017), care prevede stabilirea unui sistem clar de salarizare a e personalului plătit din fonduri publice.
În curs de promulgare, de asemenea, este și proiectul Proiectul de Lege privind modificarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, pe care l-am inițiat alături de colegii social-democrați din județ și care a fost adoptat de curând de Parlamentul României. Această lege va crea un mediu mai prietenos pentru animalele fără stăpân, contribuind la siguranța noastră și a celor din jur.
Pe lângă legile inițiate în mod direct, am contribuit și am susținut activ numeroase demersuri legislative, precum Legea nr.163/2020, prin care vârsta standard de pensionare scade cu 2 ani pentru locuitorii din județul Hunedoara care trăiesc în zone afectate de poluarea remanentă din cauza extracțiilor miniere. De asemenea, aș vrea să menționez și Legea nr. 127/2019, cunoscută ca și Legea pensiilor, prin care punctul de pensie va crește cu 40%. Este o creștere cât se poate de necesară pentru populație, chiar dacă actualul guvern nu își dorește acest lucru. Lista poate continua, dar activitatea unui parlamentar nu se referă strict la inițiativele legislative.
Comisiile parlamentare sunt și ele un element important al procesului legislativ. Din decembrie 2016 și până în prezent am avut nenumărate intervenții și am adus contribuții semnificative ca membru al Comisiei pentru Politică Externă, membru al Comisiei permanente comună a pentru relaţia cu UNESCO și membru al Comisiei speciale pentru eleborarea, modificarea şi completarea propunerilor legislative în materie electorală.
Democrația înseamnă dialog și dezbatere. În plenul Camerei Deputaților, am luat cuvântul de 37 de ori. În aceeași idee, am susținut 57 de declarații politice, de fiecare dată aducând în discuție problemele reale cu care se confruntă hunedorenii și nu numai. Totodată, cele 55 de întrebări și interpelări pe care le-am adresat membrilor guvernului au clarificat multe probleme și au constituit puncte de plecare pentru politici și proiecte concepute pentru cetățeni.
Activitatea mea parlamentară din ultimii patru ani a avut la bază valori social-democrate, care au în centrul lor cetățeanul și nevoile sale, garantarea șanselor egale pentru toți oamenii. Acesta a fost și va rămâne crezul meu politic. Acum, trebuie spus că nimeni nu este perfect. Dumnezeu nu ne-a creat perfecți. Cu siguranță, mereu putem face mai mult și mai bine, iar acesta este principiul care trebuie să ne ghideze în activitatea noastră profesională.
Puteți accesa întreaga mea activitate pe adresa de internet a Camerei Deputaților (www.cdep.ro), precum și pe adresa mea personală (www.intotero.ro), prin intermediul căreia putem intra și în contact.
Vreau să mă folosesc de acest prilej pentru a vă mulțumidin nou pentru marea onoare pe care mi-ați făcut-o atunci când m-ați ales pentru a vă reprezenta în Camera Deputaților. Am încredere că putem continua, pentru Hunedoara, munca pe care am început-o.
În încheiere, pentru că trăim vremuri dificile, vă doresc tuturor multă sănătate.De asemenea, vreau să transmit un mesaj de susținere și cadrelor medicale, care sunt în prima linie de aproape un an: Aveți în continuare putere și încredere. Știm că și voi sunteți oameni, că aveți familii, dar în același timp sunteți și speranța noatră, a tuturor. Recunoștința pe care v-o purtăm este nemărginită. Dumnezeu să vă fie alături și să vă păzească în misiunea voastră.
Natalia-Elena INTOTERO
Deputat PSD Hunedoara