Nașterea Pruncului Sfânt

Semnul Divin, apărut în mod miraculos pe Cer în Noaptea de Crăciun călăuzind magii spre locul unde se năștea Pruncul Sfânt, a fost și rămâne o binecuvântare pentru toți creștinii. Iar Cel Născut în Peștera din Betleem, care venea pe lume spre mântuirea noastră, ne dă puterea și tăria să mergem mai departe, mai ales acum, în momentele grele prin care trecem. Totul e să ne păstrăm credința și sufletul curat.

Locul Nașterii Mântuitorului

Marcat de o stea de argint cu 14 colțuri și străjuit de lumina celor 15 candele, Locul Nașterii Mântuitorului Iisus creează, pentru pelerinii care poposesc aici spre rugăciune și  închinare, o punte de legătură cu Divinitatea. Iar inscripția în limba latină: „Hic de Virgine Maria Jesus Christus natus est”, adică: „Aici a fost născut Iisus Hristos de către Fecioara Maria”, are o încărcătură emoțională unică, îndemnând la pioșenie, umilință, recunoștință și resemnare.

Biserica Nașterii Mântuitorului din Betleem, ridicată în acest Loc Sfânt este și rămâne izvorul nesecat al credinței noastre. Și, la fiecare Crăciun, se cuvine să ne îndreptăm cu bucurie și recunoștință privirea spre Cer, mulțumindu-I Creatorului pentru cel mai de preț dar din lume – Nașterea Pruncului Iisus.

Magia Nopții de Crăciun

Se împletește armonios cu luminițele multicolore de pe străzi sau de la geamuri, care ne vestesc bucuria Nașterii Mântuitorului. O bucurie care nu poate fi oprită de nimeni. Ea rămâne în sufletele noastre chiar dacă, în acest an, colindătorii pe care-i întâmpinam cu emoție în Noaptea de Crăciun, vor sta pe la casele lor.

Dar cum Crăciunul este o sărbătoare a familiei, ne vom strânge în jurul bradului, vom colinda alături de cei dragi și-l vom aștepta nerăbdători pe Moș Crăciun. Pentru că, indiferent unde ne aflăm, nicio restricție de pe lume nu ne poate opri să cinstim cum se cuvine Nașterea Pruncului Iisus, sărbătoarea renașterii și mântuirii noastre.

 Colindele de Crăciun

Ne-au fost lăsate de Dumnezeu, pentru ca de Crăciun, să fie pomenit numele Sfânt al Domnului. Ele vin din istoria creștină a poporului nostru și se spune că, unele dintre ele, datează chiar de pe vremea Apostolul Andrei, când acesta propovăduia Evanghelia pe meleagurile noastre.

 Bradul împodobit

Aduce în case o atmosferă de basm, venită din timpuri străvechi și pierdută în eternitate. Cu acele spre Cer, asemeni gândurilor îndreptate spre Divinitate, cu luminițele multicolore precum stelele nopții, bradul, prin farmecul lui, unește simbolic Cerul cu Pământul.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou

Sărbători dragi poporului nostru, Crăciunul și Noaptea dintre ani sunt celebrate cu fast, tradițiile și obiceiurile fiind păstrate cu sfințenie, din generație în generație. Și chiar dacă acestea diferă de la o zonă la alta, farmecul lor rămâne același.

  • În Seara de Ajun, colindătorii merg din casă în casă cu steaua și vestesc prin colindele lor minunate, Nașterea Pruncului Iisus. Și se spune că cei care nu vor deschide poarta colindătorilor, vor avea un an neroditor.
  • În unele zone, la colindat merg și adulții, nu numai copiii. Ei sunt primiți de gazde și cinstiți cu cozonac, sărmăluțe, preparate din carne de porc, colaci și vin, conform traditiisiobiceiuri.ro.
  • Există tradiția ca, la masa îmbelșugată de Crăciun, să participe un număr par de invitați, despre numărul impar se crede că aduce ghinion.
  • Pâinea nu trebuie să lipsească de pe masă, ea însemnând belșug și bunăstare.
  • Ca să-și viseze ursitul, fetele tinere vor posti în Ajunul Crăciunului, iar prima îmbucătură de seară trebuie s-o pună la brâu. Când se culcă, vor întinde brâul pe jos, vor face mătănii peste el și doar așa își vor afla, prin vis, ursitul.

La cumpăna dintre ani

  • Plugușorul, Sorcova, Capra și Ursul sunt doar câteva obiceiuri specifice poporului nostru, care aduc sărbătorilor de iarnă un plus de frumusețe și strălucire.
  • Anul Nou este întâmpinat cu zgomot și veselie, pentru a se îndepărta duhurile rele. Atmosfera se încinge peste tot, luminând cerul și pământul, într-un spectacol de basm.
  • Și pentru ca anul cel vechi să plece și să vină cel nou, mai bun și mai bogat, există obiceiul ca la miezul nopții să se deschidă ușile și ferestrele caselor.
  • Dacă primul om care intră în casă de Crăciun este bărbat, asta înseamnă bunăstare și belșug.
  • De asemenea, la cumpăna dintre ani, trebuie să avem bani în buzunar, ca nu cumva să ne găsească Anul Nou săraci. Și, neapărat, vom îmbrăca haine noi, în culori vii, ca să atragem energiile pozitive.

Cornelia Holinschi

Partajează această știre

Lasă un răspuns